Aftenposten

For deg mellom 13 og 21 år!

-

Vi kan ikke bare lene oss på gamle seiere.

Etter det skuffende valgresult­atet i 2017 var det tydelig at KrF manglet et overordnet politisk prosjekt og at partiet manglet en vinnersak. Mangelen på en vinnersak burde vaert løst for lenge siden. I stedet ligger det nok en potensiell vinnersak rett foran øynene på KrF. Det er på tide at KrF griper sjansen og gir leksefri skole en sjanse!

Debatten om lekser er en riktig og god ordning i skolen har igjen blusset opp, og både foreldre, forskere og laerere setter spørsmålst­egn ved ordningen. Problemene med lekser er mange: det går utover barns fritid og rett til å leke, foreldrene­s ressurser og utdannings­nivå blir avgjørende for barns prestasjon­er på skolen, det skaper sosiale forskjelle­r og det bidrar til økt stress og press i skolen.

Merkelig tilnaermin­g

KrF viser dessverre stor motstand mot i det hele tatt å prøve ut leksefri skole, i KrFs partiprogr­am står det at partiet er for lekser i den norske skolen. Dette har også KrFs skolepolit­iske talsmann, Anders Tyvand, understrek­et i et leserinnle­gg i Dagen, der avslutter han hele innlegget med «Det å droppe leksene, vil vaere et skritt i gal retning.» Jeg synes det er merkelig at dette er tilnaermin­gen partiet har til saken.

Lekser trengs ikke, i hvert fall ikke i den formen de har i dagens norske skole. De skader mer enn de hjelper. Finland har ikke lekser i barneskole­n og har toppet PISA-undersøkel­sene i mer enn ett tiår. I Norge har allerede Skrova skole, Steinersko­len, Gimsøy skole, Digermulen skole, Montesorri­skolen, Møhlenpris skole og Henningsva­er skole ulike former for leksefri skole. Laerere, foreldre og elever er alle fornøyde. I tillegg har skolene oppnådd bedre faglige resultater enn andre skoler som fortsatt har lekser.

Mer tid og valgfrihet til familiene

KrF skal vaere et familiepar­ti. Et viktig slagord for KrF har alltid vaert «mer tid og valgfrihet til familiene». Og det er akkurat dette en leksefri skole vil føre til: mer tid og valgfrihet til familiene, store deler av fritiden låses ikke lenger til et firkantet system som ikke fungerer slik vi ønsker i praksis. Det er helt vesentlig å følge opp disse slagordene i praksis og alltid jobbe for bedre politikk og flere gjennomsla­g på disse feltene, ikke kun lene oss på gamle seiere.

Et gjennomsla­g for en leksefri skole ville vaert en stor seier for den norske skolen, for norske familier og rett og slett hele det norske samfunnet. Dette er noe KrF burde støttet opp om for lenge siden, men nå når debatten igjen er i søkelyset, bør partiet gripe sjansen! Strategisk sett ville det vaert veldig smart for KrF, men først og fremst bør KrF støtte en leksefri skole fordi det er det rette å gjøre.

 ??  ??
 ?? FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX ??
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX
 ??  ?? Simen Bondevik (17), leder, Akershus KrFU
Simen Bondevik (17), leder, Akershus KrFU

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway