Aftenposten

Messi er tidenes beste, men er ikke større enn Maradona

Den argentiske duellen. Lionel Messi (30) må gjøre mer enn å vinne VM for å bli større enn Diego Maradona 57). Han må vinne på spektakula­ert vis.

- Erlend Nesje

Er Messi verdens beste fotballspi­ller i dag? Ja. Er Messi tidenes beste fotballspi­ller? Ja. Er Messi den største fotballspi­lleren verden har sett? Nei.

Jeg mener Diego Armando Maradona var større. Men Messi kan gjøre noe med det de neste ukene her i Russland.

En evig debatt

Det store spørsmålet før fotball-VM er:

Kan Lionel Messi endelig løfte et trofé for hjemlandet? Fire ganger har han forsøkt, fire ganger har han mislyktes.

Tre finaletap i Copa America og én tapt VMfinale.

Island er motstander lørdag når Messi og Argentina på Spartak stadion i Moskva starter på det søramerika­nerne håper blir en lang ferd mot en ny VM-finale.

For hver kamp han spiller, vil Messi bli minnet på én mann: Landsmanne­n Maradona, ikonet som naermest på egen hånd vant VM-gull for Argentina i 1986 og fire år senere ledet et svakt argentinsk lag til enda en VMfinale.

Vi diskuterte det i VM 2010, vi gjorde det i 2014 også, og vi kommer ikke utenom temaet i år heller.

Om hva som skal til for at Messi blir større enn Maradona.

Nivået mye høyere i dag

Messi er en bedre fotballspi­ller en hva Maradona var. Men det skulle nesten bare mangle.

Fotballen er i stadig utvikling. Alt går så mye fortere. Nivået er så mye høyere.

Derfor er det også vrient å sammenlign­e to fotballspi­llere som spilte i hver sine tiår.

Det blir aldri riktig. Og det blir ikke rettferdig. Men det er morsomt.

Johann Olav Koss var utvilsomt en bedre skøyteløpe­r enn Hjalmar «Hjallis» Andersen. Fordi han gikk mye fortere fire tiår senere. Men er Koss større enn «Hjallis» i norsk idrettshis­torie? Ikke nødvendigv­is.

Messi har dominert mer enn Maradona. Messi har preget verdensfot­ballen over en lengre tidsperiod­e enn Maradona. Sistnevnte hadde noen år han var helt borte. Messi har også en langt villere statistikk, med 31 trofeer og fem ganger vinner av gullballen.

Mesterverk­et i Napoli

Men Maradona var mer spektakula­er. Han var helt enorm da Argentina vant VM-gull i 1986. Men det var en enda større prestasjon å lede et svakt Argentina helt til finalen i 1990.

Mens Messi i Barcelona hele tiden har hatt medspiller­e fra øverste hylle, måtte Maradona stort sett gjøre ting på egen hånd.

Som da han løftet middelmådi­ge Napoli til å bli en gigant i italiensk fotball på siste halvdel av 1980-tallet. Nesten egenhendig overvant han Milan, Inter og Juventus – de store lagene i Italia og Europa – på veien mot seriegulle­ne i 1987 og 1990.

Napoli hadde ikke vunnet serien før Maradona. Og har heller ikke gjort det etterpå. Det Maradona gjorde i Napoli, var nok større enn prestasjon­ene med Argentina.

Mens Messi stort sett har driblet, scoret, driblet og scoret, har Maradona – i tillegg til å drible og score – også gjort alt det andre.

Han var en villmann utenfor banen. Han var fattiggutt­en som slo seg opp og frem. Det var skandaler og sirkus. Galskap og genialitet hånd i hånd.

– Må score tre mål mot Brasil

Dette er min høyst subjektive mening. At Maradona er større enn Messi.

Men hva mener argentiner­ne?

– Maradona er størst i de flestes øyne. Messi må utrette noe helt spesielt i Russland for å

gå forbi ham, sier Martin Mazur.

Argentiner­en er redaksjons­sjef i El Grafico, Argentinas største sportsmaga­sin. Mazur skriver også om søramerika­nsk fotball for FourFourTw­o, The Guardian og Gazzetta dello Sport.

Han har fulgt argentinsk fotball lenge, han har intervjuet både Maradona og Messi flere ganger, og han er midt mellom dem i alder.

Når Mazur sier Messi må gjøre noe «helt spesielt», lurer vi på hva det er.

– Det holder ikke å vinne VM. Han må vise en slags mystisk kraft for å matche Maradona. Messi trenger noe han kan huskes for, for eksempel tre mål mot Brasil i en semifinale. Det er ingen som snakker om Maradonas kamp mot Sør-Korea i VM 1986. Men alle husker England-kampen senere i turneringe­n. For begge målene, selvfølgel­ig. Men også fordi det var mot England noen få år etter Falklandsk­rigen. Det er ingen krig nå, men Messi trenger en slik kamp som Maradona hadde mot England, mener Mazur.

Britene vant den ti uker lange kampen om Falklandsø­yene i 1982.

Men Maradona ga Argentina revansj i VM fire år etter.

Argentiner­ne forguder ham fortsatt for det, mens Messi føler han ikke får den anerkjenne­lsen han fortjener i hjemlandet.

Maradona spilte fem sesonger i argentinsk liga, før han dro til Europa. Messi spilte ikke en eneste kamp i Argentina, han dro til Barcelona allerede som 11-åring.

Han synger ikke den argentinsk­e nasjonalsa­ngen og er blitt mye kritisert for det.

Hans spansk er med europeisk aksent, ikke argentinsk aksent. Det blir han også kritisert for.

Og Messi har levert på et mye høyere nivå for Barcelona enn Argentina. Hans landsmenn forventer mer av Messi på landslaget.

Men hadde det ikke vaert for Messis tre mål borte mot Ecuador i VM-kvalifiser­ingskampen i oktober, ville Argentina vaert hjemmesitt­ere under VM.

Ligner mer og mer på Maradona

Maradonas match med Napoli var perfekt. Han trengte klubben like mye som klubben trengte ham. Han var populisten, den karismatis­ke lederen, fighteren som tok kampen med de mektige klubbene i Nord-Italia.

Det er ikke sikkert Messi ville klart seg i en klubb som Napoli. Han ville neppe vaert komfortabe­l der. Men han er den perfekte katalaner. Han trenger Barcelona like mye som Barcelona trenger ham.

I hele karrièren har vi sett på Messi som den litt blyge gutten, han som elsket å drible, score de mest spektakula­ere mål, og så dro han hjem.

Men vi har merket en endring hos Messi de senere år.

Han fikk sin første tatovering, han har farget håret, og han har anlagt skjegg. Det kunne Maradona også gjort.

Han har gått til boikottaks­joner mot pressen. Det gjorde Maradona også. Han skjøt til og med luftgevaer mot journalist­er.

Messi krangler mer og mer med dommerne. Det gjorde Maradona også.

Messi sluttet på landslaget og kom tilbake en måned senere. Det kunne definitivt Maradona også gjort.

Dessuten sies det at Messi styrer mer og mer i den argentinsk­e garderoben, at han har et avgjørende ord med i laguttak. Det høres også ut som Maradona.

Og ikke minst: Argentiner­ne har liten tiltro til landslaget, det er få som forventer VM-gull denne gangen. Det minner en hel del om Maradona og Argentina i 1986.

Argentiner­ne har i hvert fall noe å snakke om. Søramerika­nerne har produsert to av tidenes største fotballspi­llere.

Martin Mazur registrere­r at Messi blir mer og mer populaer blant de yngre argentiner­ne.

– Den nye generasjon­en elsker Messi, i all hovedsak for det han gjør for Barcelona. Den eldre generasjon­en elsker Maradona for det han gjorde for Argentina. Men husk: Det var ikke lett å følge Napoli-kampene, de ble ikke vist ofte på TV her på 80-tallet.

VM er snart i gang. Det er opp til Messi selv å levere på øverste hylle.

Men han må gjøre noe helt spesielt for å utfordre Maradona som den største.

 ??  ??
 ?? FOTO: CARLO FUMAGALLI, AP/NTB SCANPIX ?? Diego Maradona ledet Argentina til VM-gull. Her i jubelscene­ne etter 3–2-seieren over VestTyskla­nd i VM-finalen på Azteca stadion i Mexico.
FOTO: CARLO FUMAGALLI, AP/NTB SCANPIX Diego Maradona ledet Argentina til VM-gull. Her i jubelscene­ne etter 3–2-seieren over VestTyskla­nd i VM-finalen på Azteca stadion i Mexico.
 ??  ??
 ?? FOTO: MICHAEL SOHN, AP/NTB SCANPIX ?? Lionel Messi etter scoring mot Nigeria under VM i 2014. Her gratuleres han av Angel Di Maria.
FOTO: MICHAEL SOHN, AP/NTB SCANPIX Lionel Messi etter scoring mot Nigeria under VM i 2014. Her gratuleres han av Angel Di Maria.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway