Aftenposten

Glemmer vi at også menn har problemer?

-

Vi hører om kvinner som opplever karakterpr­ess, drikkepres­s og kroppspres­s. Men det er ikke bare kvinner som sliter.

Det er bra at vi kjemper for et likestilt samfunn – uten tvil. Jeg tror ingen ønsker et samfunn hvor enkelte blir ekskludert, ignorert, får dårligere behandling eller mister rettighete­r kun på grunn av sitt kjønn. Vi skal alle ha like rettighete­r og muligheter. I dagens samfunn hører vi ofte om kvinner som opplever trakasseri­ng, overgrep, kroppspres­s og psykiske lidelser. Selvfølgel­ig er det viktig å ta dette på det fulle alvor, for dette er ikke bra!

Men hvorfor skaper vi en illusjon om at kvinner er undertrykt i samfunnet? Skal vi kjempe for likestilli­ng, må vi innse at begge kjønn sliter med sitt. Vi må lytte til alle.

TV-programmer om kvinner

#Metoo-bevegelsen er flott, men hvorfor blir menn ekskludert fra denne bevegelsen? På grunn av denne bevegelsen blir majoritete­n av menn sett på som griser, mens kvinner blir sett på som et uskyldig offer. Er dette riktig? Menn kan også bli trakassert og voldtatt, men det er som om samfunnet overser dette.

Vi hører ofte om at en del kvinner opplever press på ulike måter i samfunnet. Kvinner opplever kroppspres­s. Kvinner opplever prestasjon­spress. Kvinner opplever drikkepres­s. Kvinner opplever karakterpr­ess. Men glemmer vi gutter og menn midt oppi dette?

Jeg synes det er flott at det finnes flere tv-programmer om kroppspres­s. Likevel blir jeg ofte provosert av at slike programmer som oftest handler om kvinner. Hvor ofte ser man et program som handler om menns problemer i samfunnet kontra kvinners? Det er sjelden. Jeg sier ikke at det er like mange menn som sliter, men det er nok langt flere enn vi tror. Det er svaert få som tenker over at menn også føler på press i hverdagen. Det er ikke tilfeldig at en del menn trener så å si hver dag for å få den perfekte kropp.

Skal vaere sterke og barske

Vi kan ikke ignorere at menn også føler på press, angst og depresjon. For alt vi vet, kan presset faktisk vaere større hos menn. Kvinner er ofte flinkere til å si fra når de har det vanskelig fordi de ikke føler på samme skammen som menn. For menn skal visst ikke vise følelser, de skal vaere sterke og barske, de skal takle alt.

Det er ikke slik at det kun er kvinner som har det vanskelig. Skal vi kjempe for et likestilt samfunn, er det viktig at vi lytter til både kvinner og menn.

 ?? FOTO: PATHDOC / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX ?? Vi kan ikke ignorere at menn også føler på press, angst og depresjon. For alt vi vet, kan presset faktisk vaere større hos menn, mener Sondre Saethre.
FOTO: PATHDOC / SHUTTERSTO­CK / NTB SCANPIX Vi kan ikke ignorere at menn også føler på press, angst og depresjon. For alt vi vet, kan presset faktisk vaere større hos menn, mener Sondre Saethre.
 ??  ??
 ??  ??
 ?? Sondre Saethre (16) ??
Sondre Saethre (16)

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway