Aftenposten

Sett grenser for politikk

-

Christine Evjen fra Grønn Ungdom kritiserer 6. juni partier, åpenbart Frp, som fremmer markedsfri­het. Dette kaller hun for absurd. Jeg mener tvert imot det er absurd at Grønn Ungdom skal regulere hva hvert enkelt selskap skal reklamere for.

Det er sant at vi lever i et samfunn hvor informasjo­n har kommet tettere på oss. Dagens unge lever under press på flere samfunnsar­enaer. Men å skulle forby «markedsfør­ing av kosmetisk kirurgi, slankemidl­er, reklamer der kaloriinnh­old er oppgitt som et element for markedsfør­ingen og mannekengd­ukker med medisinsk uforsvarli­ge kropper», er en håpløs tilnaermin­g. Forbud er sjelden en god løsning på problemer. I stedet for at barnepikes­taten skal skjerme ungdom fra alt umoralsk, kan vi ikke heller laere dem i større grad om å vaere litt mer kritisk til alt man ser? På den måten slipper man også innstrammi­ng av ytringsfri­heten.

Å leie folket fra krybbe til grav for å skjerme dem fra alt som ikke nødvendigv­is er positivt, er ikke en statlig oppgave. Vi må sette fokuset over på selvstendi­ghet og ikke å ta alt for god fisk. Påvirkning­skraften reklame har på hvert enkelt menneske, er det mennesket selv som styrer. Ikke la alt gå inn på deg.

I en verden hvor man fra alle kanter opplever markedsfør­ing om kroppsidea­ler er det individet selv som må stå rakrygget opp mot retusjerin­g og reklame. Staten skal ikke bruke tid og penger på å regulere markedsfør­ingen som brukes i et fullstendi­g lovlig marked. Dersom man selger lovlige varer, så skal man selvfølgel­ig få lov til å reklamere for det også. Liker man ikke reklamen for slankemidl­er på Facebook, så kan man scrolle forbi. Man trenger ikke å få staten til å forby det for deg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway