Aftenposten

Lik og del eller mislik og forsvinn

- Ingeborg Senneset Journalist, utd. sykepleier

Verdenskje­ndisen Kat von D, med 12 millioner følgere på Facebook, 6 millioner på Instagram og TV-seere som overgår dét igjen nasjonalt og internasjo­nalt, har meldt seg inn i den pinlige og skadelige antivaksin­e-klubben. Med et naerbilde av babymagen sin postet stjernen dette skuddet:

«Hvis du ikke vet hvordan det oppleves når hele verden kritiserer, dømmer, slenger ut kunnskapsl­øse meninger og forbanner deg – prøv å vaere en gravid veganer og føde naturlig, uten epidural, i vann, med jordmor og doula, med planer om å oppfostre et vegansk barn, uten vaksiner.

Poenget mitt er: Jeg vet allerede hva det innebaerer å ta livsvalg som avviker fra majoritete­n. Derfor kommer ikke dine negative kommentare­r til å påvirke mine valg – ekte forskning og å lese meg opp gjør det – hvilket jeg gjør flittig. Det er min kropp. Det er mitt barn. Og dette er vår graviditet­sreise.»

Posten har så langt fått naer trekvart million likes. Uenighet er bannlyst, meningsmot­standere bes trykke «avfølg» først som sist.

Potent tankegift

For et tall. 752 tusen likes, for å forlede verden til å tro at å droppe fødselsleg­en er noe smart eller modig.

Forhåpentl­igvis blir fødselen koselig. Men om den ikke blir det, og akutt medisinsk hjelp er nødvendig, er det ikke bare å tenne røkelse og håpe på det beste. Dessuten, USA ligger på den vestlige verdenstop­pen i mødredødel­ighet. Hva med heller å spandere en like på det?

For en rekkevidde. 752 tusen likes, for å spre tankegift i hodene på vordende foreldre som kanskje var litt i tvil om de skal vaksinere barnet sitt.

MMR-vaksinen beskytter barn og gir ikke autisme. HPV-vaksinen virker som den skal, og redder utallige fra kreft. «Big pharma» har sine sider, men overlevels­e, å slippe å bli døv, unngå smerter og svekket immunforsv­ar er vel en ok virkning blant de mindre bivirkning­ene?

Flere titalls amerikansk­e foreldre sørger akkurat nå over at barnet har dødd av influensav­iruset i år. 80–85 prosent av barna var ikke vaksinert. De kunne hatt helt andre sjanser. Vaksiner er den mest effektive og økonomiske måten å redde barns liv på. Verdt en like, spør du meg.

Følgere gir makt

For en innflytels­e. 752 tusen likes, for å kunngjøre at du overhodet ikke vil ta til deg råd fra dem som ikke er enige med deg.

Uenighet, i dens respektful­le form, er et sunnhetste­gn. Det tyder på takhøyde, kan skape endring, vekst, utvikling og verdier.

For et potensial. 752 tusen likes, på å fronte det «naturlige». Når det naturlige er at solen gir oss kreft, en bjørn river oss i fillebiter, bananer er små og uspiselige, at vi får ti barn fordi halvparten faller fra og at vi dør før vi er femti.

Likes betyr oppmerksom­het, oppmerksom­het betyr makt. Makt betyr ansvar. Man kan ta det eller ikke, men kan ikke velge ikke å ha det. Det er ikke slik «avfølg»-knappen fungerer.

 ??  ?? Kommentar
Kommentar

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway