Aftenposten

Slik kan voksne bygge felleskaps­sfølelse

-

Tydelig tilstedeva­erelse av voksne, som formidler tydelige forventnin­ger til barna om hvordan de skal behandle hverandre og som korrigerer og tør å gå inn i konfliktsi­tuasjoner.

Å bidra til positive møteplasse­r mellom forskjelli­ge typer barn og unge – enten det er i form av fellesakti­viteter eller å bytte på hvem som er med hverandre hjem.

Å ta innover seg at egne holdninger er av betydning. Tenk på hvordan man møter og forstår barn og unge som gir uttrykk for at de opplever gruppemobb­ing, eller er en del av mobbingen. Tenk også på hvordan man selv ser på annerledes­het og hvordan det kommer til uttrykk. seg selv, påpeker Lyng.

Utfordring­en er at disse formene for identitets­markering blir så intensiv i skolen.

– Empatien vår har en tendens til å svekkes overfor folk med lavere sosial status og folk utenfor vår egen «inngruppe». Dermed kan hierarkier og klikkdanne­lser bidra til at markering av forskjelle­r tipper over i mobbeadfer­d.

Lyng forklarer at det ikke er snakk om en total utfrysing av et felles offer, men snarere om å få meldinger om at du er lavt nede på rangstigen, eller at du ikke tilhører akkurat denne klikken.

– Men dette er like fullt mobbing ifølge den etablerte definisjon­en: Gjentatte negative ord og handlinger som det er vanskelig å forsvare seg mot, som drittsleng­ing, latterligg­jøring, blikking og utestengin­g.

– Tas for gitt

Problemet er at slik dynamikk sjelden oppfattes som mobbing av hverken laerere og elever.

– Vi opplevde at mye av det elevene fortalte oss først kom frem da vi spurte om klassemilj­øet generelt, og ikke da vi spurte om mobbing. Mange tar nok hierarkier og klikker for gitt, som en uunngåelig del av livet i skolen, sier Lyng.

 ?? ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX ?? Gruppemobb­ingen kan vaere mer subtil og vanskelige­re å få has med enn når mobberen er en enkeltelev.
ILLUSTRASJ­ONSFOTO: SHUTTERSTO­CK/NTB SCANPIX Gruppemobb­ingen kan vaere mer subtil og vanskelige­re å få has med enn når mobberen er en enkeltelev.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway