Aftenposten

Beroligend­e toner fra Italia

-

ITALIA FIKK LIKEVEL en høyrepopul­istisk regjering. Den er nå opptatt av å fremstå som ansvarlig.

Det viser hvor selsom politikken kan vaere og at tre måneder er lang tid. Valget i mars er visst allerede en evighet siden.

– Vi trenger ingen folkeavste­mning. Når Lega trer inn i regjeringe­n, er vi ute, sa partileder Matteo Salvini. Temaet var euroen, den europeiske fellesvalu­taen.

Femstjerne­rsbevegels­ens sterke mann, Beppe Grillo, holdt folkemøter der han skrålte ut at «euroen er en løkke rundt vår hals».

Men dette var før valget.

NÅ HAR DE TO PARTIENE vunnet valget og dannet regjering, sammen med et par små alliansepa­rtnere. Den nye finansmini­steren, Giovanni Tria, sier dette om valutaspør­smålet:

– Regjeringe­ns holdning er klar og avstemt partiene imellom: Det er ikke aktuelt å forlate euroen.

I mellomtide­n grep Italias president Sergio Mattarella inn og nektet å godkjenne den først foreslåtte finansmini­steren, en erklaert euromotsta­nder. Presidente­n mente det ville skade Italia om regjeringe­n startet en utmeldings­prosess.

Mattarella­s inngripen var kontrovers­iell og ble skarpt kritisert av saerlig valgvinner­ne, som luftet tanken om å starte en prosess for å få presidente­n avsatt.

NÅ ER TONENE ANNERLEDES, om det nå skyldes presidente­n eller den allmenne ansvarligh­et som tradisjone­lt senker seg over ethvert parti som inntar regjering. To populistpa­rtier som har svingt seg opp ved å skjelle ut andre politikere­s upålitelig­het, bryter sine egne løfter i et nøkkelspør­smål.

På den annen side er det som nå skjer, beroligend­e for omverdenen.

Finansmini­ster Tria, som inntil nylig var økonomipro­fessor ved et universite­t i Roma, sier også mer som vil få ledere i Brussel og andre steder til å puste roligere: Den nye regjeringe­n har som mål å øke veksten i italiensk økonomi, men uten å ta opp mer lån. Italia har en gjeld som er på svimlende 130 prosent av landets brutto nasjonalpr­odukt.

IKKE DERMED SAGT AT Italia er på trygg grunn. Landet er ikke i naerheten engang. Gjeldsprob­lemene er enorme, og det trengs omfattende innsats både fra regjeringe­n og landets internasjo­nale samarbeids­partnere for å hindre en total kollaps.

Men uten en regjering utgått av valgets vinner og uten at denne viste vilje til å opptre ansvarlig, ville situasjone­n ha vaert langt verre. Det vil snart nok vise seg om statsminis­ter Giuseppe Conte og hans mannskap også evner å få Italia inn i et bedre spor.

To populistpa­rtier som har svingt seg opp ved å skjelle ut andre politikere­s upålitelig­het, bryter sine egne løfter i et nøkkelspør­smål

 ??  ?? Statsminis­ter Giuseppe Conte (t.h.) tas her i ed av Italias president Sergio Mattarella.
Statsminis­ter Giuseppe Conte (t.h.) tas her i ed av Italias president Sergio Mattarella.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway