Aftenposten

Nå skal han lage ny hiphop-fest

- ROBERT HOFTUN GJESTAD ROLF ØHMAN (foto)

Denne gangen blir det hiphop-festival på Kadettange­n i Sandvika.

Sørlending­en Toffen Gunnufsen er tilbake, rett ved den trange broen som går over til Kalvøya i Sandvika. Det var her han for 26 år siden, som fersk festivalsj­ef, parkerte en bil med et anlegg til 100.000 kroner som dundret ut musikk av hans ukjente headlinere Orb og Spirituali­zed.

Mens Toffen viste langfinger­en mot den pågående Kalvøya-festivalen, delte han ut flyere for å lokke folk til sin nye festival Quart i Kristiansa­nd. Sjefene for Kalvøya synes det var litt søtt.

– Ha, ha. Kalvøya er alle festivaler­s mor, den første, største og viktigste, og det var der folket var den gangen. Vi var bare ungdommer som måtte drive litt geriljavir­ksomhet for å få oppmerksom­het, og hadde det bare skøy, sier Toffen Gunnufsen.

Han ler igjen og innrømmer at han og kompisene selvfølgel­ig gikk inn på Kalvøya-festivalen for å høre Nirvana dagen etter.

Ringen er sluttet

Nå er han altså tilbake samme sted, med nok en ny festival på gang. Denne gangen trenger han ikke vise fingeren til noen, for han har kommunen i ryggen. «Alle» ønsker seg en ny festival her.

Det blir ikke ute på Kalvøya, for broen over holder fortsatt ikke mål til transport. Festivalen arrangeres i den nye fjordparke­n på Kadettange­n. To dager i juli kommer artister som Tyler The Creator, Khalid, Marshmello, Anderson.Paak og Ty Dolla $ign dit.

– Å starte festival her er som å komme på hellig grunn. På en måte er ringen sluttet, selv om historiske Kalvøya og Kadetten langt ifra er det samme. Men dette er et stort og fantastisk område, sier Toffen Gunnufsen.

Satser på urban bølge

Han viser rundt i et område som kan ta opp mot 17.000 mennesker, men ikke i år. Målet for 2018 er 6500 personer i snitt pr. dag.

– Er det tøft å starte opp en ny festival her?

– Det skjer selvfølgel­ig mye i Oslo-området, og det er vanskelig å synes blant alle de andre festivalen­e. Nå har det også vaert så varmt at ingen klarer å tenke klart fremover og handle.

– Hvorfor akkurat sjangrene urban og hiphop?

– Vi tar det som det unge publikumet orienterer seg mot, og hiphop står sterkt. Den urbane bølgen fra Amerika kommer for fullt til Europa nå, og da måtte vi gripe muligheten før noen andre tok den.

– Selger du billetter, da?

– Så langt ligger vi på ca. 3000, og det er aerlige tall. Vi trenger litt mer enn det, men jeg har truet. Man må ha is i magen og noen velgjørere, og dette er uansett et treårs investerin­gsprosjekt, sier Toffen Gunnufsen.

Konkurs og blodrøde tall

Da Kalvøya la ned etter 1997, vokste Quart til å bli landets største og viktigste festival det neste tiåret. Toffen trakk seg som sjef i 2006, og to år senere var festivalen historie og konkurs.

Et nytt forsøk av andre krefter i 2009 endte også i en dundrende konkurs, og en gjenfødels­e som Quart25 i 2016 ble heller ingen suksess.

Etter Quart ble Toffen så sjef for nye Hovefestiv­alen, som var en stor festival i årene 2007 til 2014. Blodrøde tall etter to års drift endte med at festivalen ble solgt til britiske Festival Republic, som til slutt la den ned.

I 2014 gikk så Toffen Gunnufsen inn som sjef for strandfest­ivalen Skral utenfor Grimstad, som i år arrangeres uken etter Kadetten.

– Du skal ikke snart bli voksen og få deg en ordentlig jobb?

– Nei, dette er moro, og etter 30 år i bransjen får jeg vel holde på litt til. He, he, jeg er jo snart pensjonist, sier 57-åringen.

 ?? FOTO: ROLF ØHMAN ?? 57-åringen Toffen Gunnufsen har drevet noen av landets største festivaler. Nå begynner han med en ny igjen.
FOTO: ROLF ØHMAN 57-åringen Toffen Gunnufsen har drevet noen av landets største festivaler. Nå begynner han med en ny igjen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway