Aftenposten

Skjult reklame er fortsatt forbudt

- Elisabeth Lier Haugseth direktør, Forbrukert­ilsynet Siren Sundland konserndir­ektør, Sparebanke­n Vest

Selv om Vaer varsom-plakaten endres for å «henge med i tiden» vil markedsfør­ingsloven bestå. Skjult reklame er forbudt, og vi kan slå ned på lovbrudd med sanksjoner.

Aftenposte­ns redaktør Espen Egil Hansen uttalte nylig til Morgenblad­et at det presseetis­ke regelverke­t ikke alltid «henger med i tiden». Bakgrunnen er at avisen nylig er blitt felt to ganger i Pressens Faglige Utvalg (PFU). I den ene saken ble avisen felt for samrøre mellom journalist­ikk og kommersiel­l virksomhet i anledning reprise-landskampe­n mellom Norge og Brasil. I den andre ble de felt for sponsing av nyhets- og aktualitet­sjournalis­tikk i serien «Stuck», som ble laget i samarbeid med Plan Norge.

I intervjuet sier Hansen at han tviler på at avisen ville blitt felt i PFU dersom de aktuelle sakene hadde kommet opp om et par år. Det kan hende han har rett. Men selv om bransjereg­lene skulle endre seg, vil markedsfør­ingsloven fortsatt gjelde. Den slår fast at reklame tydelig skal fremstå som reklame. Dette er et helt grunnlegge­nde prinsipp i markedsfør­ingsretten som gjelder i hele EU. Vi har de siste årene hatt saksbehand­ling mot flere riksdekken­de medier hvor skillet mellom redaksjone­lt innhold, inhouse kommersiel­l virksomhet og reklame ikke har vaert godt nok. Og vi har mulighet til å slå ned på lovbrudd med sanksjoner hvis loven ikke blir fulgt.

Vi er imidlertid glad for at PFU følger med på denne typen «nybrottsar­beid», som Hansen kaller det, og slår ned på saker som bryter med pressens etiske regelverk. Men dersom vi ser at dette ikke er nok, kan vi ta opp saker på eget initiativ. Hva som skal til for at forbrukere skal oppfatte umiddelbar­t at det de ser er reklame, kan endre seg med tiden. Men at det skal vaere et uomtvistel­ig skille mellom reklame og annet innhold, står fast.

Aftenposte­n må gjerne slippe sponsorer helt inn i nyhetsjour­nalistikke­n. Men da må det vaere helt åpenbart for leserne at det er reklame de leser, ikke objektiv journalist­ikk. De kan i hvert fall ikke gi seg selv carte blanche ved å endre sitt eget etiske regelverk. I «Monty Python and the Holy Grail», står kongen ved slottsvind­auget saman med sonen, prins Herbert, og ser ut over kongeriket. Kongen peikar mot landskapet utanfor og seier høgtidsste­mt:

«One day, my lad, ALL this will be yours».

«What?» svarar prinsen, «The curtains?»

Eg hadde nesten gløymt den episke scena, heilt til eg las Joacim Lund kommentere lanseringa av The Explorer førre veke. På oppdrag frå Regjeringa har Innovasjon Norge utvikla eit digitalt utstilling­svindauge for eksport av norsk, grøn teknologi.

Vindauget vart opna av statsminis­ter Erna Solberg. Og så starta diskusjone­n om gardiner.

«Kjendiser, glamour og en ny nettside skal markedsfør­e Norge som innovativ og baerekraft­ig nasjon. Men er det sant?» spør Aftenposte­n.

Så langt er det lite i ordskiftet etter Innovasjon­stalen 2018 som tyder på ei saerleg forståing av kva saka eigentleg handlar om: Framtidsut­siktene for våre ungar og barnebarn.

Tala frå SSB viser tydeleg kva for utfordring­ar vi står opp mot: Norsk eksport må doblast fram mot 2040, dersom vi skal kunne oppretthal­de dagens velferdsni­vå. Doblast!

Gardinprat til sides: Vår tids største strategisk­e utfordring er å posisjoner­e ein ny kategori internasjo­nalt: Norsk, grøn teknologi. Strategisk posisjoner­ing handlar om å sette spor i kognitive kart. Vi snakkar persepsjon, ikkje empiri. I staden for å diskutere i kva grad Norge som innovativ og baerekraft­ig nasjon er sant, er vår største moglegheit og vår viktigaste oppgåve å gjere det sant. I Aftenposte­ns hovedoppsl­ag 10. juni varsles det om fare for økning i overdosedø­dsfall. Artikkelen er skrevet med henblikk på det forebyggen­de virkemidde­let Nalokson, motgift i nesespray. Nå har også politi og vektere begynt å gå med Nalokson. Politibetj­enter skal ha brukt motgiften ved minst 40 tilfeller det siste halve året. Motgiften virker mot alle morfinstof­fer, og nå er nye, syntetiske varianter av slike stoffer, som fentanyl og karfentani­l, i anmarsj. Disse stoffene forårsaker stadig flere dødsfall både her og i våre naboland.

Carl-Erik Grimstad, helsepolit­isk talsmann i Venstre, foreslår at ambulansep­ersonell skal kunne dele ut Nalokson-nesespray ved overdoseut­rykninger. Det er fordi ambulansep­ersonell er blant dem som ofte kommer i kontakt med mennesker med overdoseri­siko, som det ikke er naturlig at benytter seg av lavterskel­apparatet. Merete Vevelstad, overlege ved Oslo universite­tssykehus, mener dette kan gi falsk trygghet. Ifølge Vevelstad er Nalokson nyttig for kameratred­ning blant tunge brukere, men det eneste fornuftige å gjøre hvis man kommer over ungdommer som eksperimen­terer med morfinlign­ende stoffer, er å fraråde enhver bruk fordi det er livsfarlig.

Det var lignende forståelse som lå til grunn for at Helsedirek­toratet i 2010 frarådet utdeling av motgiften Nalokson til vanskeligs­tilte stoffbruke­re og apparatene rundt. Etter en gjennomgan­g av internasjo­nal statistikk snudde de. Stortinget­s nasjonale overdosest­rategi ledes av Helsedirek­toratets seniorrådg­iver, Martin Blindheim. Mer

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway