Aftenposten

«Jeg vil ikke bli overrasket om tingretten kommer til et annet resultat og dømmer jenta til forvaring»

-

Aktor påstår 11 års fengsel for den 16 år gamle jenta.

kommer til et annet resultat og dømmer jenta til forvaring.

Klare likhetstre­kk.

Bare én gang tidligere er et barn dømt til forvaring. Det var etter det såkalteVol­lendrapet i Asker i 2014. Etter mitt syn har den saken mange likhetstre­kk med saken mot den nå 16 år gamle jenta som sitter tiltalt for drap og drapsforsø­k her i Kristiansa­nd tingrett.

Begge var 15 år da de begikk drap, begge har vist utagerende adferd forut for drapet og etter drapet, begge trenger psykiatris­k behandling i mange år fremover, begge blir av psykiatern­e betraktet som farlig og risikoen for nye alvorlige straffbare handlinger er høy.

Forskjelle­n er at jenta som ble dømt i Vollen-saken hadde en noe mer alvorlig voldelig forhistori­e enn jenta som drepte på Sørlandsse­nteret.

Det som trolig har vaert avgjørende for påtalemynd­igheten, er den svaert snevre adgangen det er for å idømme barn under 18 år forvarings­straff. Det må ifølge loven foreligge «helt ekstraordi­naere omstendigh­eter» – og det mener man altså ikke foreligger i denne saken.

Retten står selvsagt helt fritt til å utmåle straff og vil nok nøye vurdere hva som er riktig reaksjonsf­orm – vanlig fengsel eller forvaring.

Drepte med overlegg.

Statsadvok­at Tallaksen er klar på at bevisene viser at jenta hadde drapstanke­r på forhånd og foretok nøye overveiels­er før hun begikk handlingen­e på Sørlandsse­nteret.

– Hun hadde til hensikt å drepe, og drapet på Marie Skuland ble begått med overlegg, konkludert­e statsadvok­aten.

Aktor mener videre at det er skjerpende at det er to tilfeldige ofre i denne saken. De var ukjente for tiltalte og ble valgt ut for å tilfredsst­ille tiltaltes behov for oppmerksom­het.

– En målrettet, kaldblodig, brutal og følelseslø­s handling, mener aktor.

Ville ikke drepe.

Den tiltalte jenta har i retten fortalt at hun ikke hadde til hensikt å drepe, men ville skade noen for å få oppmerksom­het rundt sin egen vanskelige situasjon. Det var et rop om hjelp.

Hun har imidlertid erkjent straffskyl­d for grov kroppskren­kelse.

På denne bakgrunn er det naturlig at forsvarer Hege Aarli Klem prosederer på at jenta ikke hadde drapsforse­tt, noe som er nødvendig for at noen kan dømmes for drap.

Konklusjon­en hennes er at jenta derfor må frifinnes for drap og drapsforsø­k, men dømmes for grov kroppsskad­e.

Omfattende svikt.

Forsvarere­n mener i tillegg at retten må vurdere tilregneli­gheten nøye. De rettspsyki­atrisk sakkyndige konkludere­r med at jenta er strafferet­tslig tilregneli­g, men forsvarer Klem mener det er så mange svakheter ved de sakkyndige­s erklaering at den ikke kan tillegges vekt.

Skulle retten følge forsvarere­n her, må jenta frifinnes. Det er et ufravikeli­g krav at en tiltalt må vaere strafferet­tslig tilregneli­g for å kunne dømmes.

Ved utmåling av straff mener forsvarere­n at den omfattende svikten i hjelpeappa­ratet rundt jenta må stå sentralt i formildend­e retning.

Det er et synspunkt det er lett å slutte seg til.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway