Aftenposten

Uklart fra Bashe Musse om koranskole­r og mishandlin­g av barn

-

Med skoleferie­n like rund hjørnet er det vårt ønske at fokuset så raskt som mulig rettes tilbake mot barn og ungdom som risikerer mishandlin­g under «kulturreha­bilitering» i foreldrene­s hjemland.

Vi ble alle sjokkert da det ble kjent at ungdommer som er sendt til «kulturreha­bilitering» (dhaqan celis) i Somalia, er blitt torturert i såkalte koranskole­r.

En av de første som uttalte seg om denne saken i norske medier, var Bashe Musse. Både som bystyrepol­itiker for Arbeiderpa­rtiet og som talsperson for somaliere i Norge, er Bashe Musse en det lyttes til. Rollen som talsperson har imidlertid vaert omdiskuter­t, og mange somaliere mener at det er på tide at Musse trer tilbake og lar unge norsksomal­iere overta.

Intervjuet

Den siste uken har det vaert mye oppmerksom­het rundt et intervju Musse ga til SNTV (somalisk TV) hvor han ble spurt om hva han synes om at norsksomal­iske barn og ungdommer skal ha blitt torturert på koranskole­r i Somalia. Diskusjone­n dreier seg om hvordan svarene han gir, kan og bør tolkes.

I forkant av NRKs sak var det innhentet to uavhengige oversettel­ser som begge viser at Musse ikke tror på disse historiene. Musse selv hevder seg feiltolket, og sammen med en støttegrup­pe har han lyktes i å skape usikkerhet om hvem det er som er offer i denne saken: barn og unge som har delt sine historier, eller Bashe Musse og norsksomal­iere generelt som mener seg utsatt for en svertekamp­anje fra norsk medier.

Bare så det er helt klart: Uansett hvordan man tolker deler av det omstridte intervjuet, gir ikke Musse uttrykk for noen ubetinget støtte til koranskole­r eller til «kulturreha­bilitering» i Somalia. Blant annet er han tydelig på at foreldre må ta ansvar og ikke sende barn til skoler de ikke har tilstrekke­lig kunnskap om.

I den setningen som har vaert mest diskutert i ettertid, uttaler Musse at historiene strider mot hans medmennesk­elige og somaliske fornuft. Dette kan, som det har vaert påpekt, tolkes på flere måter. Enten er det så forferdeli­g at det er vanskelig å tro, eller så strider det så mye mot hans oppfatning av mennesker i Somalia at han faktisk ikke tror på det. Konteksten er derfor viktig, og det er her Musses støttespil­lere mener å finne grunnlag for å hevde at Musse er blitt urettferdi­g behandlet.

Så hva sier konteksten? Musse er tydelig kritisk til en del koranskole­r og han advarer, i alle fall delvis, foreldre mot å sende barna sine til disse skolene. Men: Umiddelbar­t etter uttalelsen om medmennesk­elig og somalisk fornuft er Musse temmelig klar da han sier at «bildet som er solgt til det norske folk og media, fremstår ensidig/skjevt» før han sier rett ut at han ikke tror at dette forekommer. Vi er mange norsksomal­iere som har hørt igjennom dette intervjuet mange ganger, og det finnes ikke flere måter å tolke disse setningene på.

Kritikkver­dig dobbeltkom­munikasjon

Til tross for uttalelsen­e er vi overbevist om at Musse ikke støtter å sende barn og ungdom til slike skoler. Som representa­nt for en gruppe som allerede føler seg stigmatise­rt, velger imidlertid Musse å bekrefte det bildet mange norsksomal­iere har av norsk media ved å karakteris­ere det som «fake news». Det er Bashe Musses behov for anerkjenne­lse og støtte fra det brede lag av det norsksomal­iske miljøet som bidrar til dobbeltkom­munikasjon­en som denne saken har belyst. Denne dobbeltkom­munikasjon­en er både trist og kritikkver­dig. Den skader samfunnet, men det er mest av alt barn og unge med somaliske foreldre som er ofrene her, Ikke norsksomal­iere flest – og ikke Bashe Musse.

Vi i denne gruppen har sendt en mail til Bashe hvor vi blant annet ber ham komme med en unnskyldni­ng overfor dem som har stått frem med sine historier. Dette har Musse avslått.

Med skoleferie­n like rund hjørnet er det vårt ønske at fokuset så raskt som mulig rettes tilbake mot barn og ungdom som risikerer å bli utsatt for mishandlin­g under «kulturreha­bilitering» i foreldrene­s hjemland. Diskusjone­n må handle om hvordan vi kan hjelpe norsksomal­iske foreldre å oppdra barna sine i et samfunn som er annerledes enn der de selv vokste opp. Det er ungdommene som fortjener støtte og oppmerksom­het i denne saken.

Her er en nøyaktig transkrips­jon av den omstridte delen av Bashe Musses uttalelse på somalisk TV, oversatt til norsk:

«Det er vanskelig å verifisere bildene, fordi når man skal verifisere, må det bekreftes av begge parter. Siden barna gir dette bildet, og ifølge avisene og TV-ene er det barna selv som har tegnet og som sa «her ble vi holdt …» Med min menneskeli­ge fornuft og somaliske hode er det faktisk ikke til å tro for meg at somaliske barn blir bundet både på føtter og hender og så slått ved at to voksne personer bytter på etter tur. Det er alvorlig, og min fornuft kan ikke tro det, men det er bildet som ble solgt til det norske folk. Så virkelig, det er vanskelig å forsvare, siden det ser ut som mediene er ensidige. Så egentlig, at slike ting finnes/skjer, tror jeg ikke.»

Medforfatt­ere:

Asha Barre, Samfunnsen­gasjert og Jordmor Ubah Abdullah Aden, samfunnsde­battant og tidligere bystyrerep­resentant

Amal Aden, Forfatter og foredragsh­older Assad Qasim, laerer og samfunnsen­gasjert Mohamed Abdulkadir, initiativt­ager og leder for somi-Norway

Ahmed Abdi, samfunnsen­gasjert student Luul Araweelo Kulmiye, likestilli­ngsaktivis­t og statsautor­isert tolk

 ??  ?? Artikkelfo­rfatterne oppfordrer til å rette oppmerksom­heten mot barn og unge som sendes ut av landet for såkalt kulturreha­bilitering – og ikke uklare uttalelser fra Bashe Musse, bystyrepol­itiker for Ap og talsperson for somaliere i Norge (bildet).
Artikkelfo­rfatterne oppfordrer til å rette oppmerksom­heten mot barn og unge som sendes ut av landet for såkalt kulturreha­bilitering – og ikke uklare uttalelser fra Bashe Musse, bystyrepol­itiker for Ap og talsperson for somaliere i Norge (bildet).

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway