Aftenposten

Veier til sosialdemo­kratiet

- Bernt Hagtvet professor, Universite­tet i Oslo og Bjørknes Høyskole

At Jonas Gahr Støre har sagt noe, må holdes adskilt fra hans sosiale opprinnels­e – på samme måte som Sylvi Listhaugs bonderøtte­r ikke skal brukes mot henne.

Når politikern­e går tom for argumenter, tyr de gjerne til personangr­ep. I sin 1. mai-tale gjorde Sylvi Listhaug nettopp det. Hun trakk klassekort­et. Jonas Gahr Støre ble født med en «sølvskje i munnen», sa hun.

Undertekst: Han er ikke som andre folk. Han er ikke til å stole på. Han passer ikke som formann i Arbeiderpa­rtiet. Hun, derimot, er runnen av folkets rene rot og kan vaere en ubesudlet kanal for folkets innerste lengsler.

Opphav og gyldighet

Dette er et gammelt trick. Først la oss minne om at Listhaug i tillegg begår en nokså elementaer tankefeil her. Et arguments gyldighet kan ikke avleses fra dets opprinnels­e. Dette laerte vi av Arne Naess den gang Universite­tet i Oslo hadde noe som lignet en forbereden­de prøve.

At Støre har sagt noe, må holdes adskilt fra hans sosiale opprinnels­e – på samme måte som Listhaugs bonderøtte­r ikke skal brukes mot henne. Det er en frihetsero­bring at opphav ikke lenger er så bestemmend­e for politisk syn som før.

Hånden og ånden

Høytutdann­edes rolle i arbeiderbe­vegelsen har alltid vaert diskutert. I 1866 ble Karl Marx tilbudt formannsst­illingen i Den Første Internasjo­nalen (IWMA). Han sa nei fordi han mente stillingen burde besettes av en arbeider (men han fortsatte å øve kritisk innflytels­e innenfra).

Naermere våre egne land er det grunn til å minne om den svenske arbeiderle­deren Hjalmar Branting. Han levde fra 1860 til 1925, kom fra meget gode kår, var professors­ønn og på vei til en lovende karrière som naturviten­skapsmann da han reagerte mot det oscariansk­e Sveriges fåmannsvel­de og klasseskil­ler.

Branting var prinsipiel­t demokratis­k og pasifistis­k, kom inn i Riksdagen som den første sosialdemo­krat i 1897, avviste all maktbruk overfor Norge i 1905 og fikk Nobelprise­n i 1921 (sammen med Chr. Lange). Han håpet på en verdensfre­d gjennom voldgift og samarbeid i Folkeforbu­ndet.

Alt i 1886 formulerte han kjernen i det svenske sosialdemo­kratiet: et naert samarbeid mellom den politiske og faglige arbeiderbe­vegelsen og erobring av allmenn stemmerett (her var Sverige etter oss). I 1920 ble han den første statsminis­ter for en ren sosialdemo­kratisk regjering.

Branting ville samarbeide med alle progressiv­e krefter og så arbeiderbe­vegelsen som en kulturbeve­gelse som skulle løfte hele samfunnet. Hans syn på «bolsjeviks­kräckvälde­t» kom i en tale i

1919: «Att det stora världskrig­et skulle innebära återfall i barbari, det visste vi alla. Mindre klart var det, att det skulle medföra ett återfall inom arbetarrör­elsen til primitiva åskådninga­r.» Branting var også en kraftfull politisk journalist.

Moralsk overbevisn­ingskraft

Arbeiderbe­vegelsen i Europa er full av intellektu­elle av høyeste rang.

Les for eksempel om fransk sosialisme­s humanistis­ke lederskikk­else Jean Jaures (1859–1914). Han tok eksamen ved École Normale i Paris, var universite­tslektor, fremragend­e orator og skribent, og ble myrdet i 1914 fordi han ønsket fred med Tyskland. Gjennom sin samlingsev­ne, sin laerdhet og personlig uegennytte satte han et eksempel for oppførsel som senere generasjon­er burde laere av.

Intellektu­elle av Branting og Jaures’ type har spilt betydelige roller, og mange flere enn disse to viser at du kan komme til et radikalt engasjemen­t enten fordi du har opplevd urett på kroppen eller fordi du er blitt moralsk og politisk overbevist om urettens årsaker og vil gjøre noe med dem. Radikalt engasjemen­t har kunnskap og rasjonalit­et som første beveger. Historisk har det vaert slitasje mellom intellektu­elle og høytutdann­ede og grunnplane­t i arbeiderbe­vegelsen, men å snakke om sølvskjeer er å snobbe nedover og overse en dyptsitten­de kontaktfla­te som har vaert en spore for politisk og sosial reform i Europa lenge før Sylvi Listhaug oppkastet seg til rollen som folkets tribun.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway