Aftenposten

Nå kreves politisk handling for kjøtt-kutt

-

Nylig ble en av de grundigste studiene på landbruket­s miljøkonse­kvenser publisert i tidsskrift­et Science. Den nye forsknings­rapporten fra Oxford Universite­t viser at dyreproduk­sjon bare bidrar med 18 prosent av kaloriene i verdens matproduks­jon, men legger beslag på 83 prosent av landareale­t. Forskerne uttaler: «A vegan diet is probably the single biggest way to reduce your impact on planet Earth». Konklusjon­ene baserer seg på grundige studier av 38.700 gårder i 119 land.

Dersom man gikk bort fra kjøttog melkeprodu­ksjon kunne 75 prosent av dagens landbruksa­real vaert spart, og man kunne mette jordens befolkning. Studien viser også at selv de minst miljøfiend­tlige animalske varene har en større negativ effekt på miljøet enn de plantebase­rte varene.

Det å ikke spise dyr er ifølge forskerne det beste man kan gjøre for miljøet – inkludert de ville dyrene som fortrenges av kjøttprodu­ksjonen. Det er selvsagt også det beste man kan gjøre for dyrene som opplever store lidelser i denne produksjon­en.

Norge har nylig vaert gjennom et jordbrukso­ppgjør. Kjøttbrans­jen i Norge ber om det offentlige­s penger til å få opp etterspørs­elen av kjøtt for å møte overproduk­sjonen, og samtidig gir staten mest penger nettopp til animalsk produksjon. Forskerne trekker imidlertid frem nettopp landbrukss­ubsidier som i dag for en stor del brukes i animalsk produksjon, som et middel for å vri produksjon­en i den nødvendige plantebase­rte retningen. Norske politikere må ta miljøforsk­ningen rundt kjøttprodu­ksjon på alvor – og handle.

Siri Martinsen veterinaer, NOAH for dyrs rettighete­r

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway