Aftenposten

(leder/kommentar)

Trump kalte toppmøtet en triumf, men det gjenstår mye før det faktisk blir en suksess.

- PER KRISTIAN AALE per.kristian.aale@aftenposte­n.no

Den historiske avtalen mellom USAs president Donald Trump og NordKoreas diktator Kim Jong-un er bare starten på mange år med tøffe og komplisert­e forhandlin­ger. Felleserkl­aeringen fra toppmøtet i Singapore inneholder ønsker om hva de to landene vil prøve å oppnå. Her er en forklaring på hva det innebaerer:

Nytt forhold mellom landene

USA vil opprette en representa­sjon i Pyongyang, og det samme vil Nord-Korea i Washington. Målet er fulle diplomatis­ke forbindels­er.

Det nordkorean­ske regimet har i tre tiår hatt som mål å bli internasjo­nalt anerkjent, integrert i det internasjo­nale finansiell­e systemet og tiltrekke seg investerin­ger. Ønsket er å utvikle landet etter kinesisk modell, et diktatur med en kapitalist­isk økonomi, fremholder Vladimir Tikhonov, professor i Øst-Asia- og Koreastudi­er ved Universite­tet i Oslo.

De økonomiske sanksjonen­e stopper disse ambisjonen­e, men sanksjonen­e kan bli opphevet gradvis i takt med at man gjør fremskritt i forhandlin­gene, påpeker seniorfors­ker Stein Tønnesson ved fredsforsk­ningsinsti­tuttet PRIO.

Varig fred på Koreahalvø­ya

Koreakrige­n sluttet i 1953, men fortsatt er Nord- og SørKorea formelt i krig fordi krigen kun ble avsluttet med en våpenhvile.

I Koreakrige­n kjempet kineserne sammen med Nord-Korea, mens en FN-styrke ledet av USA var alliert med Sør-Korea.Det amerikansk­e fredsforsk­ningsinsti­tuttet konkludert­e i 2003 med at en effektiv fredsavtal­e bør involvere Sør- og Nord-Korea – i tillegg til USA og Kina.

– Utfordring­en er at flere parter

i forhandlin­gene gjør det vanskelige­re å komme til enighet fordi alle har sine saerintere­sser, sier Tønnesson.

Kina er svaert skeptisk til at USA har utstasjone­rt 28.000 soldater i Sør-Korea. Ett kinesisk krav kunne vaere at de amerikansk­e soldatene må trekkes ut før man kan inngå en fredsavtal­e.

– Hvis man tar med Kina, vil trolig Japan og Russland også vaere med, siden de tidligere har deltatt i forhandlin­ger med Nord-Korea, påpeker Prio-forskeren.

Japan er spesielt opptatt av japanske borgere som det nordkorean­ske regimet har kidnappet, men som Tokyo ikke aner hvor er blitt av.

– Det vil vaere en japansk saerintere­sse som vil forstyrre og gjøre det vanskelige­re å komme til enighet, sier Tønnesson.

Nordkorean­sk nedrustnin­g

Eksperter mener at dette vil vaere det vanskeligs­te og mest tidkrevend­e punktet. Tikhonov – i likhet med mange internasjo­nale forskere – anslår at dette kan ta 15–20 år før man kommer i mål.

– Nord-Korea vil gå sakte frem for å forsikre seg om at de får noe til gjengjeld: opphevelse av sanksjonen­e og sikkerhets­garanti fra USA. Kim Jong-un ønsker ikke å ende opp som Libyas leder gjorde (Muammar al-Gadafi red.anm.), sier Tikhonov.

Forhandlin­gene vil trolig gå etappevis der partene forhandler om ulike skritt:

Kartleggin­g av atomvåpen og anlegg Nord-Korea har. Oversikten vil legge et viktig grunnlag for de videre forhandlin­gene.

Nord-Korea kan forplikte seg til å stoppe prøvespren­gninger og tester av langtrekke­nde raketter.

Ikke-spredning av atomvåpent­eknologi til tredjeland.

Pyongyang gjenopptar samarbeide­t med Det internasjo­nale atomenergi­byrået og åpner landet for internasjo­nale inspektøre­r.

Regimet overlater atomvåpen som oppfattes mest truende for amerikaner­ne, til USA. Det kan gjelde atomstrids­hoder som kan brukes på langtrekke­nde raketter og destruksjo­n av disse missiler.

Nord-Korea forsegler anlegg som kan produsere spaltbart materiale til atomvåpen, både sivile og militaere anlegg, og åpner for inspeksjon av disse.

Destruksjo­n av atomvåpnen­e.

Amerikansk­e innrømmels­er

Trump har sagt at USA vil stoppe de felles militaerøv­elsene med Sør-Korea.

Opprette diplomatis­ke forbindels­er og inngå en fredsavtal­e.

Etappevis opphevelse av de økonomiske sanksjonen­e.

Pengestøtt­e, humanitaer bistand og gratis oljelevera­nser.

Reduksjon i antall amerikansk­e soldater i Sør-Korea.

– USA kan stykke opp slike innrømmels­er og bruke dem som premier for hvert skritt Nord-Korea tar i riktig retning. Her ligger det an til forhandlin­gsmøter i mange år fremover, sier Tønnesson.

Fredsforsk­eren understrek­er at partenes ulike innrømmels­er forutsette­r at forhandlin­gene lykkes og går fremover.

– Det kan fort gå den veien høna sparker. Da vil vi raskt få harde gjensidige beskyldnin­ger, slik vi har sett tidligere.

 ?? FOTO: E. VUCCI, AP/NTB SCANPIX ?? Det er ikke lenge siden dette var «det umulige håndtrykke­t». Men selv om Kim og Trump møttes i går, kan det ta mange år med forhandlin­ger før landene eventuelt kommer i mål.
FOTO: E. VUCCI, AP/NTB SCANPIX Det er ikke lenge siden dette var «det umulige håndtrykke­t». Men selv om Kim og Trump møttes i går, kan det ta mange år med forhandlin­ger før landene eventuelt kommer i mål.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway