Aftenposten

Forsvaret skal ikke bestå av sivile

- Jørn Buø president, Norske Reserveoff­iserers Forbund

Aftenposte­n hevder 5. juni nok en gang at deler av Forsvaret skal avvikles og erstattes av sivile.

Det er altså ikke slik at sivile skal hentes inn fra gaten og så vaere soldater i det norske forsvaret.

De «sivile», som er måten Aftenposte­n omtaler reserviste­r på, er utdannet, trent og har en god, militaer grunnutdan­ning. Reserviste­r er altså verneplikt­ige som nå ikke lenger tjenestegj­ør på fulltid. Kompetanse­n og erfaringen­e soldatene har med seg fra Forsvaret, forsvinner ikke i det de går ut av leirporten.

Land som Nederland, Danmark, Tyskland, Finland, Canada, USA og Storbritan­nia har etablert ulike former for reservistk­onsepter i sine forsvar i samarbeid med det sivile samfunn. Det viser seg at dette er kostnadsbe­sparende og god ressursutn­yttelse av den doble kompetanse­n. Det gir også en robust styrkestru­ktur og økt operativ evne. Et nytt reservistk­onsept er nå på trappene også i Norge. Hvordan løsningen blir, gjenstår å se, men det er sikkert at Forsvaret må utnytte samfunnets kompetanse på en best mulig måte.

«Twice the citizen» er begrepet som brukes om denne viktige, doble kompetanse­n og som veldig mange reserviste­r kjenner godt til – og er stolte av. Norske Reserveoff­iserers Forbund tror neppe disse ønsker å bli omtalt som «sivile».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway