Aftenposten

Forslag som kan snu fotballen på hodet

- DANIEL RØED-JOHANSEN daniel.roed-johansen@aftenposte­n.no

Noen vil se Christiano Ronaldo spille mot andre store stjerner oftere. 2 dager før fotball-VM pågår det et viktig maktspill internasjo­nalt.

Et mystisk gigantbud, maktkamp og Saudi-Arabias nye plan. Sakene som kan endre fotballens fremtid, hoper seg opp. En anerkjent fotballfor­fatter frykter at sporten er ødelagt.

– Fotballen snus fullstendi­g på hodet. Hvis vi ser ti år frem i tid, kommer sporten til å vaere helt ugjenkjenn­elig.

Det sier James Montague, forfatter av boken The Billionair­es Club–The unstoppabl­e rise of football’s super-rich owners. Han mener at fotball er i ferd med å ødelegges.

Torsdag starter fotball-VM i Russland. I drøye fire uker skal de beste fotballand­slagene i verden kjempe mot hverandre på banen. For fotballens fremtid er det imidlertid andre kamper med større betydning. Det er de som kjempes utenfor banen, og som foregår nå.

Her er fem punkter som viser maktspille­t.

1 Det mystiske gigantbude­t

I mars var mange av fotballens mektigste samlet i den colombians­ke byen Bogotá. Det var møte i det styrende rådet til Det internasjo­nale fotballfor­bundet (FIFA).

Da kom president Gianni Infantino med det uventede forslaget som skulle bli starten på en maktkamp. I forkant hadde han fått et svaert lukrativt tilbud fra en gruppe investorer.

Rundt bordet i Bogotá satt fotballtop­pene og hørte Infantino fortelle om opprettels­en av to nye turneringe­r og inntekter på over 200 milliarder kroner. Men på grunn av en taushetser­klaering kunne Infantino ikke fortelle hvem som sto bak tilbudet. Og det var én ting til, sa han: Tilbudet utløper om 60 dager.

Hvis forslaget blir en realitet, vil det revolusjon­ere fotballen. Investoren­e ønsker å erstatte dagens årlige VM for klubblag med en langt mer glamorøs utgave, arrangert hvert fjerde år. I tillegg ønsker de å starte en internasjo­nal ligaturner­ing for landslag.

Forslaget innebaerer at turneringe­ne skal styres av et nytt selskap. Her vil FIFA ha en eierandel på 51 prosent. Resten vil eies av investoren­e.

– Vi må ikke lenger tenke at det holder med én stor turnering hvert fjerde år for å utvikle fotball på verdensbas­is, uttalte Infantino nylig.

2 De kraftige reaksjonen­e

Infantino ønsket å presse forslaget gjennom før fotball-VM, men møtte massiv motstand.

President i Det europeiske fotballfor­bundet (UEFA) Aleksander Ceferin kom med en knallhard dom.

– Jeg kan ikke akseptere at noen som er blindet av ønsket om profitt, vurderer å selge fotballens sjel til mystiske private investorer, sa han under en tale til idrettsmin­istere.

Også Andrea Agnelli stusset over planene. Han er president i den italienske storklubbe­n Juventus og leder av European Club Associatio­n, som represente­rer europeiske klubber. I et intervju med The Guardian sier han at han er «overrasket over oppførsele­n».

Til slutt erkjente Infantino at motstanden mot planene var for store i denne omgang. Dermed blir det ikke noe vedtak under kongressen i Moskva denne uken, slik han håpet.

Men det betyr ikke at ideen er skrinlagt. James Montague mener at planene bare ville ha fremskynde­t en utvikling som er uunngåelig: at skillet fra de rikeste klubbene til resten øker, og at disse til slutt bryter ut i en egen superliga.

– Jeg tror ingenting kan stoppe den utviklinge­n. De med mest penger får det som regel som de vil, og det er dette de ønsker, sier han.

Og selv om Agnelli reagerte på Infantinos planer, ønsker også han å dytte fotballen i den retningen. I intervjuet med The Guardian avslørte han en visjon om å endre europeisk klubbfotba­ll. Han vil at toppklubbe­ne skal spille flere kamper i Champions League – og faerre i hjemlig liga.

Signalene fra de største klubbene er tilsvarend­e. Så sent som forrige fredag sikret de største Premier League-klubbene en større del av fremtidige TV-inntekter.

3 Presidentv­alget

Flere har spekulert på Infantinos motiver. FIFAs økonomi har vaert presset etter at den store avsløringe­n om korrupsjon i fotball ble rullet opp for tre år siden. Og da Infantino ble valgt som president i kjølvannet av skandalen, lovet han medlemslan­dene å øke utbetaling­ene fra FIFA.

FIFA avviser at planene om reformer i fotballen har en sammenheng med neste års presidentv­alg.

I morgen skjer et annet viktig valg som kan få økonomisk betydning for FIFA. Da skal kongressen stemme over om VM i 2026 skal arrangeres av USA, Mexico og Canada eller Marokko.

Det USA-ledede teamet har snakket mye om at de vil dra inn langt mer penger enn Marokko. Og jo mer penger inn, desto mer kan FIFA dele ut til medlemslan­dene.

4 Saudi-Arabias nye strategi

Infantino kunne ikke avsløre hvem som sto bak det mystiske gigantbude­t. Men ifølge Financial Times er investorer fra Saudi-Arabia en sentral del av gruppen.

Landet som spiller åpningskam­pen mot Russland torsdag, har tradisjone­lt hatt en tilbaketru­kken rolle i internasjo­nal fotballpol­itikk. Men etter at Mohammed bin Salman i fjor ble utpekt som kronprins, har det skjedd et skifte.

Sport er blitt en viktig del av landets nye strategi.

Nå markerer Saudi-Arabia seg også som en ivrig støttespil­ler til den amerikansk­e VM-søknaden. Ifølge New York Times forsøker de å danne en allianse med fotballfor­bund i flere naboland. Slik kan de komme til å kontroller­e flere stemmer.

– Lederne i Saudi-Arabia tenker at de kan vise frem landet på en annen måte gjennom fotball, som Abu Dhabi har gjort gjennom Manchester City-eierskapet, påpeker Montague.

5 Den omstridte VM-utvidelsen

Der Saudi-Arabia er en fersk aktør i fotballens maktsirkle­r, har Qatar markert seg lenge. Det er der VM skal spilles i 2022.

Det er også det siste verdensmes­terskapet før utvidelsen fra 32 til 48 lag gjennomfør­es. Men det er ikke utenkelig at utvidelsen fremskynde­s.

Da det søramerika­nske fotballfor­bundet foreslo nettopp det, reagerte Infantino med begeistrin­g. Også det ble det bråk av.

Søndag ble det klart at saken likevel ikke kommer opp under denne kongressen, men Infantino sier at de vil fortsette samtaler om en mulig utvidelse med Qatar.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Overraskel­sen var stor da davaerende FIFApresid­ent Sepp Blatter tok opp lappen som viste at Qatar skal arrangere VM i 2022.
Overraskel­sen var stor da davaerende FIFApresid­ent Sepp Blatter tok opp lappen som viste at Qatar skal arrangere VM i 2022.
 ??  ?? Andrea Agnelli får stadig mer makt i fotballver­den.
Andrea Agnelli får stadig mer makt i fotballver­den.
 ??  ?? Gianni Infantino sammen med Russlandpr­esident Vladimir Putin i fjor.
Gianni Infantino sammen med Russlandpr­esident Vladimir Putin i fjor.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway