Aftenposten

– Det viktigste tiltaket på ti år

- HALVOR EKELAND

Er rettssikke­rheten til idrettsutø­verne god nok?

Nei, mener Thorbjørn Jagland. Nå vil han gjøre noe med det.

I går møttes daglig leder av Antidoping Norge, Anders Solheim og generalsek­retaer i Europaråde­t, Thorbjørn Jagland i Oslo.

Målet var å diskutere veien videre for internasjo­nalt antidoping­arbeid – naermere bestemt rettssikke­rheten til utøverne.

– Får vi gjennom dette, vil det vaere det viktigste enkelttilt­aket i antidoping­arbeidet de siste ti årene, sier daglig leder i Antidoping Norge, Anders Solheim.

Ulike retningsli­njer

Problemet er følgende:

Man har tre forskjelli­ge aktører som kan håndtere brudd på antidoping­reglemente­t: Nasjonale forbund (f.eks. Norges idrettsfor­bund), internasjo­nale idrettsfor­bund (f.eks. Det internasjo­nale skiforbund­et) og store idrettsarr­angører (f. eks Den internasjo­nale olympiske komité).

I grove trekk har ingen av disse aktørene samme retningsli­njer for håndtering av dopingsake­r.

Det har ført til kaos i internasjo­nal idrett. For eksempel hadde Martin Johnsrud Sundby (etterforsk­et av FIS) og Therese Johaug (etterforsk­et av NIF) to forskjelli­ge rettsgange­r.

Jagland mener rettssikke­rheten til utøverne er for dårlig. Han trekker for eksempel frem åpenhet i høringer, uavhengige domsmyndig­heter, at alle beviser blir forelagt utøveren og at alle får lik tilgang på advokat som viktige rettsprins­ipper. Slik er det altså ikke i idretten.

– Jeg mener helt klart at utøvernes rettssikke­rhet er for dårlig. Man oppnevner jo paneler som kommer fra egne rekker. Det er et totalt brudd med de prinsippen­e vi ønsker. Sånn kan man ikke ha det, sier Jagland.

– Vi kan ikke tvinge dem

Nå ønsker Jagland og Solheim at samtlige aktører må forholde seg til samme sett med regler. Europaråde­t jobber blant annet med rettssikke­rhet i sine 47 medlemslan­d. Kanskje kan de også få gjennom en endring hos IOC, håper Solheim.

– Europaråde­t er den eneste organisasj­onen som kan bidra til å få en endring realisert. Jeg ser ingen andre organisasj­oner som har like gode muligheter til å lykkes, sier Solheim, som tidligere var leder av europaråde­ts antidoping­konvensjon.

Etter det Aftenposte­n erfarer, ønsker ikke IOC å gå med på å bytte ut det nåvaerende systemet. Også Jagland vet at en slik endring kan bli vanskelig å få gjennom hos idrettsbev­egelsen.

– Men hvis 47 myndighete­r klarer å bli enige, og prate med én stemme, så har vi kommet langt. Vi må ha med idretten. Vi kan ikke tvinge dem til å gjøre noe, men vi bør få dem til å innse at de bør ta i bruk de samme prinsippen­e som gjelder for alminnelig rettergang, forklarer Jagland.

I første omgang skal han nå få på plass bedre rettssikke­rhet i egne medlemslan­d. Så kan han snakke med IOC-president Thomas Bach.

– Jeg har hatt flere møter med Thomas Bach. Det første som vil skje nå er at vi samler sportsmini­sterne i oktober. Da er dette på dagsordene­n, sier Jagland.

– Vil undergrave systemet

Øverste ankeinstan­s i idretten er idrettens voldgiftsr­ett (CAS). Solheim har tidligere tatt til orde for at man kanskje bør ha et annet system.

Da Aftenposte­n møtte WADA-president Craig Reedie i Montreal for noen uker siden, svarte han dette på spørsmål om det var på tide med en fornyelse av systemet:

– Om man skulle gå til en rett, ville første spørsmål vaert hvem som skulle styrt den retten. Skulle det vaert et land? Jeg tror det er noen farer med å ha en slik struktur. Man må sørge for at man blir dømt likt for like lovbrudd, det er akkurat det CAS gjør nå, sa Reedie.

Han forklarte videre at CAS-dommer nå ble brukt som utgangspun­kt for nye dommer, slik man i dag gjerne ser til høyesteret­tsdommer i norske straffesak­er. Ettersom CAS er øverste ankeinstan­s for absolutt alle dopingsake­r, trenger man heller ikke et nytt system, mener Reedie.

Jagland er uenig.

– Jeg tror at det er så forvirrend­e at utøverne er usikre på om de får en rettferdig rettergang, det vil undergrave systemet. Man må få tillit til systemet, slik at utøverne føler de blir behandlet rettferdig.

 ?? FOTO: OLAV OLSEN ?? – Det man har gjort i Norge, er å bruke normale rettsprins­ipper. Dessverre er det en motsetning til de standarder og praksiser man har andre steder, sier generalsek­retaer i Europaråde­t, Thorbjørn Jagland. Her sammen med daglig leder Anders Solheim i...
FOTO: OLAV OLSEN – Det man har gjort i Norge, er å bruke normale rettsprins­ipper. Dessverre er det en motsetning til de standarder og praksiser man har andre steder, sier generalsek­retaer i Europaråde­t, Thorbjørn Jagland. Her sammen med daglig leder Anders Solheim i...
 ?? FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX ?? 36 år etter møttes Oddvar Brå (67) og Aleksandr Zavjalov (63) igjen.
FOTO: OLE BERG-RUSTEN / NTB SCANPIX 36 år etter møttes Oddvar Brå (67) og Aleksandr Zavjalov (63) igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway