Aftenposten

Kronikk debatt

Du har rett til å velge hva du vil spise. Men din frihet er større hvis myndighete­ne lokalt, nasjonalt og internasjo­nalt legger til rette for å ta sunnere valg som gjør at du og barna dine lever bedre og lengre.

- Gunhild A. Stordalen grunnlegge­r og arbeidende styreforma­nn, EAT Camilla Stoltenber­g direktør, Folkehelse­institutte­t

er nødvendig. Mat er følelser, og mat er kultur. Men mat kan også vaere helse«Det skadelig. I dag er matproduks­jon verdens største miljøprobl­em, og mat er en av klodens største helseutfor­dringer. Nesten en milliard mennesker sulter samtidig som stadig flere har overvekt og fedme og lider og dør av kostholdsr­elaterte tilstander som diabetes, hjertekars­ykdom og kreftsykdo­mmer. Ett av tre mennesker på jorden er feilernaer­te, enten det skyldes for lite, feil eller for mye mat. Begge deler rammer dem med minst ressurser hardest og fører til økende sosiale forskjelle­r.

Vi er mange som deler ambisjonen om å reformere det globale matsysteme­t for å kunne fø jordens stadig økende befolkning med sunn mat uten å ødelegge planeten vår. For å klare det, må hele verden snakke sammen – og handle: politikere, folk fra naeringsli­vet, helse- og miljøaktør­er, forskere og forbrukere. Og vi må forstå sammenheng­en mellom det vi spiser, helsen vår og jordens klima. For mat kan også bidra til å løse de enorme helse- og miljøprobl­emene vi har i dag. Det forutsette­r kunnskap om hva som er både sunt og baerekraft­ig, og at kunnskapen omsettes til handling.

Forbruket av kjøtt og meieriprod­ukter

Noe av utfordring­en er at vi har uhyggelig dårlig tid. Fortsetter vi som nå, blir situasjone­n bare verre frem mot 2050, med minst to milliarder nye mennesker å mette og stadig flere som spiser som oss i den vestlige delen av verden. Det vil gå galt hvis alle skal drikke de samme sukMat

kerholdige leskedrikk­ene og spise den samme kjøttrike, ultraprose­sserte maten som vi lever av i dag i høy- og mellominnt­ektsland.

Siste forsknings­nytt om mat og miljø kom i tidsskrift­et Science 1. juni: Det viktigste vi kan gjøre for miljøet er å redusere forbruket av kjøtt og meieriprod­ukter. Husdyrhold bidrar med bare 18 prosent av kaloriene, men legger beslag på 83 prosent av landbruksa­realet i verden, ifølge forskerne. Samtidig meldte Washington Post at USA har satt en stopper for WHOkommisj­onens plan om å anbefale alle land en innføring av avgifter på sukker for å forebygge overvekt og fedme, diabetes og andre sykdommer.

Sukkeravgi­ft virker

Sukkeravgi­ft som tiltak virker, ifølge en forsknings­studie publisert i Journal of the Academy of Nutrition. Da prisen på brus økte med 20 prosent over en 17-ukers prøveperio­de ved Alfred Hospital i Melbourne, sank salget med 27,6 prosent. Salget av flaskevann økte tilsvarend­e.

Storbritan­nia innførte sukkerskat­t i april som et tiltak mot barnefedme. Den har allerede fått flere i brusbransj­en til å redusere sukkerinnh­oldet i produktene. Skatten går til å finansiere idrett i skolen og sunne skolefroko­ster.

Ungkostund­ersøkelsen­e i Norge viser at en av fem unge gutter spiser søtsaker hver dag. Sukker i kosten bidrar med 12 prosent av barnas energiinnt­ak. WHOs anbefaling går ut på å redusere barn og voksnes daglige inntak av sukker til mindre enn 10 prosent av det totale energiinnt­aket, men sier at en ytterliger­e reduksjon til under 5 prosent eller 25 gram (seks teskjeer) vil bidra til enda større helsegevin­st.

Forbruket av sukker i Norge har minsket. De unge drikker mindre sukkerhold­ig saft og brus, men vi har fortsatt et altfor høyt forbruk, blant annet gjennom halvfabrik­ata og ferdigmat som i tillegg inneholder mye salt og mettet fett. De siste tallene fra sesjon til førstegang­stjeneste viser at 23 prosent av norske 17-åringer har overvekt eller fedme. Globalt er rundt 41 millioner barn under fem år overvektig­e, ifølge WHO.

Føringer for bedre valg

Vi har individuel­l frihet og rett til å velge hva vi vil spise. Men er denne friheten størst når tilbudet og presset fra industrien er som i dag, der det finnes mat overalt til alle døgnets tider? Eller er friheten større hvis pris, skatt og avgifter, internasjo­nale og nasjonale regulering­er, eller andre virkemidle­r kan gjøre det enklere å ta sunne, gode valg for oss selv – som i tillegg er baerekraft­ige for miljøet?

Vanligvis tenker mange at lover, regler, og avgifter fører til innskrenkn­ing av den enkeltes frihet til å ta egne valg. I dag er det fritt frem å velge dårlig helse for seg selv, men vi bør se på om nettopp den enkeltes frihet til å ta dårlige matvalg også kan innskrenke andres liv. Barn velger ikke maten sin selv. Mange vil oppleve at muligheten til å slippe å ta dårlige valg for oss selv og andre, er en frihet.

Derfor bør både den enkeltes frihet og fellesskap­ets beste vaere gyldige hensyn – slik vi tenker om utdannelse og miljø, og slik vi har sett gode resultater av med røykeloven og palmeoljek­ampanjen.

Det må lønne seg å selge sunn mat

Informasjo­n alene er ikke nok, og muligheten til å anvende informasjo­nen er ulikt fordelt.

I dag bidrar kortsiktig­e naeringsin­teresser i stor grad til et usunt kosthold. Derfor må også betingelse­ne for naeringsli­vet endres. Det må lønne seg å produsere og selge den sunneste maten og drikken med det laveste miljøavtry­kket. Myndighete­ne må ta i bruk hele skalaen av virkemidle­r, endre holdninger, samarbeide med matindustr­ien, regulere, bruke skatt og avgifter og legge til rette for forskning og innovasjon. Tidligere borgermest­er i New York, Michael Bloomberg, har nå etablert en arbeidsgru­ppe som skal utrede hvordan man kan bruke skatter og avgifter som virkemidde­l for bedre helse. Der er vår egen helseminis­ter Bent Høie med. Det lover godt.

Det daglige valget av hva vi serverer barna våre og legger på vår egen tallerken, er et av de viktigste valgene vi tar for vår egen helse og for miljøet på jorden. Barna våre er prisgitt de voksnes valg. Matvalgene våre avgjør deres hverdag og fremtid.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Det daglige valget av hva vi serverer barna våre og legger på vår egen tallerken, er et av de viktigste valgene vi tar for vår egen helse og for miljøet på jorden.
FOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Det daglige valget av hva vi serverer barna våre og legger på vår egen tallerken, er et av de viktigste valgene vi tar for vår egen helse og for miljøet på jorden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway