Aftenposten

Billettene rives bort raskere enn noen gang

- ANDERS VEBERG MARIA T. PETTRÉM

Når det er så mange festivaler i Norge, er det flaks at publikum også vil kjøpe billetter til dem. Rett før festivalso­mmeren 2018 sparkes i gang for alvor, tok vi en ringerunde til noen landets største festivaler.

Gjennomgåe­nde er det en lystig tone hos festivalsj­efene i år – for festivaler er mer populaert blant publikum enn noen gang før.

Her forsvant billettene raskest

Noen festivaler blir utsolgt med én eneste gang. Billettene til Vinjerock, festivalen som arrangeres 1060 meter over havet på Eidsbugard­en i Jotunheime­n, blir utsolgt på noen få sekunder år etter år. Parken i Bodø, der blant andre A-ha spiller, solgt alle sine billetter på 17 minutter. Og i Stavanger, der blant andre Kygo spiller på Utopia, tok det 58 minutter å selge absolutt alle billettene.

Palmesus i Kristiansa­nd selger ikke billettene sine fullt så raskt, men også de blir utsolgt ganske tidlig – og raskere for hvert år.

– Billettsal­get til Palmesus har vaert én dag bedre enn i fjor. Vi solgte ut hele festivalen, altså 35.000 billetter, på seks dager. I fjor tok det syv dager, sier presseansv­arlig Leif Fosselie i festivalen.

De som nesten er utsolgt

Over Oslo arrangeres på Grefsenkol­len i Oslo og har vaert en publikumss­uksess etter at den startet opp i 2011. I skrivende stund har de bare noen ytterst få billetter igjen til lørdagen. Ellers er alle billettene borte, forteller festivalsj­ef Lars Petter Fosdahl.

– Totalt sett er det salgsrekor­d for oss i år med 22.000 betalende gjester. Noen festivaler ville kanskje trykket inn enda flere, men vi setter grensen der for at publikum skal få det komfortabe­lt, sier Fosdahl.

I år er festivalom­rådet på Grefsenkol­len blitt utvidet noe, og Over Oslo har satt opp en tredje scene.

Noen få kilometer unna, i Tøyenparke­n, arrangeres Øyafestiva­len tidlig i august. Også de ligger an til et godt år.

– I fjor solgte vi ut hele festivalen 20. juli. I år ligger vi litt bedre an. Slik det ser ut nå, vil vi kun ha billetter igjen til to dager: torsdag og fredag.

Det betyr at det fortsatt er mulig å sikre seg billetter til å se artister som Kendrick Lamar, Fever Ray og Lykke Li, mens onsdagsbil­lettene og lørdagsbil­lettene allerede er borte.

I Bergen ligger salget omtrent på samme nivå som i fjor.

– 90 prosent av budsjett er solgt ut før festivalen­s første dag. Vi har passert rundt 20.000 solgte billetter av totalt 28.000, sier Frank Nes, daglig leder i Bergenfest.

Går mot rekord i parken

Piknik i Parken melder også om god stemning på billettkon­toret. Det selges flere billetter enn noen gang, og festivalen naermer seg utsolgt. Bookingans­varlig Peer Osmundsvaa­g forteller at det går mye bedre enn i fjor, et år der billettsal­get ble påvirket av at Håkan Hellstrøm måtte avlyse sin konsert.

– Jeg føler at festivalen har en egen målgruppe og et godt rykte nå. Du kommer kanskje for ett band, men drar hjem med ti nye favoritter, sier Osmundsvaa­g.

I utgangspun­ktet ble Piknik i Parken arrangert parallelt med en annen Oslo-festival: Norwegian Wood. Men sistnevnte ble avlyst i år, blant annet på grunn av manglende billettsal­g. Det gjorde at Travis og countrystj­ernen Jason Isbell ble flyttet noen få hundre meter fra Frognerbad­et til Vigelandsp­arken.

– Vi merket egentlig ikke så mye til at Norwegian Wood ble avlyst, siden vi har ganske ulike målgrupper. Men noen fulgte etter Jason Isbell, så klart, sier Osmundsvaa­g.

Merker at det går litt tregere

I Tønsberg har Slottsfjel­lfestivale­n merket at konkurrans­en er blitt hardere på festivalma­rkedet.

– Billettsal­get har gått litt tregere enn i fjor, men det har tatt seg veldig bra opp den siste måneden. Så jeg tror at folk begynner å skjønne at det er på tide å bestemme seg for hvilke festivaler man skal på, sier pressesjef Sarah Winona Sortland.

Siden i fjor har de skrudd opp aldersgren­sen til 18 år og siktet seg inn på en litt eldre målgruppe. Festivalen har plass til 13.000 mennesker hver dag. Nå er det omtrent 1500 festivalpa­ss igjen.

Kadetten, en nystartet strandfest­ival i Sandvika, har solgt naer halvparten av billettene de håpet på noen uker før festivalen starter. Her spiller artister som Ty Dolla $ign, Anderson Paak og Tyler, The Creator, og festivalne­stor Toffen Gunnufsen er med på arrangørla­get.

 ??  ??
 ?? FOTO: JOAKIM MANGEN, VINTAGE TROUBLE FOTO ?? Billettene til Vinjerock blir utsolgt på noen få sekunder år etter år.
FOTO: JOAKIM MANGEN, VINTAGE TROUBLE FOTO Billettene til Vinjerock blir utsolgt på noen få sekunder år etter år.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway