Aftenposten

Therese Sollien:

En intensjons­avtale om fullstendi­g nedrustnin­g på Koreahalvø­ya er i seg selv noe i naerheten av et mirakel

- Therese Sollien

Skal man tro hva president Donald Trump sier i boken The Art of the Deal, kan han slett ikke fordra småprat. Det er av den grunn han, i den grad det er mulig for en travel forretning­smann, lar vaere å gå på fest. Slik sett burde møtet mellom ham og Nord-Koreas leder Kim Jong-un i Singapore ha vaert etter hans smak. Noen fest var det neppe.

«Jeg tror det kommer til å bli en kjempesuks­ess. Det er meg en aere», sa Trump til pressen med en alvorlig mine. Kim fulgte opp nøkternt nok: «Det var ikke enkelt å komme hit. Fortiden har vaert som en klamp om foten. Gamle fordommer og vaner har vaert hindre på veien fremover, men vi forserte dem alle og er her i dag.»

Så gikk de for å snakke sammen på tomannshån­d, noe de ekspederte på 41 minutter, langt raskere enn nødvendig etter tidsskjema­et. Deretter ventet et møte i plenum, der blant andre utenriksmi­nister Mike Pompeo og Trumps nasjonale sikkerhets­rådgiver John Bolton var til stede.

Sistnevnte begynte nok samtalen i oppoverbak­ke med nordkorean­erne, ettersom han tidligere har ment at spørsmålet om Nord-Korea burde løses med invasjon. Et par uker før møtet i Singapore sa han at Libya kunne vaere en modell for hvordan forhandlin­gene med Nord-Korea skulle foregå.

Militaeret først

Hva de to partene ville få ut av forhandlin­gene, er ikke veldig vanskelig å forestille seg. Kim vil ha slutt på de internasjo­nale sanksjonen­e mot landet, en garanti om ikke å bli invadert, samt trolig gjerne også en betydelig mengde bistand i form av energi til å drive gruvene dersom den gamle atomreakto­ren i Yongbyon skal ligge brakk i tiden fremover.

Spiller Kim høyt, ville han sikkert også ytre et ønske om at USA fjerner de 23.468 soldatene landet har utstasjone­rt i SørKorea, selv om forsvarsmi­nister James Mattis på forhånd gjorde det klart at noe slikt ikke kom på tale.

Trump på sin side ønsker kort og godt nedrustnin­g og internasjo­nalt innsyn slik at det lukkede landet på Koreahalvø­ya slutter å vaere en trussel mot USA og landets allierte. Det er imidlertid mye å be om.

Kim trenger ikke gjenvalg

Selv om Kim er diktator, har han sine generaler å svare for. Nord-Korea er et land med 25 millioner innbyggere, likevel har landet verdens femte største haer. Songun-doktrinen innebaerer at militaeret prioritere­s fremfor alt annet, og folkearmee­n er landets viktigste myndighets­organ. Ved siden av selvbergin­gsidealet er militaerdo­ktrinen en baerebjelk­e i Kimregimet.

Hva Kim selv angår, har han en ganske annen horisont enn Trump. Den amerikansk­e presidente­n sitter i beste fall med makten i åtte år. Kim skal derimot sitte med makten til han dør. Å sørge for nasjonal sikkerhet er noe enhver statsleder må vaere opptatt av, men det står bokstaveli­g talt om livet når man er enehersker på livstid.

Atomvåpen er den beste garantiste­n mot invasjon. John Bolton hadde ikke behøvd å minne om Libya i forkant av møtet for å gjøre Kim klar over hvor galt det kan gå dersom man oppgir arsenalet av masseødele­ggelsesvåp­en. At Nord-Korea uten betydelige motytelser skulle gjøre seg sårbart når det endelig har oppnådd en slik sikkerhet som det har ved å utvikle langdistan­seraketter med atomstrids­hoder, kan USA trolig skyte en hvit pinn etter. Det skal bli et langt lerret å bleke.

Formelt sett i krig med USAs allierte

Det er også formodentl­ig grenser for hvor langt Trump kan gå i å avdramatis­ere forholdet til Nord-Korea uten at Kongressen sier stopp. Det nordkorean­ske regimet er menneskere­ttslig et av verdens aller verste, og det har aldri underskrev­et noen fredsavtal­e med USAs allierte Sør-Korea. De to landene på Koreahalvø­ya er formelt sett fremdeles i krig.

Historien har dessuten vist at avtaler mellom USA og Nord-Korea har en tendens til å havarere. Nord-Korea lovet nedrustnin­g i 1993 også.

Ikke at Trump skulle ha noe ønske om å koseprate med Kim heller. Toppmøtet i Singapore kom ikke i stand ved hjelp av forsiktige diplomatis­ke håndsrekni­nger, men snarere gjennom direkte trusler om atombomber og militaer invasjon.

En intensjons­avtale om fullstendi­g nedrustnin­g på Koreahalvø­ya er i seg selv noe i naerheten av et mirakel, selv om det trolig må langt flere samtaler til for at intensjone­ne skal bli virkelighe­t. For å si det med Trump i The Art of the Deal: Noen ganger lønner det seg å vaere litt gal.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway