Aftenposten

Rasende Støre avbrøt sentralsty­remøtet

- STINE BARSTAD THOMAS SPENCE ALF OLE ASK

Ap-leder Jonas Gahr Støre tok nestleder Hadia Tajik ut på gangen etter at VG publiserte hva som skjedde på sentralsty­remøtet 2. januar. Deretter ble alle telefonene samlet inn og lagt utenfor møterommet. En rekke kilder utfyller overfor Aftenposte­n bildet av hva som ble sagt og gjort bak lukkede dører da Ap diskuterte varslersak­ene. De nye opplysning­ene viser at ledelsen var mer splittet og historien mer dramatisk enn det som til nå har vaert kjent.

Varslersak­ene og håndtering­en av disse har skapt en vedvarende krise i partiet, bekrefter en rekke kilder. Enkelte mener motsetning­ene hindrer at partiet kommer på offensiven, ni måneder etter valgnederl­aget.

2. januar samlet Aps sentralsty­re seg til et ekstraordi­naert møte i et forsøk på roe gemyttene og løse konflikten rundt håndtering­en av varslene mot nestleder Trond Giske.

Før møtet hadde Hadia Tajik informert Støre om at hun ønsket å lese høyt fra varslene. Jonas Gahr Støre var negativ til Tajiks ønske fordi han hele tiden hadde lagt opp til en prosess hvor sentralsty­ret ikke skulle behandle de konkrete varslene.

Under møtet utviklet uenigheten mellom de to seg til en åpen konfrontas­jon foran hele sentralsty­ret da Tajik ba om ordet og sa at hun ville lese høyt fra varslene. Støre frarådet det i klare ordelag.

Flere kilder beskriver overfor Aftenposte­n en «anspent situasjon», og at de ble vitne til en åpen «krangel» mellom partiets leder og nestleder. En kilde beskriver ordvekslin­gen slik:

Støre: Det har jeg sagt til deg at du ikke skal gjøre.

Tajik: Jo, jeg sa til deg at jeg ville gjøre det, og du sa det var greit.

Støre: Det sa jeg ikke.

Beveget opplesning

Andre talte også mot at Tajik skulle lese opp varslerbre­vene uten at Giske var til stede og i stand til å forsvare seg. Tajik forklarer nå den omstridte opplesning­en slik:

– For meg hadde denne vinteren vaert mye mindre ubehagelig om jeg bare hadde gått i dekning og holdt helt munn. Men kvinnene fortjente støtte. Jeg så hvordan kvinnene, til tross for det voldsomme kjøret de visste ville komme, turte å fortelle hva de hadde opplevd.

– Jeg forsto at innholdet i det de varslet om, ble – og fortsatt blir – bagatellis­ert og latterligg­jort. Til grunn for måten jeg reagerte på, lå innholdet i deres varsler og den uavhengige, juridiske vurderinge­n av alvoret i det de varslet om, skriver Tajik i en e-post.

Støre la aldri sin autoritet som leder i potten. Han ville ikke nekte noen å si det de ville i sentralsty­ret. Tajik fikk derfor lov å lese fra varslene. Hun skalv og var ifølge kilder tydelig beveget under opplesning­en.

– Klikket for Støre

Etter at hun var ferdig med opplesning­en, startet debatten hvor

 ?? FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX ?? Konflikten­e rundt Trond Giske har ikke lagt seg i Ap-ledelsen.
Fra venstre: Ap-leder Jonas Gahr Støre, partisekre­taer Kjersti Stenseng og nestleder Hadia Tajik.
FOTO: TERJE PEDERSEN, NTB SCANPIX Konflikten­e rundt Trond Giske har ikke lagt seg i Ap-ledelsen. Fra venstre: Ap-leder Jonas Gahr Støre, partisekre­taer Kjersti Stenseng og nestleder Hadia Tajik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway