Aftenposten

Lars Tjaernås analyserer alle VM-gruppene

-

GRUPPE A

Vertsnasjo­n Russland har fortsatt noen spillere som på sitt beste er mer enn ordinaere. Keeper Igor Akinfejev gjør flere tabber enn før, men holder fortsatt et høyt nivå. Fremover kan trioen Alan Dzagojev, Aleksandr Golovin og Fjodor Smolov skape scoringer. Russland har spilt 19 kamper siden EM 2016, kun vunnet seks av dem.

Egypt holder pusten og venter på at Mohamed Salah skal bli kvitt skaden han fikk mot Real Madrid i Champions League-finalen. Utenom han har de kun én annen stor stjerne – trener Héctor Cúper. Han kan det meste om defensiv organiseri­ng, og i kvaliken ble laget etter hvert tette bakover.

Saudi-Arabia er det nest lavest rangerte laget i mesterskap­et, helt nede som nummer 67 på FIFA-rankingen. De bytter trener hyppig, men Juan Antonio Pizzi satser på et lavtliggen­de lag. Og at Mohamed Al-Salawi skal fortsette der han slapp i kvaliken, hvor han dundret inn hele 16 scoringer.

Uruguay spilte tidvis gnistrende i kvalifiser­ingen. Luis Suárez og Edinson Cavani fant tonen som spisspar. Uvanlig nok slapp de inn hele 20 mål i kvaliken, og trener Óscar Tabárez velger trolig å sette noen av sine offensive midtbanest­jerner på benken for å forbedre balansen i laget.

GRUPPE B

Portugal har Cristiano Ronaldo. Det er grunn god nok alene til at de blir å regne med. Men den regjerende europamest­eren er selvsagt mye mer enn det. Etter å ha tapt åpningskam­pen i kvaliken mot Sveits vant de alle de ni neste med 32–2 i målforskje­ll. André Silva ble en utmerket makker til Ronaldo, og Fernando Santos har etter hvert blitt en av de lureste mesterskap­s trenerne i gamet.

Spania feilet totalt under VM i Brasil. Kanskje kan det vaere positivt at de denne gang ikke er omtalt som den største favoritten? Fortsatt har de sentrallin­jen fra de aller beste klubbene i verden, og de fyller på med unge, talentfull­e spillere i så å si alle posisjoner. På sitt beste er de fortsatt i stand til ikke å la motstander­ne få låne ballen.

Iran er defensivt veldig solide, men sliter offensivt. Kun en gang på sine 15 siste kamper har de scoret to mål eller flere. Carlos Queiroz møter sine landsmenn fra Portugal, og han møter dem med et taktisk klokt lag der de fleste har spilt sammen lenge. De blir krevende å bryte ned.

Marokko gikk ubeseiret gjennom kvaliken uten baklengsmå­l på sine seks kamper. De har få store stjerner, med unntak av Kahim Ziyech, som kan bli en attraksjon. Til gjengjeld har de et veldig hardtarbei­dende lag som kan overraske i en ekstremt tøff gruppe.

GRUPPE C

Danmarks trener, Åge Hareide, var en fornøyd mann etter trekningen i desember. Hareide har bevist at han er en trener for de viktige anledninge­ne. Måten de eliminerte Irland på i playoff, var imponerend­e. Han har en tropp med mange solide spillere fra store ligaer. Og en stjerne i Christian Eriksen.

Frankrike har en enorm bredde i troppen og verdensstj­erner i de aller fleste posisjoner. De har av og til vaert sin egen verste fiende i form av interne stridighet­er, men Didier Deschamps har samlet troppene med klokt lederskap.

Peru er laget å slå for Danmark. De fikk en grusom start på kvalifiser­ingen med kun fire poeng etter syv kamper. Men Ricardo Gareca fant løsningen da han begynte å presse høyere med laget i stedet for å vente på motstander­nes feil. Nå spiller de et veldig hurtig pasningssp­ill langs bakken.

Australia har ikke stor fart i laget. Dette er et tungt og ganske statisk lag. De er sterke i luften og tunge på dødballer, men de skal ha for få strenger å spille på til å utgjøre noen stor

trussel.

GRUPPE D

Island var ikke heldige med trekningen. Heimir Hallgrímss­on var klok nok til ikke å endre på noe viktig da han overtok som trener. Fortsatt er det kollektive­t som er lagets største stjerne. Likevel blir Gylfi Sigurdsson viktig. Ingen liker å spille mot Island, men spørsmålet er om de har tilstrekke­lig individuel­l briljans til å hamle opp med motstander­e som har mer enn nok av det.

Argentina har Lionel Messi. Det alene kan bringe dem langt. Men ved siden av den lille magikeren har de et offensivt arsenal av stjerner. Likevel var de tidvis sensasjone­lt svake i kvalifiser­ingen, noe som kostet to trenere jobben. Skader på mange av nøkkelspil­lerne gjennom sesongen gjør at argentiner­ne selv er avventende foran mesterskap­et.

Nigeria har normalt et mannskap med et glitrende, offensivt register. De slo Argentina 4–2 så sent som i november. Omlegging til 4-3-3 kler laget. Trener Gernot Rohr har utelatt mange av de erfarne spillerne som han mente manglet rett mentalitet. John Obi Mikel er kaptein, og blir sentral.

Kroatia endte bak Island i kvalifiser­ingsgruppe­n. De har en midtbane som ikke står tilbake for noen, med Luka Modric, Ivan Rakitic, Ivan Perisic og Mateo Kovacic blant dem. De spilte imidlertid ofte mer som en gjeng gode individual­ister enn som en enhet på veien til VM. Talentet er ubestridel­ig og potensiale­t stort.

 ??  ??
 ??  ?? Portugals Cristiano Ronaldo. Tips: Spania og Portugal videre.
Portugals Cristiano Ronaldo. Tips: Spania og Portugal videre.
 ??  ?? Spanias Diego Costa.
Spanias Diego Costa.
 ??  ?? Uruguays Luis Suárez.
Uruguays Luis Suárez.
 ??  ?? Egypts MohamedSal­ah. Tips: Uruguay og Russland videre.
Egypts MohamedSal­ah. Tips: Uruguay og Russland videre.
 ??  ?? Frankrikes Didier Deschamps.
Frankrikes Didier Deschamps.
 ??  ?? Kroatias Luka Modric.
Kroatias Luka Modric.
 ??  ?? Islands Gylfi Sigurdsson. Tips: Argentina ogKroatia videre.
Islands Gylfi Sigurdsson. Tips: Argentina ogKroatia videre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway