Aftenposten

Forskning tilbakevis­er glutensens­itivitet

- Nina Kristianse­n Redaktør, Forskning.no

De tålte ikke gluten, men merket ikke at de spiste det.

Du føler deg uggen, livet er ikke på stell, magen virker ikke godt, du er ute av form. Men er du syk?

Jeg vet ikke hva folk gjorde i gamle dager, kanskje var de bare litt utafor og tufse en periode? Men i dag jakter vi på diagnosene. Vondtene i kroppen og den dårlige formen må finne sin forklaring. Det bør helst vaere noe fysisk, noe i kroppen som er feil. Og det bør kunne fikses.

Diagnoseja­kten

Stadig flere leger og forskere peker på at dette er problemati­sk. Livet går opp og ned, vi mestrer ikke alt godt alltid, nedturene bør ikke sykeliggjø­res.

Likevel fortsetter diagnoseja­kten. Nå er gluten på plagetoppe­n.

Mange mener at de ikke tåler gluten. De er ikke blant de opptil 50.000 med cøliaki i Norge, for det kan leger teste. Nei, dette er gjerne en hjemmesnek­ret diagnose, fordi tilstanden er vanskelig å teste.

Glutenfri diett gir sosiale begrensnin­ger og fôrer et voksende marked av dyre glutenfrie produkter. Men mange er villige til å ta ulempene og kostnadene.

Testet i en måned

Nylig kom en studie fra Senter for ernaering ved Universite­tet i Bergen. Forskeren undersøkte 20 personer med selvdiagno­stisert glutensens­itivitet. Alle mente at glutenfri diett gjør dem friskere.

Deltagere ble testet i en måned. I to uker spiste de muffins uten gluten, i to uker med. De visste ikke hvilke uker de spiste hva. Deltagerne rapportert­e om verre symptomer da de spiste glutenfrit­t, enn da de spiste muffins med gluten. Bare fire deltagere klarte å identifise­re hvilke uker de hadde gluten i kosten, men ble ikke verre av å spise gluten.

Også andre studier viser at glutenfri diett ikke er noe poeng for folk som ikke har cøliaki eller hvetealler­gi. Tvert imot kan helsen bli verre. En stor studie fra Harvard University viser at å kutte ut gluten kan vaere ugunstig for hjertehels­en. En annen studie viste at glutenfrit­t kan gi økt risiko for diabetes 2.

Placeboeff­ekten

Men hvorfor opplever da så mange at glutenfrit­t virker for dem? Der har forskere flere svar. Det ene er placebo: Om du venter at du blir dårlig av gluten, ja, da kan du føle deg dårlig. En annen årsak er at et skifte til glutenfrit­t også er overgang til sunnere og grønnere mat.

Problemet med glutensens­itivitet og andre følsomhete­r er at bordet fanger. Om du først sier du er glutensens­itiv, kan det vaere kleint å trekke det tilbake, etter så mye styr for kolleger og venner.

Men folk klarer faktisk å stoppe. Plager fra mobilstrål­ing var populaert en stund, men de ble aldri bekreftet av forskning. Mange fikk plager av amalgam i tannfyllin­gene, men også der viste forskninge­n at redselen var ubegrunnet. Dermed blir plagene mindre vanlige. Kunnskap kurerer.

Sykdomsmot­er

Slike plager, eller sykdomsmot­er om du vil, kommer først, godt støttet opp av mediene. Så kommer forskerne sakte, men sikkert etter. En studie er ikke nok. Når resultaten­e kommer, dør sykdommen ut og erstattes av noe nytt.

Det er ikke tvil om at livet kan sette oss helt ut både i hodet og kroppen.

Det er langt mer forståelse i dag for psykiske plager og vonde perioder. Men vi er ikke helt i mål. Det er langt vanskelige­re å prate om at vi ikke har det bra, enn at vi blir dårlig av noe mat. Det er en enkel forklaring som ikke skremmer noen. Så det er ikke rart at mange foretrekke­r gluten.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway