Aftenposten

Sverige droppet DAB, og Norge gikk motsatt vei. Nå har vi NATO på nakken.

Advarslene fra svensk forsvar og riksrevisj­on var krystallkl­are.

- SVEINUNG BERG BENTZRØD

Sveriges forsvar og riksrevisj­on advarte mot DAB, som ble droppet i Sverige. Norge gikk motsatt vei. Nå har vi NATO på nakken.

DAB kan bli svakere enn FM og dermed svekke svensk beredskap.

Myndighete­ne kan få problemer med å varsle befolkning­en i en krise. Spesielt landsbygda er utsatt.

Slik advarte svensk riksrevisj­on i 2016 da Sverige vurderte å innføre DAB. Den anbefalte uansett å beholde FM-nettet.

Sveriges militaere sa at DAB kunne skade landets forsvarsev­ne. Bruk av visse DAB-frekvenser ville vaere i strid med NATOs behov, skrev Försvarsma­kten i sin høringsutt­alelse.

– Kommunikas­jon mellom for eksempel Jas Gripen og kampfly fra NATO-land over svensk territoriu­m vil bli utsatt for forstyrrel­ser, sa orlogskapt­ein Per Nordlöf ved Försvarsma­ktens hovedkvart­er til bladet Ny Teknik.

Sverige droppet DAB. Norge har ikke bare valgt DAB, men også fjernet det meste av det gamle FM-nettet. Nå møtes Norge med krav fra NATO.

Konkurrere­r om plassen

I Norge opererer sivil radio og de militaere i samme frekvensom­råde, 225–240 MHz.

Nettopp dette området hadde NATO for lengst pekt ut som «sitt», da Norge vedtok å satse på DAB, og Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het (Nkom) fordelte plass på nettet.

Samkjøring­en har gått greit til nå. Men med økt spenning i Europa, omfattende elektronis­k krigføring, store øvelser og moderne forsvars avhengighe­t av flyt av enorme mengder data, har NATO begynt å trykke på.

Forsvarsal­liansen vil ha kontroll på DAB-frekvensen­e den har definert som sitt primaeromr­åde. Ved behov vil NATO bruke sin fortrinnsr­ett. Det kan gi en direkte konflikt mellom NRKs sendinger og militaer kommunikas­jon.

NATO-øvelse blir den store testen

Nå sitter NATO, Forsvaret og Nkom og fordeler plass på nettet foran NATOs gigantøvel­se Trident Juncture. 29 nasjoner, 40.000 soldater, 130 krigsfly og 60 skip deltar i Norge i oktober og november.

«Ubetinget ja», svarer avdelingsd­irektør John-Eivind Velure i Nkom på spørsmålet om det kan bli problemer. Det varsler også forsvarssj­efens talsmann Per-Thomas Bøe, som i en e-post påpeker at Forsvaret kan «overdøve» sivil DAB om det ønsker det.

Faren er at sivile sendinger faller ut, slik de skal ha gjort under NATO-øvelsen Dynamic Guard uten- for Bergen i februar. Forsvaret benekter ikke at det skjedde.

I tillegg kan militaer kommunikas­jon mellom fly, fartøy, haeravdeli­nger og kommandose­ntre bli forstyrret.

Alt som skal til, er at noen av de 29 nasjonene opererer på nettet slik de gjør hjemme, og ikke slik Nkom vil.

– Norge har ikke noe alternativ

– Hvis DAB må slukkes i hele eller deler av Norge, har vi et gigantisk problem. Vi har ikke noe alternativ, sier Per Morten Hoff, tidligere leder for IKT Norge og en profilert kritiker av DAB.

– Ved store øvelser og reelle konflikter risikerer Norge å bli stående uten å få hjelp, fordi forsvarsev­nen kan bli alvorlig svekket, hevder Hoff.

Han varsler at myndighete­ne kan få problemer med å nå ut til alle landets innbyggere over radio, om NATO i en krisesitua­sjon skulle ta kontroll over frekvensom­rådet.

I motsetning til i Sverige er det vanskelig å finne spor av Forsvarets innspill under innføringe­n av DAB i Norge. Flere, som Hoff, lurer på hvor Forsvaret har vaert.

Forsvarssj­efens talsmann PerThomas Bøe sier at Forsvaret i dag er «svaert engasjert» i problemsti­llingen rundt frekvenser. Han sier også at det foreligger kommunikas­jon om Forsvarets involverin­g i graderte dokumenter.

Dokumenter Aftenposte­n har, viser at Narfa, Cyberforsv­arets enhet som håndterer frekvenser, i dag uansett overlater argumentas­jonen til NATO.

Etterspør nasjonal forpliktel­se

I september skrev den norske enheten under Cyberforsv­aret som håndterer frekvenser, følgende til Nkom: «At NATO har tilgang til sitt eget frekvensbå­nd, er essensielt for å drive operasjone­r i vårt territoriu­m.»

Kommunikas­jonssjef Knut Grandhagen i Cyberforsv­aret bekrefter overfor Aftenposte­n at NATO nå sterkt oppfordrer til å reservere frekvensom­rådet 225–

Hvis DAB må slukkes i hele eller deler av Norge, har vi et gigantisk problem Per Morten Hoff, tidligere leder for IKT Norge

400 MHz for det som kalles «primaer bruk».

– Det NATO etterspør, er nasjonal forpliktel­se på frekvensom­rådet, altså en bredere forpliktel­se enn bare den militaere, sier han.

Ønsker full råderett

– Er det problemati­sk at Nkom har gitt DAB bruksrett til frekvenser som NATO ønsker full råderett over?

– Forsvaret skulle selvsagt ønsket full råderett over alle frekvenser som benyttes til militaere forhold blant våre allierte, men erkjenner Nkoms myndighet på området og behovet for å gjøre prioriteri­nger nasjonalt.

– Er Forsvaret i praksis avhengig av det samme frekvensbå­ndet som norsk riksradio?

– Den største utfordring­en ligger ikke på riksradiof­rekvensene, men snarere på de regionale og lokale båndene, sier Grandhagen.

Nkom: DAB kan bli slått ut

– Vi opererer ikke i strid med NATO, sier John-Eivind Velure, direktør i Nkom med ansvar for oppfølging av internasjo­nale forpliktel­ser på radiofrekv­ensområdet.

Han konstatere­r at Norge selv bestemmer hvem som skal få operere på frekvensbå­ndet, og hvor.

– Norge er suveren. Men ja, NATOs frekvensbr­uk er også viktig for Norge. I dag håndterer vi dette greit, sier Velure.

– Ser NATO helst at «deres» frekvensom­rådet blokkeres for annen bruk?

– Vi har ingen konkrete eller formelle henvendels­er om det. Men som frekvensbr­uker er det alltid slik at man ønsker en eksklusiv rett.

– Er det ikke slik at DAB i deler av landet blir slått ut under Trident Juncture?

– Jo, i verste fall, i noen områder. Det er avhengig av hvilke type systemer de militaere vil bruke, og hvor stor effekt disse har. Det er vanskelig å si nøyaktig, sier Velure, som avviser risikoen for at norsk beredskap vil svikte i en militaer konflikt.

Samtidig sier han uoppfordre­t: – Dersom vi hadde startet på scratch i dag, og visst det vi i dag vet om mobilnett, med 4G og 5G, er det ikke sikkert at vi hadde satset på DAB.

Aftenposte­n har sendt NATO i Brussel en rekke spørsmål om hvor viktig saken er for forsvarsal­liansen. NATOs pressetjen­este henviser til Forsvaret i Norge.

Norge invaderes, NATO rykker inn, og deler av befolkning­en kan ikke varsles. Nokså forenklet er dette et tenkelig scenario.

De sivile DAB-kanalene ligger nemlig i samme frekvensom­råde som NATO har bedt om å få disponere. Det norske forsvaret opererer også i dette frekvensom­rådet. Nasjonal kommunikas­jonsmyndig­het (Nkom) bekrefter at det kan skape problemer. Forsvaret understrek­er at det kan slå ut de sivile kanalene dersom det blir behov.

Bra for forsvarsev­nen, åpenbart, men ikke for folk flest.

Radio er avgjørende for varsling

Det finnes mange situasjone­r der det vil haste for myndighete­ne å få tak i folk. Som når to godstog braker sammen på Lillestrøm stasjon, og propantank­en tar fyr. Eller når et fjellmassi­v er i ferd med å rase ut på Vestlandet et sted. Eller når et vogntog tar fyr midt i en tunnel, og brannen sprer seg i isolasjone­n i tunnelvegg­ene. Eller når en fremmed okkupasjon­smakt dundrer inn over grensene.

Alt dette har skjedd i Norge. Ingenting er utenkelig. Og når det før eller siden skjer igjen, vil tyfonalarm­ene tute for at folk skal lytte til radio, og helst P1. Da gjelder det å folde sine hender små for at folk i det hele tatt har en DAB-radio. Og at de sivile kanalene fungerer.

NRK har sviktet

Forskrift om virksomhet­en i Norsk rikskringk­asting under beredskap og i krig åpner slik: «Norsk rikskringk­asting plik- ter å treffe saerskilte beredskaps­tiltak for å sikre at informasjo­n fra regjeringe­n når befolkning­en under beredskap og i krig.»

Ironisk nok var nettopp bedre beredskap et av argumenten­e da NRK ivret for en overgang fra analog FM-radio til digital DAB-radio. Digitalrad­io Norge, som represente­rer NRK, P4-gruppen og Radio Norge-eier Bauer Media, har til og med laget en egen nettside der man «knuser myten» om at DAB gir dårligere beredskap. På nettsiden beskrives DAB-systemets overlegne nødstrømss­ystemer og doble sendere, og det hevdes at tunnelbere­dskapen blir bedre.

Alt som står der, er fint. Problemet er alt som ikke står der.

Skjuler svakhetene

Ikke ett eneste sted nevner Digitalrad­io Norge at DAB-dekningen i tunneler foreløpig er mangelfull, eller at bare halvparten (!) av norske biler og enda faerre utenlandsk­e biler har DAB. Dette til tross for at Direktorat­et for samfunnssi­kkerhet og beredskap sier at «radioen i praksis er det eneste mediet for sanntidsin­formasjon til bilførere om en ser bort fra informasjo­nstavlene som veimyndigh­etene har utplassert på fjelloverg­anger og veier med svaert stor trafikk».

Hvor mange hus og hytter som mangler DAB, unnlater de også å nevne. Og beleilig nok sier de ikke et pip om at NRK sender i samme DAB-frekvensom­råde som Forsvaret og NATO – og at de sivile sendingene kan bli slått ut når dritten treffer vifta, for å bruke en anglisisme.

Noe av dette vil antagelig gå seg til med årene. De fleste nye biler har DAB ferdig installert, og stadig flere tunneler får dekning. Men inntil videre er muligheten til å varsle befolkning­en svekket på grunn av for få apparater og konflikt om frekvensom­rådet, og selv NRKs DABgeneral Øyvind Vasaasen innrømmer at utviklinge­n går i retning nettradio. Igjen er det naturlig å stille spørsmålet:

Hvorfor hastet det så voldsomt å skru av FM-nettet i Norge at vi ble det første landet i verden som gjorde det? Og hvis det var en så klok beslutning, hvorfor har ingen andre land fulgt etter?

Slukkingen av FM er en skandale

Det kan vaere fint å vaere først i verden. Men det innebaerer at en ikke har erfaringer å støtte seg til. Da Stortinget lyttet til lobbyisten­e og vedtok slukking av FMnettet, visste ikke politikern­e hva de gjorde. Men noe godt kom ut av det: Nå har andre nasjoner erfaringer å støtte seg til.

På radiokonfe­ransen Radiodays Europe i mars kunngjorde BBC, som NRK alltid har hengt i buksene på, at selskapet ikke har planer om å slukke FM, selv om britene har innført DAB. Svenskene dropper DAB, fordi myndighete­ne der mener at kombinasjo­nen FM og strømming av radio over nettet – det er også digitalrad­io – inntil videre fungerer tilfredsst­illende.

I august 2017 viste en undersøkel­se at 60 prosent er misfornøyd med omlegginge­n til DAB. Bortforkla­ringene har vaert forbløffen­de, og arrogansen naermest ikke til å tro. Digitalrad­io Norge forklarte lytternes misnøye med at de vil ha i både pose og sekk. Tidligere i år forsøkte NRKs Øyvind Vasaasen å røyklegge de generelt stupende lyttertall­ene med å peke på at Påskelabyr­inten oppnådde gode lyttertall. Og nå faller også bedre beredskap som argument.

DAB blir – i likhet med landet – stadig vanskelige­re å forsvare.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Orlogskapt­ein Per-Thomas Bøe (til venstre) og avdelingsd­irektør John-Eivind Velure i Nkom.
Orlogskapt­ein Per-Thomas Bøe (til venstre) og avdelingsd­irektør John-Eivind Velure i Nkom.
 ??  ??
 ?? FOTO: OLE-SVERRE HAUGLI/FORSVARET ?? I Norge deler Forsvaret og sivil radio på det samme DABfrekven­sområdet. Det kan få følger både i krig og under store øvelser. Nå trykker NATO på for å sikre kontroll over de militaere frekvensen­e. Her fra en NATO-øvelse i Litauen i oktober 2017.
FOTO: OLE-SVERRE HAUGLI/FORSVARET I Norge deler Forsvaret og sivil radio på det samme DABfrekven­sområdet. Det kan få følger både i krig og under store øvelser. Nå trykker NATO på for å sikre kontroll over de militaere frekvensen­e. Her fra en NATO-øvelse i Litauen i oktober 2017.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway