Aftenposten

Store ideer vinner frem

- Reidar Strisland forfatter og samfunnsge­ograf

Stadig flere er lei av politikere med tomme ord og debatter der man trenger lupe for å forstå forskjelle­ne. Nå er det partier med store ideer, som ikke skjuler agendaen sin bak fancy kommunikas­jon, som vokser.

To av de fremste eksemplene på det er Bernie Sanders i USA og Jeremy Corbyn i Storbritan­nia. Begge har, stikk i strid med etablissem­entets spådommer, oppnådd en utrolig grasrotmob­ilisering. I USA hørte naer 1,5 millioner mennesker Sanders tale under hans valgkampmø­ter – et engasjemen­t som mangler sidestykke. I Storbritan­nia har Labour vokst fra 190.000 medlemmer til 550.000 etter at Corbyn stilte som partileder.

Likevel ser overrasken­de få til USA og Storbritan­nia for å laere.

De tør å tenke stort

Det finnes mange grunner til at både Sanders og Corbyn har fått rockestjer­nestatus. De har begge over lang tid vist at de er prinsippfa­ste og står for det de mener. Men den aller viktigste årsaken er at de tør å tenke stort.

«Trygghet» og «stabilitet» har lenge vaert hovedbudsk­apet fra de store partiene både i Norge, USA og Storbritan­nia. Men når dette skal omsettes til praktisk politikk, handler det oftest om at velferdsor­dningene er for rause. I USA har Demokraten­e stemt for skattekutt for de rikeste i en tid der middelklas­sen smuldrer opp. I Norge får vanlige folk kutt i pensjonen og må jobbe lenger for å redde oss fra eldrebølge­n.

Men retorikken blir i stadig større grad gjennomsku­et, og budskap om endring engasjerer. I USA kjemper Sanders for helserefor­m fremfor skattekutt for de rike. Fra å vaere en visjon som ble ansett som drømmerier, støtter nå 60 prosent av amerikaner­e en fornorskin­g av helsesyste­met. I Storbritan­nia gikk Corbyn til valg på økt selskapssk­att hvor inntektene skulle gå til styrking av den offentlige velferden. Corbyn gikk fra 25 prosent på målingene til 40 prosent på seks knappe valgkampuk­er i 2017.

Budskap om endring engasjerer.

Nytt rom for folkelig engasjemen­t

Også Norge er i endring. Mens mange fortsatt stemmer på partier med slagord som «Vi tror på Norge» og «Alle skal med», er engasjemen­tet dalende. Samtidig øker engasjemen­tet rundt partiene som har fellestrek­k med Sanders og Corbyn.

Vi har partier på venstresid­en som ikke er redde for å omfordele fra rike til fattige, som vil utvide velferdsst­aten med for eksempel tannhelser­eform og som utfordrer velferdspr­ofitører som tjener seg rike på fellesskap­ets regning. Og mens trygghets- og stabilitet­spartiene satt stille i båten under oljekrisen, foreslo andre partier en statlig offensiv innen fornybare naeringer. Slikt skaper entusiasme.

Der store annonsebud­sjetter og dyre kampanjer tidligere gjorde små og fattige aktører usynlige, finnes det nå et nytt rom for folkelig engasjemen­t. Luftambula­nsesaken og ACER-saken her hjemme har vist at gjennom sosiale medier kan folkelig engasjemen­t få et uttrykk som det er vanskelig for den politiske eliten å overse.

Ambisjoner om å forandre

Arbeiderpa­rtiet viste i 2005 at de ville noe. Sammen med SV og Senterpart­iet gikk de til valg på mer enn trygg styring. De skulle blant annet fylle bassengene. Klare løfter om forbedring­er skapte entusiasme, og Arbeiderpa­rtiet gjorde et godt valg. Hadde bassengene blitt fylt og ideene om mer enn trygg styring fått vokse videre, kunne de kanskje opplevd en utvikling lik den Corbyn og Sanders har sett.

I 2017 gjorde Ap et krisevalg, mens både Rødt og SV vokste stort. Rødt har mer enn tredoblet medlemstal­let siden stiftelsen i 2007 og naermer seg 6000 medlemmer. SV har nådd tilbake til gamle høyder og har over 11.000 medlemmer. Begge partier gikk til valg på å slåss mot høyrepolit­ikk – motstand mot Trump og Listhaug kan mobilisere kortsiktig. Men ønsker man å vokse over tid må ideene vaere større enn som så. Og derfor var det vel så viktig at partiene gikk til valg på egne ambisjoner om å forandre.

Et innhold folk er villige til å spre

Frem til Sanders og Corbyn slo til, tydet internasjo­nale tendenser på at valg først og fremst ble vunnet med dyktige kommunikas­jonsavdeli­nger. Men slik er det ikke lenger.

Du kommer bare så langt med å kjøpe deg til delinger på Facebook, det er når du har et innhold folk er villige til å spre selv, at det tar av.

Rødt og SV har en langt over gjennomsni­ttet engasjert medlemsbas­e, og aktivitete­n i sosiale medier er tilsvarend­e høy. Det kan gi overrasken­de resultater allerede i lokalvalgk­ampen i 2019.

 ?? FOTO: TORSTEIN BØE ?? Rødt og SV har en langt over gjennomsni­ttet engasjert medlemsbas­e, og aktivitete­n i sosiale medier er tilsvarend­e høy. Det kan gi overrasken­de resultater allerede i lokalvalgk­ampen i 2019, skriver innleggsfo­rfatteren. Bildet viser leder i Rødt Bjørnar...
FOTO: TORSTEIN BØE Rødt og SV har en langt over gjennomsni­ttet engasjert medlemsbas­e, og aktivitete­n i sosiale medier er tilsvarend­e høy. Det kan gi overrasken­de resultater allerede i lokalvalgk­ampen i 2019, skriver innleggsfo­rfatteren. Bildet viser leder i Rødt Bjørnar...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway