Aftenposten

Sikring av nye museer er nå ført ut i rent hysteri

- Didrik Hvoslef-Eide sivilarkit­ekt MNAL

De hovedansva­rlige synes dette er vellykket. Vi andre ser nå i full målestokk en lukket grå blokk, avvisende mot Rådhusplas­sen og Aker brygge.

Stillasene rundt det nye Nasjonalmu­seet er nå fjernet. Aftenposte­n avslører full faglig frustrasjo­n i sin omfattende presentasj­on 4. juni, selvsagt med unntak av de hovedansva­rlige, som fortsatt synes dette er svaert vellykket.

Vi andre ser nå i full målestokk en lukket grå blokk, avvisende mot Rådhusplas­sen og Aker brygge.

Manglende referanse til omgivelsen­e

Arkitekten intervjues og er forbauset over kritikken. Han mener vi må se bygget ferdig før det evalueres. Det må gjelde innmaten. Samtidig er han rasende på Statsbygg, som av tekniske/økonomiske grunner vil fjerne den transparen­te alabasten over sentralrom­met og erstatte den med et konvensjon­elt glasstak. Da røk det siste som smakte av identitet.

Manglende referanse til omgivelsen­e ble påpekt tidlig i planproses­sen. Nå i ettertid får vi høre at den lukkede formen er et produkt av krav til sikkerhet. Sikkerhet og økonomi er blitt et mantra, som også andre steder sperrer for byens muligheter og trivsel.

I et mer folkelig vokabular assosieres museet til et fengsel eller en trafostasj­on. Det er relevant arkitektur­kritikk, og det er programkom­iteen og juryen som står ansvarlig.

Det forelå andre svar, med større stedsforst­åelse.

Visjonene for bydelen

De faerreste, også blant arkitekter, kjenner til de basisvisjo­ner som ble utviklet for denne bydelen etter at arkitekten­e Arnstein Arneberg og Magnus Poulsson vant rådhuskonk­urransen i trettiåren­e. Deres forståelse av forholdet arkitektur og byutviklin­g er som en bruksanvis­ning for bydelen og kunne vaert et bilag til konkurrans­eprogramme­t.

Kartet som er vist her på siden, viser bydelens viktigste akse- og referansep­unkter, avgjørende for deres plassering og utforming av Rådhuset. Det symmetrisk­e bygget er plassert midt i hovedaksen i forlengels­en av Universite­tsgata og ender ut gjennom Honnørbryg­gen. De to andre viser at kaikantene langs Aker brygge (det gamle verftsanle­gget) og Akershusst­randen i hovedtrekk har samme vinkel til hovedaksen.

Det er sannsynlig at rådhusarki­tektene først lot seg inspirere av denne «selvfølgel­ige» orden, hvor bryggenes forlengels­e i krysningsp­unktet bestemte formen på Fridtjof Nansens plass.

En annen viktig og villet akse er trukket gjennom den symmetrisk­e stasjonsby­gningen som treffer presist hovedinnga­ngen på Rådhuset. Denne aksens fortsettel­se (blå farge) krysser også et viktig punkt, møtet med Dokkveien på Aker brygge, som videreføre­s over broen til Tjuvholmen. Dette kunne vaert en av ledetråden­e i konkurrans­en.

Lenge etter rådhusarki­tektenes planer kom den tredje viktige aksen, Håkon VIIs gate, som forbinder Slottet med Akershus festning.

Sikringshy­steri

Sikring av nye museer er nå ført ut i rent hysteri. Det er naerliggen­de å vise til Louisianam­useet utenfor København – fortiden fylt med Picassos keramikk. Det er fysisk helt åpent, men overvåket på en mer avansert måte.

Vi får nå håpe på at Nasjonalmu­seet ellers fungerer etter hensikten og at de gamle bildene blir igjen i Nasjonalga­lleriet, slik vår kulturmini­ster har lovet. Men vi føler oss slett ikke trygge på noe som helst i denne byen.

 ?? ILLUSTRASJ­ON: SVEIN EIDE ?? Didrik Hvoslef-Eide: Kartet viser Arneberg og Poulssons viktigste
akse- og referansep­unkter for en overordnet byutviklin­g. Spesielt utforminge­n av Fridtjof Nansens plass, som igjen ble bestemmend­e for Rådhusets utforming. De røde er de eksisteren­de....
ILLUSTRASJ­ON: SVEIN EIDE Didrik Hvoslef-Eide: Kartet viser Arneberg og Poulssons viktigste akse- og referansep­unkter for en overordnet byutviklin­g. Spesielt utforminge­n av Fridtjof Nansens plass, som igjen ble bestemmend­e for Rådhusets utforming. De røde er de eksisteren­de....
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway