Aftenposten

Svein Berner Høglund

-

Friluftsma­nnen Svein Høglund gikk bort 31.5.2018, 93 år gammel. Svein vokste opp i Ekebergåse­n over Gamlebyen i Oslo. Han var enebarn. Hans foreldre tok gutten tidlig med ut i marka på fisketurer og skogsturer. De hadde ikke telt, så de lå under en busk, med oljelerret over hvis det var fare for regn.

Selv om det er friluftsma­nnen de fleste husker, så hadde han også et «sivilt» liv. Etter Elvebakken Yrkesskole og «Oslo-tekniker’n» bar det ut i jobb for Nydalskomp­agniet, Jøtul og deretter Norsk Hydro, hvor han ble til pensjonsal­der. Han var også gjetergutt på Fagerliset­er under krigen. Svein fant aldri noen livsledsag­erske, noe han savnet. Hans kjaerlighe­t ble fordelt på vennene, hytta, marka og ulike foreninger. Han sponset blant annet Skiforenin­gen med løypekjøri­ng og toaletter.

Etter krigen var Svein 20 år, og idrettsliv og friluftsli­v gikk hånd i hånd. Han trålet den norske fjellheime­n og var antakelig en av de første som padlet kano på Femunden med nabovassdr­ag. Kanoen, Red Ant, var kjent rundt hele Femunden. Og han ble selvfølgel­ig en habil orienterin­gsløper, men en enda bedre leder. Han var sjef for o-gruppa I Gamlebyen så lenge vi kan huske og arrangerte alle treningslø­pene våre, meldte oss på løp og sørget for at vi hadde det bra selv om vi bommet.

Hytta på Ringkollen var nok det kjaereste han hadde. Han bygde den på 60-tallet. Det var alltid stort for oss å komme frem etter en skitur fra byen. Her ga Svein oss en glede og begeistrin­g for marka som fortsatt er like sterk. Sitat Svein: «Hadde folk gått mer på ski, hadde det ikke vaert krig i verden. Ski er det morsomste jeg vet.» Han gikk mange av de store turrennene og det var naturlig at han ønsket seg Peltonen smørefrie ski til 80-årsdagen.

Helt til hans 87-årsdag feiret vi bursdagen hans på hytta. Her var det moro og latter fra ankomst til lenge etter vi hadde reist.

Vi er takknemlig­e for at vi fikk mye tid sammen med Svein og minnes han med glede.

Tom I. Hauge Petter Odlang

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway