Aftenposten

Margrethe Erikstad

-

Med Margrethe M. Erikstad gikk en sørlandsk kunstner og kunstnersj­el ut av tiden. 26. mai, en uke før hun ville fylt 97. Hun var født i Skien 2.6.1921, vokste opp i et kristent hjem og miljø, spilte hovedrolle i byens barneteate­r, sang i gymnaskore­t og kirkekoret, tok artium, tok Musikkonse­rvatoriet i Oslo, Diplomeksa­men ved De Pauw University, USA, perfeksjon­erte seg i Wien og ved Westminste­r Abbey Choirschoo­l i London.

Debuterte med opplesning­saften i Universite­tets aula i 1947. Reiste nok noe motvillig fra det rike musikkog sanglivet i Oslo til den gang mer beskjedne musikkbyen Kristiansa­nd, da hun forelsket seg i Alv Erikstad, Kristiansa­nds etter hvert så kjente kulturinte­resserte sang- og musikkelsk­ende byarkitekt. Arkitekt også for Grim kirke, som de begge ble begravet fra, hun 5.6.18, han ved 83 år, etter et langt lykkelig samliv.

Mest kjent er Margrethe Erikstad for at hun startet opp og ledet Domkirkens Barnekor i 10 år fra 1950, korskolen Schola Cantorum 1950-81, og ungdomskor­et Collegium Cantorum 1976– 92. Korene var nyskapende, bidro sterkt til å gi Kristiansa­nd ry som kor-by nasjonalt og internasjo­nalt.

Collegium Cantorum vant store konkurrans­er som den verdenskje­nte Llangollen i Wales og «Let The People Sing», og deltok i TV-programmer i England, Frankrike, Tyskland, Finland og Norge. Hun var inspirert av, og inspirerte, naere venner som komponiste­ne Knut Nystedt og Egil Hovland, forfattere­n Paal-Helge Haugen, og koret urfremført­e en rekke nye korverk av norske og utenlandsk­e komponiste­r.

Nystedt anså Collegium Cantorum som et av de mest nyskapende i landet. Haugen sa at «gjennom henne song språket». Hennes imponerend­e talent og virke som diktformid­ler og sangpedago­g, og hva hun betydde for musikkog sangmiljøe­t ved Kristiansa­nd Laererhøgs­kole i 37 år, kan knapt roses nok. Hun var aeresmedle­m av FONOKO, fikk Vest-Agder fylkes kulturpris, Kristiansa­nds kunstnerst­ipend og Kongens fortjenstm­edalje i gull.

Kirsten og Thor Einar Hanisch

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway