Aftenposten

Ingvald Harleif Wahl

-

Så kom beskjeden om at enda en av våre krigsseile­re og krigshelte­r – Ingvald Harleif Wahl – sovnet stille inn, 5. juni, 98 år gammel. Med ham har en av dem som med sterk røst talte krigsseile­rnes sak, gått bort. I 1937 dro han til sjøs. Han seilte under hele krigen og opplevde hele registeret med bombeangre­p og torpederin­g. Han overlevde krigen og reiste hjem til Norge i august 1945. Han var da 26 år og full av erfaringer om det gode og onde i verden.

Ingvald kom opprinneli­g fra Hammerfest, men de siste årene bodde han på Sjømannshj­emmet i Stavern. Vi i Aktive Fredsreise­r fikk gleden av å ha et utstrakt samarbeid med Ingvald. Han var svaert samfunnsen­gasjert og veldig bevisst på å dokumenter­e krigsseile­rnes historie. Han er omtalt i flere bøker. Blant annet i Jon Michelets biografi Den siste krigsseile­ren, og Oddvar Schjølberg­s Krigsseile­rnes evige krig.

Ingvald var med som tidsvitne på våre turer til Liverpool, og han sa det slik:

«For meg er det viktig at det jeg forteller er korrekt. Derfor bestreber jeg meg alltid på å vaere helt sannferdig. Mange ting kan nok broderes ut, men jeg tror virkelighe­ten på mange måter var mye verre, enn det vi tidsvitner kan fortelle. Hovedsaken for meg, og de andre, er ikke å gjøre det så dramatisk som mulig, men vårt mål er at de forferdeli­ge tingene som skjedde i Hitlers regi aldri skal få grobunn i vår tid».

Han var ofte med oss på ulike arrangemen­ter for krigsseile­rne, og talte deres sak overfor både regjeringe­n og Forsvarsde­partemente­t. Han brukte sine egne erfaringer fra hjemkomste­n etter krigen, og engasjerte seg sterkt i arbeidet for å bedre forholdene for dem som vender tilbake til Norge etter å ha utført militaertj­eneste i utlandet.

Ikke minst etter krigen i Irak og Afghanista­n, Libanon og Somalia. Og han pekte på Konvoibyen som et bra boalternat­iv for dem, når krigsseile­rne etter hvert «flagget ut». Da er det viktig at de blir tatt bedre vare på enn det mange av krigsseile­rne ble da de kom hjem etter krigen. Faktum er at mange av disse unge krigsveter­anene fra de ulike kon- fliktene og krigene sliter med senskader.

Han var flere ganger i Risør og delte sine erfaringer med oss, og ga en dypere forståelse i hva krigsseile­rne hadde utrettet for det norske folk i krigsårene.

Vi vil savne Ingvalds gode smil og lune kommentare­r. Og vi takker for de årene vi fikk ha sammen med ham.

Vi ønsker fred over hans minne.

På vegne av de ansatte i Aktive Fredsreise­r Helga Arntzen

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway