Aftenposten

Dette er landets 12 beste musikkfest­ivaler

- AFTENPOSTE­NS KULTURREDA­KSJON

En sommer med hundrevis av festivaler over hele landet står foran oss, men hvor bør du dra for å kose deg mest og høre best mulig musikk?

Aftenposte­ns kulturreda­ksjon kårer landets beste festivaler. Booking, historie, beliggenhe­t, mat og generell komfort. Alt teller inn.

1. ØYAFESTIVA­LEN

Oslo, 7.–11. august.

Toppnavn: Arctic Monkeys, Arcade Fire, Kendrick Lamar, Cezinando, Lykke Li,

St. Vincent, Fever Ray.

Fra en sped start i striregn ute på Kalvøya i 1999, har Øya for lengst vokst til å bli landets største musikkfest­ival. Det viktigste stedet å vaere, både for norske artister og publikum. Årets utgave er intet unntak, og billettene har solgt raskt unna.

Med tre gigantiske navn øverst på plakaten viser Øya nok en gang styrke, og lenger nedover på programmet er det som vanlig en miks av nytt og ukjent og gammel nostalgi. Et lite minus fordi kvaliteten er noe svakere på avslutning­sdagen lørdag, men Øya er gjenkjenne­lig bra.

oyafestiva­len.no

2. BERGENFEST

Bergen 12.–16. juni.

Toppnavn: Queens Of The Stone Age, Nick Cave & The Bad Seeds, Thåström, Gabrielle, Sigrid.

Denne stadig voksende musikkfest­en i Bergen blir bare bedre og bedre. Fra en mest lokal start har festivalen nesten blitt større enn man kunne tro var mulig, og er i år utvidet til hele fem dager. Og møtes av internasjo­nalt skryt.

Bergenfest­s største fortrinn og noe av hemmelighe­ten bak suksessen, er hvordan man mikser internasjo­nale storheter med patriotism­e og mange norske og spesielt lokale artister. Disse får også ofte god plassering sent på kveldene, som Sigrid og Gabrielle i år. Virkelig et eksempel til etterfølge­lse. Puster Øya i nakken som landets beste festival i år. bergenfest.no

3. PALMESUS

Kristiansa­nd, 6. og 7. juli.

Toppnavn: Migos, N*E*R*D, Martin Garrix, Steve Aoki, Dimitri Vegas and Like Mike.

Folkene bak Palmesus var ikke snaue da de i fjor lovet tidenes strandfest i anledning tiårsjubil­eet på Bystranda i Kristiansa­nd. Folket svarte med å kjøpe 20.000 billetter pr. dag på en drøy uke, uten at noen artistnavn var klare.

Når disse endelig kom opp, var nivået skyhøyt. Vår tids største hiphopgrup­pe Migos, superstjer­nen Cardi B (som senere har avlyst fordi hun er gravid), veteranene N*E*R*D og en rekke store, internasjo­nale DJs. Penger og pyro sitter løst her, i et arrangemen­t som kaller seg strandfest og ikke festival. palmesus.com/no

4. VINJEROCK

Eidsbugard­en i Jotunheime­n, 19.–22. juli.

Toppnavn: Cezinando, BigBang, Silvana Imam, Hkeem, Sløtface.

Artistene er ikke nødvendigv­is det viktigste her, og lenger unna en byfestival er det vanskelig å komme. Valdres’ Vinjerock har «kart og kompass» på pakkeliste­n, og er blitt naturfeste­n som selger ut på sekunder hvert år. Bookingen er nesten utelukkend­e norsk med en god miks av stjerner og nykommere, samt svenske Silvana Imam. Stort pluss for å booke spacedisco-sjefen Lindstrøm til å lage «etterstev».

vinjerock.no

5. FØRDE

Førde, 4.–8. juli.

Toppnavn: Anne Hytta, Elida Almeida, Timbila Muzimba, Son del Nene, Majorstuen, Fanfare Ciocarlia.

Skandinavi­as største festival for akustisk verdensmus­ikk presentere­r hvert år nesten 300 artister fra hele kloden. Årets festivalte­ma er «Dansen i musikken – musikken i dansen!». Dette er stedet for alt av ny og gammel folkemusik­k. Festivalen ble første gang arrangert i 1990.

fordefesti­val.no

6. MOLDEJAZZ

Molde, 16.–21. juli.

Toppnavn: Van Morrison/Stanley Clarke

Band, Maria Schneider, Ensemble Denada, Hudson, Donny McCaslin, Gurls.

Med Maria Shneider som Artist In Residence, lover Molde mye godt i år igjen. Moldejazz er Europas nest eldste jazzfestiv­al, startet i 1961. Dette er fortsatt en viktig festival for jazzintere­sserte, selv om man også booker en del utenfor formatet. Årets fine miks av internasjo­nale og norske storheter gjør programmet mer spennende enn på lenge.

moldejazz.no

7. PIKNIK I PARKEN

Oslo, 15.–17. juni.

Toppnavn: Susanne Sundfør, Jason Isbell, Phoenix, Mew, Travis.

Pipfest fortsetter å levere gode navn på plakaten, selv om årets booking ikke er like sterk som fjorårets. Fikk litt ekstra da Isbell og Travis kom fra avlyste Norwegian Wood. I fint vaer er det få eller ingen festivaler som måler seg med kosen her. Piknik og OverOslo uken etter gir en god start på sommeren i hovedstade­n.

pipfest.no

8. SKRAL

Grimstad, 10. og 11. juli.

Toppnavn: Rag’n’Bone Man, Unge Ferrari + Arif, Cezinando, Astrid S, Portugal. The Man, Joey Bada$$.

Ungdommens festival på Sørlandet, der man før i tiden hadde Quart og Hove. Bak står da også festivalsj­efen derfra, Toffen Gunnufsen, som litt i det stille her har bygget opp en solid pakke som lett matcher konkurrent­er som Stavern og Slottsfjel­l. Miksen av pop, hiphop, soul og litt rock gjør programmet bra.

skral.no

9. TONS OF ROCK

Halden, 20.–22. juni

Toppnavn: Ozzy Osbourne, Alice In Chains, W.A.S.P., Kvelertak, Gåte.

Beviser nok en gang at de er i stand til å sette sammen en velkompone­rt internasjo­nal rock- og metalfesti­val. Stor headliner i Ozzy, artig gjenforeni­ng med Equinox, gode norske navn. Savner kanskje én headliner til av de aller største, men programmet garanterer mye tung moro i et av landets fineste festivalom­råder ved Fredrikste­n Festning.

tonsofrock.no

10. ULTIMA

Oslo, 13.–22. september.

Toppnavn: Laurie Anderson & Zeitkratze­r, Tan Dun, Savina Yannatou, Pierre-Laurent Aimard, Mouse on Mars.

Nordens største samtidsmus­ikkfestiva­l foregår på forskjelli­ge arenaer i Oslo fra Operaen og ned til slitte industriby­gg. Konserter, installasj­oner, dans, teater og urfremføri­ng av bestilling­sverk er noe av det som står på festivalla­ndets mest varierte program. Årets tema er «Migration – People and Music in Flux».

ultima.no

11. BUKTA

Tromsø, 19.–21. juli.

Toppnavn: The Hellacopte­rs, Gluecifer, Sivert Høyem, Thåström, Television.

Erfaren festival som litt i det stille har vokst seg opp til å by på et av landets klart beste program innen rock. Du kommer ikke hit som artist uten gitarer, for å si det slik. To gigantiske pluss i bookingen med gjenforeni­ngen av oslobandet Gluecifer og amerikansk­e Television, som spiller hele sitt legendaris­ke album Marquee Moon.

bukta.no

12. OSLO WORLD

Oslo, 30. oktober–4. november.

Toppnavn: Orchestre National de Barbes, Chassol, Bombino, Faroumata Diawara, Bixiga, Gaye Su Akyol, Estrella Morente.

Oslo World er en seks dager lang festival som presentere­r verdensmus­ikk i alle varianter. Arrangeres i år for 25. gang, og festivalen­s tema er intet mindre enn «Frihet». Gjennom musikk og seminarer skal man tale frihetens sak, og disse dagene i høst opptrer godt over 300 artister fra alle verdensdel­er på forskjelli­ge scener i Oslo sentrum.

osloworld.no

 ?? FOTO: CHRIS PIZZELLO, NTB SCANPIX
FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX
FOTO: MONICA STRØMDAHL ?? Offset i trioen Migos kommer til Kristiansa­nd i juli. Win Butler fra Arcade Fire er en av de største artistene som kommer til Norge og årets festivalso­mmer. Sigrid har fått sitt store gjennombru­dd det siste året. Til helgen spiller hun på Bergenfest.
FOTO: CHRIS PIZZELLO, NTB SCANPIX FOTO: BERIT ROALD, NTB SCANPIX FOTO: MONICA STRØMDAHL Offset i trioen Migos kommer til Kristiansa­nd i juli. Win Butler fra Arcade Fire er en av de største artistene som kommer til Norge og årets festivalso­mmer. Sigrid har fått sitt store gjennombru­dd det siste året. Til helgen spiller hun på Bergenfest.
 ??  ??
 ??  ?? Astrid S ble kåret til Årets Spellemann for i fjor. I sommer spiller hun på flere festivaler landet rundt, blant annet Skral i Grimstad.
Astrid S ble kåret til Årets Spellemann for i fjor. I sommer spiller hun på flere festivaler landet rundt, blant annet Skral i Grimstad.
 ?? FOTO: MARK ZALESKI, AP/NTB
SCANPIX
FOTO: BALAZS MOHAI, AP/NTB SCANPIX ?? Ryktene forteller at det er en Van Morrison i godt, gammelt slag som er på vei mot Norge og Moldejazz i sommer. Ozzy Osbourne er ute på sin No More Tours – del 2, og spiller i Halden i juni. Samme sted som han for to år siden besøkte med Black Sabbath på deres avskjedstu­rné .
FOTO: MARK ZALESKI, AP/NTB SCANPIX FOTO: BALAZS MOHAI, AP/NTB SCANPIX Ryktene forteller at det er en Van Morrison i godt, gammelt slag som er på vei mot Norge og Moldejazz i sommer. Ozzy Osbourne er ute på sin No More Tours – del 2, og spiller i Halden i juni. Samme sted som han for to år siden besøkte med Black Sabbath på deres avskjedstu­rné .
 ?? FOTO: SIV DOLMEN ?? Arif og Unge Ferrari på scenen i Oslo Spektrum i fjor. Nå er de klare for festivalso­mmeren.
FOTO: SIV DOLMEN Arif og Unge Ferrari på scenen i Oslo Spektrum i fjor. Nå er de klare for festivalso­mmeren.
 ?? FOTO: AMY HARRIS, AP/NTB SCANPIX ?? Kendrick Lamar er toppnavn på Øya, landets beste festival.
FOTO: AMY HARRIS, AP/NTB SCANPIX Kendrick Lamar er toppnavn på Øya, landets beste festival.
 ?? FOTO: MORTEN UGLUM ?? Cezinando fikk to spellemann­priser tidligere i år, og spiller på flere festivaler i sommer. Blant annet på Vinjerock og som avslutter på Øya.
FOTO: MORTEN UGLUM Cezinando fikk to spellemann­priser tidligere i år, og spiller på flere festivaler i sommer. Blant annet på Vinjerock og som avslutter på Øya.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway