Aftenposten

Spania tar imot avvist migrantski­p

-

Spania vil ta imot et skip med 629 mennesker som både Italia og Malta nektet å legge til kai. – Det er vår plikt, sier statsminis­ter

Pedro Sánchez.

Sánchez opplyste i går at skipet Aquarius får lov å legge til ved havnen i Valencia. – Det er vår plikt å unngå en humanitaer katastrofe og tilby en trygg havn for disse menneskene, sa Sánchez, som understrek­er at Spania ønsker å oppfylle sine internasjo­nale forpliktel­ser når det gjelder å gi humanitaer hjelp.

Redningssk­ipet tilhører den franske hjelpeorga­nisasjonen SOS Mediterran­ée og har de siste dagene plukket opp migranter og flyktninge­r fra en rekke overfylte båter i Middelhave­t. Straks det ble klart at Spania ville ta imot skipet, takket både Italia og Malta, og Malta sa at de ville sende matforsyni­nger. Blant de 629 flyktninge­ne og migrantene om bord, er det 123 enslige mindreårig­e og syv gravide kvinner. Leger Uten Grenser har også hjelpearbe­idere om bord.

Italia og Malta kranglet

Italia nektet å la skipet legge til kai og hevder at landet for lengst har tatt imot sin del av flyktnings­trømmen over Middelhave­t.

– Det er nok! Det er en plikt å redde liv, men det er ingen plikt å gjøre Italia til en enorm flyktningl­eir, tvitret Italias innenriksm­inister Matteo Salvini i går.

– Nå stenger vi havnene, fortsatte Salvini, som tilhører det innvandrin­gskritiske partiet Ligaen.

– Italias plikt

Italia mente Malta måtte ta imot skipet, som i går lå omtrent midt mellom Italia og Malta. Men Maltas statsminis­ter Joseph Muscat viste til at de 629 ble plukket opp i libysk farvann, der det er Italia som koordinere­r redningsop­erasjonene.

Ifølge Muscat, som viser til internasjo­nale regelverk for redningsop­erasjoner til havs, er det derfor også Italia som har plikt til å ta imot skipet.

– Italia står i fare for å skape en farlig situasjon for alle involverte, sier Muscat. (NTB)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway