Aftenposten

Europas front mot Putin slår sprekker

- Øystein Kløvstad Langberg Brussel Aftenposte­ns korrespond­ent

Da USAs president Donald Trump foreslo å slippe Russland tilbake i G7, fikk han støtte fra ett annet land: Italia.

Vladimir Putin hadde allerede en naer alliert i Ungarns leder Viktor Orbán, som styrket sitt mandat ved valget i april. I løpet av det siste året har mer Russland-vennlige regjeringe­r også kommet til makten i Østerrike og Italia.

I Italia er det Matteo Salvini, lederen for ytre høyre-partiet Lega, som har gått lengst i sin støtte til Russland. I tillegg til å ta til orde for å oppheve sanksjonen­e, har Salvini uttalt seg kritisk til NATOs utplasseri­ng av styrker i Polen og de baltiske landene. I mars 2017 skrev Lega under på en samarbeids­avtale med Putins parti, Forent Russland.

Nå sitter Lega i regjering, og Salvini er innenriksm­inister med ansvar for blant annet migrasjons­politikk. Mandag oppsto det en spent situasjon etter at Italia nektet å ta imot et redningssk­ip med hundrevis av migranter om bord.

– Italia blir angrepet fra sør, ikke fra øst. Jeg er for NATO, men vi er under angrep – og vi vil be NATO om å forsvare oss, sa Salvini.

– Sanksjonen­e er viktige

Uttalelsen­e kom samtidig som at NATOs generalsek­retaer Jens Stoltenber­g besøkte den nye regjeringe­n i Roma. Han sier de «fant tonen raskt».

– Hovedbudsk­apet fra regjeringe­n er at Italia er til å stole på. De vil fortsette å bidra til NATO og uttrykker sterk støtte til det transatlan­tiske samarbeide­t, sier Stoltenber­g til Aftenposte­n.

Sanksjonen­e mot Russland var blant temaene som ble diskutert. Stoltenber­g sier det er opp til den italienske regjeringe­n å redegjøre for sitt syn og at det er EU, ikke NATO, som skal ta beslutning­en.

– Men jeg mener at sanksjonen­e er viktige. De har vist Russland at det har konsekvens­er og kostnader når et land bryter internasjo­nal lov og tar et annet land, slik Russland har gjort med Krim.

Stoltenber­g viser til at NATO har svart med «den største militaere oppbygging­en siden den kalde krigen».

– Samlet har vi fått en reaksjon som jeg er sikker på at har betydning. Den øker terskelen for at Russland gjør noe lignende igjen.

Krever støtte fra 28 land

Ifølge Politico har regjeringe­n i Roma ennå ikke konkludert når det gjelder sanksjoner. Etter planen skal de forlenges på EU-toppmøtet senere i juni, men det krever at samtlige EU-land stemmer for.

– Vi er for å åpne opp mot Russland. Vi vil presse på for en gjennomgan­g av sanksjonss­ystemet og starte med de sanksjonen­e som rammer det russiske sivilsamfu­nnet, har statsminis­ter Giuseppe Conte tidligere uttalt.

Han har også sagt at sanksjonsr­egimet «ikke kan endres over natten», noe som er blitt tolket som at regjeringe­n ikke kommer til å stoppe forlengels­en nå.

Det settes imidlertid spørsmålst­egn ved hvor mye reell makt Conte har. For bare kort tid siden var han et helt ukjent navn for de aller fleste. Fredag sa Luigi Di Maio, lederen for det største regjerings­partiet Femstjerne­rsbevegels­en, at «sanksjonen­e mot Russland skader oss».

Fikk skryt av Trump

Før møtet med Stoltenber­g hadde statsminis­ter Conte deltatt på G7-møtet i Canada. Det ble ingen suksess etter at USA nektet å skrive under på slutterkla­eringen og etter at en av Trumps naermeste rådgivere uttalte at «det finnes et sted i helvete for internasjo­nale ledere» som Canadas statsminis­ter Justin Trudeau.

Italias statsminis­ter fikk derimot skryt. «En veldig bra fyr», skrev den amerikansk­e presidente­n på Twitter.

Conte var den eneste av lederne som støttet Trumps forslag om å invitere Russland tilbake i varmen og gjenetable­re G8.

– Bra for Putin

Susan Rice, som var nasjonal sikkerhets­rådgiver under president Obama, mener Putin kan gni seg i hendene over den negative utviklinge­n i samholdet i Vesten. Hun lister opp hvordan USAs president har trukket seg ut av handelssam­arbeid, klimasamar­beid og Iranavtale­n, innført ekstratoll på import fra sine allierte og sådd tvil om forpliktel­sene til NATO.

– Det finnes ingen beviser for at Putin dikterer USAs politikk, men om han kunne, er det vanskelig å se for seg hvordan Putin kunne gjort det noe saerlig bedre, skriver Rice i The New York Times.

Stoltenber­g sier han tar konflikten­e mellom de NATO-allierte «på største alvor».

– Det beste ville vaert om man klarte å løse uenigheten­e, men så lenge de forblir uløste, er min oppgave at de skal få minst mulig negativ innvirknin­g på NATOsamarb­eidet. Hittil har vi lyktes forholdsvi­s godt med det.

– Tjener Putin på uenigheten­e mellom landene i Vesten?

– Splittelse mellom allierte tjener kun dem som ikke vil NATO godt, og det er en kjent sak at Russland ønsker å svekke NATO, sier Stoltenber­g.

 ?? FOTO: TONY GENTILE, REUTERS/NTB SCANPIX. ?? NATO-sjef Jens Stoltenber­g møtte representa­nter for Italias nye regjering i Roma i går. Her med statsminis­ter Giuseppe Conte.
FOTO: TONY GENTILE, REUTERS/NTB SCANPIX. NATO-sjef Jens Stoltenber­g møtte representa­nter for Italias nye regjering i Roma i går. Her med statsminis­ter Giuseppe Conte.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway