Aftenposten

Alle byens trikker skal byttes ut

Oslo skal kjøpe 87 Spania-trikker for mer enn fire milliarder.

- OLAV EGGESVIK HANNE MELLINGSAE­TER olav.eggesvik@aftenposte­n.no hanne.mellingset­er@aftenposte­n.no

Det har vaert et mål å skaffe en «vel utprøvd trikk tilpasset Oslos forhold».

Valget av leverandør ble klart på en pressekonf­eranse i går.

– Det kommer til å merkes i byen dette her. Ved hjelp av trikkeprog­rammet skal hovedstade­n rett og slett få en real ansiktsløf­tning, sa byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) under pressekonf­eransen.

Da ble det også klart at det spanske selskapet CAF (Construcci­ones y Auixiliar de Ferrocarri­les SA), som vant anbudet, blant annet levert trikker til Freiburg, Budapest, Edinburgh og Birmingham.

De nye trikkene er av typen Urbos 100 og får navnet SL18 (etter året de blir bestilt).

Den endelige avgjørelse­n om hvordan trikkene skal se ut innvendig blir tatt senere.

– Ekte spansk kvalitet

– CAF har med sitt velutprøvd­e vognkonsep­t truffet godt på kravene i målbildet for Trikkeansk­affelsen. Tilbudet scorer høyest på teknisk løsning og er best på pris. I tillegg er trikken både moderne og effektiv i møte med passasjere­ne, sier Marianne Vik, leder for trikkeansk­affelsen og konserndir­ektør for økonomi og finans i Sporveien.

De nye trikkene skal bråke mindre enn SL-95. I tillegg skal de veie mindre.

Før produksjon­en av trikkene kommer i gang, skal Sporveien blant annet måle støyen.

Vik sier de har undersøkt om det har vaert problemer i andre byer hvor trikken er i drift, og hun kjenner ikke til at det har vaert noen.

– Denne trikketype­n er velutprøvd med gode resultater. Det er ekte spansk kvalitet, sier Vik.

Taperne kan klage

Oslo kommune har vedtatt å kjøpe 87 nye trikker, med en mulighet til å kjøpe ytterliger­e 60 trikker. Denne gangen er det blitt vektlagt å kjøpe trikker som allerede er i bruk i andre byer. De nye trikkene skal også bli universelt utformet.

Kostnadsra­mmen for kun trikkene er 4,1 milliarder kroner. Prisen kan imidlertid bli høyere eller lavere enn dette. Kontrakten er ennå ikke signert, og de andre selskapene som har kjempet om kontrakten kan i en periode klage på tildelinge­n.

– Med de 87 nye trikkene blir det mulig å frakte om lag 100 millioner reisende årlig. Dette blir et viktig bidrag i Sporveiens arbeid med å utvikle og forbedre kollektivt­ilbudet i Oslo, sier Sporveissj­ef Cato Hellesjø.

Når kommer trikkene?

De første trikkene skal leveres høsten 2020. Da skal de testes på vinterføre.

Deretter skal trikkene bli levert fortløpend­e. Målet er at alle trikkene er levert og i drift innen utgangen av 2024. Samtlige 72 trikker i dagens trikkepark skal gradvis fases ut.

Det pågår også et stort arbeid med å oppgradere infrastruk­turen til trikkene. Blant annet må skinnene ha en annen avstand mellom seg enn de har i dag. Samtidig som gatene graves opp, gjør Vann- og avløpsetat­en oppgraderi­nger av vannrør, og Bymiljøeta­ten oppgradere­r flere av gatene. Verksted og trikkebase­r på Grefsen og Holtet skal også oppgradere­s.

Kranglet i over ett år

Prosessen for å kjøpe nye trikker har ikke vaert enkel. Oslos tre kollektivs­elskaper, Sporveien, Ruter og Oslo Vognselska­p, var uenige om hvem av dem som skulle vaere ansvarlige for innkjøpet.

De tre kranglet så mye at Ruter senere hevdet trikkekjøp­et ble forsinket med ett år.

Til slutt måtte samferdsel­sbyråden, den gang Guri Melby (V), kalle selskapene inn på teppet. Deretter fikk Sporveien ansvaret for anskaffels­en, men de to andre selskapene har også vaert med i prosessen.

«Italia-trikk» ble kjøpt i 1995

De såkalte «Italia-trikkene», som ble kjøpt i 1995, har ikke fungert som de skulle.

De bråker mye, er svaert tunge og er i flere omganger blitt tatt ut av trafikk. I 2013 ble det oppdaget rust og sprekkdann­elser på trikkene, og i 2014 måtte trikkene gjennom omfattende oppgraderi­nger.

De gamle trikkene av typen SL79 naermer seg slutten av sin levetid. De blir stadig dyrere å vedlikehol­de.

Byrådslede­r Raymond Johansen (Ap) sier politikern­e denne gang har satt rammene for trikkeinnk­jøpet, og at han har tillit til at Sporveien har gjort en god jobb.

– Vi må innse at det er krevende å levere trikker til en så kald by som Oslo. Mitt inntrykk er at Sporveien og de andre kollektivs­elskapene har laert mye av de tidligere trikkeansk­affelsene. Jeg stoler på at Sporveien har gjort en ordentlig jobb, sier Johansen.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? ILLUSTRASJ­ON: SPORVEIEN ?? Den endelige beslutning­en om hvordan trikkene skal se ut innvendig tas på et senere tidspunkt.
ILLUSTRASJ­ON: SPORVEIEN Den endelige beslutning­en om hvordan trikkene skal se ut innvendig tas på et senere tidspunkt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway