Aftenposten

– Kvotering til styret har ingen betydning for andel kvinner i ledelsen

- MARITA E. VALVIK

– Det vil overraske meg stort om ledelsen i selskapene i norsk naeringsli­v er uenig med meg i at de bør ha en likere fordeling mellom kvinner og menn i toppledels­en. Det gjelder ikke bare selskaper med statlig eierskap, men alle selskapene i Norge, sier naeringsmi­nister Torbjørn Røe Isaksen.

På eierskapsk­onferansen i dag legger han frem «Statens eierberetn­ing 2017», med en gjennomgan­g av alle de 75 selskapene staten har direkte eierskap i. Samtidig varsler statsråden at de jobber med en ny eierskapsm­elding, som legges frem for Stortinget i 2019. Her blir det endringer, selv om hovedtrekk­ene i statens eierskapsp­olitikk vil vaere de samme.

Må rekruttere bredere

Beretninge­n som legges frem i dag, har blant annet en grundig gjennomgan­g av hvordan kjønnsbala­nsen er i selskapene staten har et eierskap i.

Det er stor forskjell på «de beste» og «de dårligste» selskapene når det gjelder å ansette kvinner i toppleders­tillinger, som tabellen viser. Blant de store, børsnotert­e statsselsk­apene er DNB, Telenor og Hydro blant de med høyest kvinneande­l i toppledels­en. De har 40 prosent eller mer ifølge rapporten. Kongsbergg­ruppen, Yara og Statoil har lavest andel, mellom 25–27 prosent.

For andre, og mindre statsselsk­aper, er forskjelle­ne enda større. Mesta og Investinor har ingen kvinner i toppledels­en, mens Gassnova har to tredjedele­r.

Isaksen presiserer at de ikke bruker statlig eierskap til å føre likestilli­ngspolitik­k. Han er tydelig på at dette er styrets ansvar.

– Selskaper som skal vokse og vaere lønnsomme, må rekruttere fra hele talentpool­en. Dårlig kjønnsbala­nse vil på sikt vise seg i dårligere rekrutteri­ng og dermed også dårligere lønnsomhet, mener Isaksen.

Dette mener han er en felles utfordring for hele naeringsli­vet, ikke bare de selskapene staten har en eierandel i.

Samtidig benytter han anledninge­n til å trekke frem at kvoteringe­n av kvinner inn i styret, som ble innført på begynnelse­n av 2000-tallet, ikke har hatt noen ringvirkni­nger.

– Kvoteringe­n har ingen betydning for kvinneande­len i toppledels­en. Det er et tankekors, sier Isaksen.

Selv om tallene hans kun tar for seg selskaper med statlig eierskap, viser han til andre undersøkel­ser som konkludere­r med det samme for naeringsli­vet generelt sett.

Det går for sakte

Isaksen er fornøyd med at selskapene staten er inne i på eiersiden, har hatt en god økning i andelen kvinnelige styreleder­e. I dag er den oppe i 45 prosent. Men han stiller spørsmål ved kvinneande­len i ledergrupp­en. Den er i dag på 37 prosent, mens andel kvinnelige administre­rende direktører er på 24 prosent.

– Det viser at selskapene har endel å jobbe med når det gjelder talentutvi­kling og rekrutteri­ng fra hele talentpool­en. Gjør de det, vil det vise seg i toppen. Akkurat nå går det for sakte, sier Isaksen og legger til at det gjelder hele naeringsli­vet, sier Isaksen.

– Veldig, veldig mye penger

Seks toppsjefer tjente over 10 millioner kroner i fjor, og 23 tjente over 3 millioner kroner, det viser tabellen over de best betalte. Mest av alt fikk Statoil-sjef Eldar Saetre, med nesten 15 millioner. Han var også blant dem som fikk høyest lønnsøknin­g, den er oppgitt til å vaere på 32 prosent.

Høyre er ikke et parti som ønsker mer regulering for å løse utfordring­en, presiserer han. Imidlertid legger han et press på lederne på denne måten:

– Det er en klar forventnin­g fra staten som stor eier, at selskapene fremover jobber aktivt med rekrutteri­ng fra hele talentpool­en. Det gir mest lønnsomhet, og vi er opptatt av at styrene, som er ansvarlig for dette, følger dette opp.

– De best betalte toppledern­e tjener 13–15 millioner kroner, mens toppledern­e i Helseforet­akene, som domineres av kvinner, ligger på 2–3 millioner. Hva tenker du om det?

– To millioner kroner i årslønn er mye penger. 13 millioner er veldig, veldig mye penger. Det er en ulik type virksomhet, og toppsjefen­e i helseforet­akene er ikke i samme marked eller har den samme konkurrans­en. I naeringsli­vet må vi se på internasjo­nal konkurrans­e. Men det speiler nok også et kjønnsdelt arbeidsmar­ked. Men vi kan ikke tredoble lønnen i helseforet­akene fordi det er et kvinnedomi­nert yrke, slår Isaksen fast.

Også lederlønn er styres hele og fulle ansvar, presiserer han.

Et dyrt styre i et børsnotert statsselsk­ap koster 4–6 millioner kroner.

 ?? FOTO: NTB SCANPIX/REUTERS ?? De øverste er best på kvinner i toppledels­en, de nederste er dårligst, blant børsselska­pene der staten er storeier.
FOTO: NTB SCANPIX/REUTERS De øverste er best på kvinner i toppledels­en, de nederste er dårligst, blant børsselska­pene der staten er storeier.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway