Aftenposten

Henger ut meningsmot­standere

- Iver Daaland Åse (18), sentralsty­remedlem, Humanistis­k Ungdom

I 2018 kan praktisk talt hvem som helst ytre seg offentlig, noe som i bunn og grunn er en god ting. Jo flere av folks stemmer en hører i samfunnet i dag, jo mer vet vi om hvordan ståa er. Det er bra for det norske demokratie­t. Men en problemsti­lling vi dessverre ikke peker ofte nok på, er noe en kan kalle en «offentlig» debatt i skyggen av ytringsfri­heten.

I sosiale medier har en mer kontroll over egen ytring og hvordan meningsmot­standere fremstille­s offentlig. Det er blitt vanlig at meningsmot­standere henges ut ved at man poster deler av private samtaler, man sletter kommentare­r og redigerer egne utsagn – for slik å fremstille seg selv på en bedre måte.

Retorikk som kan minne om direkte uthenging og mobbing blir stående i lang tid.

Dette er en ukultur vi har latt gro over lengre tid, og det er på tide å dra den opp etter roten. Altfor lenge har vi akseptert at folk omtaler hverandre i hatefulle og mobbende former i mer eller mindre åpne meningsfor­a. Saken er nok ikke noe som kan løses på kort tid, men heller som en holdningse­ndring vi må innarbeide fra tidlig alder: å omtale folk (uansett om man er enige eller ikke) med respekt. Ytringsfri­heten er en av grunnstein­ene i et fungerende samfunn, men å bruke denne feil, har en svaert negativ påvirkning på hvordan vi sameksiste­rer som mennesker.

Jeg er uenig i dine meninger, men jeg vil inntil døden forsvare din rett til å hevde dem, såfremt du respektere­r din meningsmot­stander.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway