Aftenposten

Nå gjenstår tøffe forhandlin­ger

Suksess eller fiasko?

-

FORTSATT ER DET mindre enn et år siden USA og Nord-Korea truet hverandre med krig, og faren var reell.

På den ene siden sto et paranoid regime med ryggen mot veggen. Selv Kina var i ferd med å vende seg mot Kim Jong-un. På den andre siden sto en ustabil amerikansk president, troende til å gjøre hva som helst. I en melding på Twitter i august 2017 truet Donald Trump Nord-Korea med «ild og vrede».

Med dette som bakteppe er det grunn til å hilse det historiske møtet mellom Kim og Trump i Singapore velkommen og å verdsette dokumentet det munnet ut i. En krig med Nord-Korea ville ha vaert en katastrofe. Sannsynlig­vis ville Kim også ha fyrt av atomvåpen i desperasjo­n. Faren er over, i alle fall i denne omgang.

Når dette er sagt, er det likevel grunn til å påpeke at den nye avtalen ikke sier noe annet enn en tidligere avtale som ble inngått i 1994, uten noe tilsvarend­e toppmøte.

Også da ga USA Nord-Korea vage sikkerhets­garantier i bytte mot vage løfter om atomnedrus­tning. Avtalen var verdiløs: Nord-Korea fortsatte med utviklinge­n av atombomber og raketter som kan baere dem.

HVORFOR SKULLE Kim Jong-un vaere mer til å stole på enn sin far, Kim Jong-il? Kanskje kan glansen møtet med USAs president kastet over ham, virke mer forplikten­de for dagens nordkorean­ske leder. Det er lov å håpe, men det bør ikke vaere lov å tro.

Og hvorfor skulle Donald Trump vaere bedre til å følge avtalen opp enn Bill Clinton, George W. Bush og Barack Obama var?

Ingen kan utelukke at Trumps egenartede stil gjør mer inntrykk på Kim, og at en disipliner­t oppfølging får Nord-Koreas atomvåpen bort. Men kan Trump vaere disipliner­t? Evner han å spille på lag med Kina i denne saken, noe som vil vaere nødvendig? Igjen er det lov å håpe, men ikke tilrådelig å holde pusten i spent forventnin­g.

DEN NYE AVTALENS tristeste konsekvens er at den styrker Kim Jong-uns posisjon, både hjemme og ute. Verdens verste diktator er på et vis tatt inn i varmen. Også her kan man kanskje håpe, i dette tilfellet på at regimet nå føler seg litt tryggere og kan lette på undertrykk­elsen av eget folk. Igjen er det ikke mer enn et fromt håp.

På pressekonf­eransen i Singapore sa Trump at menneskere­ttigheter ble diskutert, men bare kort. Han kunne videre fortelle at levekårene er «røffe» i Nord-Korea, men tilføyde at det er slik andre steder også. Trump la også ut om sitt «strålende forhold» til den «meget talentfull­e» Kim. Politiske fanger i Nord-Korea vil få frysninger.

Evner Trump å spille på lag med Kina i denne saken?

 ??  ?? Kim Jong-un og Donald Trump møttes på nøytral grunn i Singapore i går.
Kim Jong-un og Donald Trump møttes på nøytral grunn i Singapore i går.
 ??  ??
 ??  ?? Håndtrykke­t mellom Kim Jong-un og Donald Trump preger mediebilde­t, men hva er avtalen verdt?
Håndtrykke­t mellom Kim Jong-un og Donald Trump preger mediebilde­t, men hva er avtalen verdt?

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway