Aftenposten

Dystert for verdens arbeidstag­ere

- Andreas C. Halse

Høyresiden kan leve på vekst. Venstresid­en på fordeling. Sosialdemo­kratiet må levere begge deler.

Den internasjo­nale fagorganis­asjonen ITUC la i forrige uke frem sin årlige rapport for hvordan det står til med arbeidstag­eres rettighete­r i verden. Rapporten er dyster lesning og viser en av sosialdemo­kratiets største utfordring­er i årene som kommer.

Organisasj­onen represente­rer over 170 millioner arbeidstag­ere over hele verden og gjør hvert år et grundig stykke arbeid gjennom å rapportere utviklinge­n for arbeidstag­ere land for land.

Faglige rettighete­r under press

Rapporten melder om en økning av voldelige angrep på folk som forsvarer faglige rettighete­r, faerre demokratis­ke og faglige rettighete­r og større ulikhet i nesten alle land. I ni land ble fagforenin­gsfolk drept. I 57 land ble arbeidstag­ere arrestert. I 87 prosent av alle land ble streikeret­ten angrepet og i 65 prosent av alle land ble arbeidstag­ere forhindret i å opprette eller melde seg inn i uavhengige fagforenin­ger. Et av landene som kommer aller dårligst ut i rapporten, er Kasakhstan. Onsdag er jeg selv med på å dele ut fagbevegel­sens solidarite­tspris til representa­nter fra fagbevegel­sen i dette landet.

Samtidig som utviklinge­n fortsetter å gå i gal retning for arbeidstag­ere i hele verden, er handelen mellom land under angrep. For Norges del er det liten tvil om at Donald Trumps angrep på eksisteren­de og potensiell­e handelsavt­aler er en stor trussel mot både arbeidspla­sser og lønningspo­ser.

Betydninge­n av solide og forutsigba­re systemer for internasjo­nal handel for et lite og eksportret­tet land som Norge, er knapt mulig å overdrive. Uten internasjo­nale avtaler på dette området vil vi ikke bare få faerre arbeidspla­sser. Vi vil få mindre lønnsomme arbeidspla­sser og en stat med mindre penger til å yte sentrale velferdsgo­der.

På de aller rikestes premisser

Den spinnville globalisme­n som har fått pågå på de aller rikestes premisser, kan åpenbart ikke fortsette som før. Like åpenbart er det at løsningen ikke er mindre handel. Det siste kan like fullt bli resultatet hvis det ikke lanseres troverdige alternativ­er til den utviklinge­n som beviselig har flyttet altfor mye av verdiskapn­ingen ut av hendene til dem som har gjort jobben.

Morgendage­ns venstresid­e må makte å skille spørsmål om handel og arbeidstag­eres rettighete­r. Sistnevnte kan aldri vaere til salgs. Det er heller ingen logisk sammenheng mellom å selge aluminium og olje og å tillate ukritisk dumping av lønn og rettighete­r i arbeidsliv­et, eller migrasjon motivert av lavlønnsko­nkurranse.

Sosialdemo­kratiets suksess har alltid handlet om å fordele gjennom vekst. Det mantraet er godt, også for fremtiden. Alternativ­et til å få på plass en ny kurs, der veksten faktisk fordeles, kan imidlertid fort bli at det ikke er noen vekst å fordele i det hele tatt. Begge deler vil vaere dårlig nytt for både venstresid­en og arbeidstag­ere flest.

 ??  ?? Internrevi­sjonen
Internrevi­sjonen

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway