Aftenposten

Tullik Valstad

-

Tullik Valstad døde 18. mai, 94 år gammel. Tullik deltok i stiftelsen av Oppsal IF sommeren 1940, og var en pådriver for at klubben skulle vaere åpen for begge kjønn. Hun løp aktivt fra 1946, og var da den første kvinnen som drev individuel­l konkurrans­eidrett for Oppsal IF, og ble norgesmest­er i orienterin­g for damer senior i 1957.

Men hennes fokus lå i rekrutteri­ng og utbredelse av o-idretten, lokalt med rekrutteri­ng og instruksjo­nsarbeid, og på forbundsni­vå for å få opprettet aldersklas­ser for gutter og jenter. Hun mente at så fort barn kunne lese, kunne de laere å forstå et kart. Med Tullik som både leder av o-gruppen og drivkrafte­n bak rekrutteri­ngen fikk klubben frem sterke jente- og gutteløper­e på 50og 60 tallet.

Treningslø­pene ved Ulsrudvann med Tullik som fast løypelegge­r, postutsett­er, instruktør og tidtager, ble kjernen i rekrutteri­ngsarbeide­t. Sommerleir på Mariholtet for de yngste ble en suksess, og i løpet av få år kom resultaten­e: Oppsal ble en av landets beste o-klubber. Hun forsto at en levende o-klubb må baseres på deltagende foreldre, og klubbmiljø­et sto i fokus.

Hun var en pådriver for Ola Dilt, som ble startet i 1967 som landets andre tur-o-arrangemen­t. Gjennom Ola Dilt har hun gitt utallige mosjoniste­r en rikere fritid. Tullik har mye av aeren for at Ola Dilt fortsatt lever i beste velgående som et av landets største tur-oarrangeme­nter.

Tullik ledet Oppsal o-gruppe fra 1955 til 1969. Hun var medlem av Norges Orienterin­gsforbunds kvinneutva­lg fra1947 til 1950 som Oppsals første representa­nt i et landsomfat­tende idrettsorg­an. Hun var nestleder i NOF i perioden 1957 til 1961 og medlem av kartkomite­en og uttagnings­komitéen, og ansvarlig for NOFs treningssa­mlinger.

Det er med stor takk vi minnes Tullik og hennes virke for o-idretten og klubben vår.

På vegne av Oppsal Orienterin­g Anne Karin Thorstense­n

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway