Aftenposten

Om undersøkel­sen

-

Rapporten «Sykefravae­r i private og kommunale sykehjem og renholdsvi­rksomheter» publiseres av forsknings­stiftelsen Fafo. Målet har vaert å se hva som kjennetegn­er virksomhet­er som over tid klarer å holde sykefravae­ret lavt (i hovedsak det egenmeldte) i en bransje med høyt sykefravae­r.

Forskerne tok selv initiativ til studien og fikk finansieri­ng fra NHOs Arbeidsmil­jøfond. Virksomhet­ene er valgt ut etter innspill fra Nav Arbeidsliv­ssenter og NHO Service og Handel. eksempel ved smittefare.

Khuram Shahzad er hovedverne­ombud for sykehjemme­ne Romsås, Rødtvet og Paulus i Oslo, som alle drives av selskapet Attendo. Han presiserer at å komme på jobb med plager ikke nødvendigv­is betyr at man skal delta i pleien av beboerne.

– Men opplever ikke de ansatte dette som strengt og pågående?

– Nei, en samtale om hva man kan bidra med på jobb settes pris på, og skaper tillit og trygghet, mener Shahzad.

– Noe handler om holdninger

Praksisen med å ringe hver dag i egenmeldin­gsperioden går igjen ved flere av virksomhet­ene forskerne har studert.

– Dette er nok til en viss grad uvant for mange. Vi er vant til at når man er syk skal man få vaere i fred og ro. Noen ganger er det selvsagt det beste for å bli frisk. Men i regelverke­t er det lagt opp til ønske om en viss aktivitet, sier Lien, og påpeker at aktivitet i enkelte tilfeller kan vaere en god kur.

– Utsagnene tyder på at noe av fravaeret nok handler om holdninger, men også om manglende kunnskap om helse, plager og det å stå i jobb. Disse lederne er tydelige på at sykefravae­r ikke er en privatsak, fordi fravaer får konsekvens­er for kvaliteten på tjenesten og for kollegene. Men diagnosen er en privatsak, sier Lien.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway