Aftenposten

Dette er overvåking­sflyenes oppgave

-

– Jeg forstår at det kommer et relativt sett stort antall Poseidonfl­y, sier Bongo.

Spørsmålet er, overtar i praksis de amerikansk­e flyene fra US Navy en militaer oppgave Norge i utgangspun­ktet skal løse fra Andøya?

– Dette må vi få et klart svar på, sier medlem av utenriks- og forsvarsko­miteen på Stortinget, Liv Signe Navarsete (Sp).

Hun sier at det er påfallende at hun ble kjent med Poseidon-flyenes kurs for Andøya rett etter at vedtaket om å flytte overvåking­sbasen til Evenes var endelig.

Aftenposte­n får opplyst at ansatte på Andøya skal bli informert om hva som skjer på basen, på et møte senere denne uken.

Flyr normalt fra Island

Normalt flyr USAs Poseidon fra Keflavik på Island når de er på overvåking­stokt i nordområde­ne. Norske P-3 Orion-fly gjør det samme fra Andøya.

Flere forhold, som perso- P-3 Orion-flyene på Andøya driver ubåtsøk og fiskeriopp­syn og hevder norsk suverenite­t i nordområde­ne.

I dag er Andøya flystasjon eneste base i Norge for maritime patruljefl­y. Ingen andre kan yte hjelp så langt til havs som Orion-flyene. Personelle­t til det som formelt heter 133 Luftving teller i utgangspun­ktet rundt 300 personer. nellsvikt, aldrende fly og problemer med å skaffe reservedel­er, gjør imidlertid at det som kalles maritim patruljeri­ng (MPA) med norske Orion-fly, ligger klart under nivået det gjorde for noen år tilbake.

Samtidig gir økt sikkerhets­politisk spenning i Europa og økt russisk ubåtaktivi­tet større behov for slik patruljeri­ng.

Forsvaret ønsker ikke å opplyse om nøyaktig hvor mange tokt Orion nå flyr.

Norge har bestilt fem egne Poseidon-fly. Men frem til de er fullt ut operative, rundt 2025, er Norge og NATO avhengig av å kunne kartlegge russisk ubåtaktivi­tet i nordområde­ne.

Bemanning under minimum

Forsvarssj­ef Haakon BruunHanss­en bekreftet en svaert vanskelig situasjon for Orion-miljøet på Andøya da han fredag 1. juni besøkte basen sammen med sjefen for Luftforsva­ret, Tonje Skinnarlan­d.

Til NRK sa forsvarssj­efen at situasjone­n er «kritisk» og at «vi er langt under det vi tidligere kategorise­rte som minimum». Aldrimer.no siterte ham på at «det er viktig for Forsvaret og nasjonen Norge å sikre at MPA-driften holdes i gang»

Overfor Aftenposte­n videreform­idler forsvarssj­efens talsperson Per-Thomas Bøe følgende sitat fra Haakon Bruun-Hanssen på e-post:

– Vi fikk mange gode råd på Andøya, men også tydelige forventnin­ger fra tillitsval­gte og ledelsen for avdelingen om hvilke tiltak som må på plass for å holde på personelle­t. Dette er tiltak som vi må sette i verk straks for å oppnå ønsket effekt.

Ifølge tillitsval­gte har 30 personer sluttet i avdelingen, i tillegg til at 10–20 teller på knappene.

Sp krever svar på om US Navy skal overta norsk militaer oppgave.

Tok saken til Stortinget

Fredag ble forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen konfronter­t med amerikansk Poseidon-flyvninger fra Andøya, ikke minst av Sps Liv

 ?? FOTO: ALDRIMER.NO ?? Et Poseidon P-8 overvåking­sfly fra US Navy over Andøya i juni i fjor. Nå ligger det an til at fem slike fly får holde til på Andøya mens de driver patruljeri­ng av nordområde­ne.
FOTO: ALDRIMER.NO Et Poseidon P-8 overvåking­sfly fra US Navy over Andøya i juni i fjor. Nå ligger det an til at fem slike fly får holde til på Andøya mens de driver patruljeri­ng av nordområde­ne.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway