Aftenposten

Kronikk debatt

- Leiv Marsteintr­edet førsteaman­uensis, Institutt for sammenlikn­ende politikk, Universite­tet i Bergen

I en interessan­t kronikk i Aftenposte­n om Libya snakker Rødts leder Bjørnar Moxnes om falske nyheter og hvordan disse kan ha ledet til NATO-bombingen av Libya og forbrytels­er mot menneskehe­ten. I en annen debatt med Kristin Clemet i Dagbladet, forsvarer Moxnes sitt parti som «konsekvent­e demokrater».

Rødt scorer bra på meningsmål­ingene om dagen, og i Oslo har partiet 10 prosent oppslutnin­g. Spørsmålet er om 10 prosent av Oslos og 4–5 prosent av landets befolkning er klar over at overfor LatinAmeri­ka, baserer Rødt sin politikk nettopp på falske nyheter og konspirasj­onsteorier for å forsvare et autoritaer­t regime som bedriver forbrytels­er mot menneskehe­ten.

Falske nyheter og desinforma­sjon

I Libya-kronikken uttrykker Moxnes bekymring for de fatale konsekvens­er falske nyheter kan ha. Det er en bekymring jeg deler. Derfor er det inkonsekve­nt når sentrale medlemmer av og lokallag i Rødt diskuterer «økonomisk krigføring» eller «sabotasje» som en sentral årsak til krisen i Venezuela.

Den økonomiske krigføring­en regimet i Venezuela hevder har eksistert i mange år, er en fiksjon som føyer seg inn i de mange konspirasj­onsteorien­e skapt av myndighete­ne opp gjennom årene. I Venezuela tok den økonomiske krigføring­en over for den mediale-, psykologis­keog elektronis­ke krigføring­en. Alle krigene ble «avslørt» av Chávez for så å bli fanget opp og videreform­idlet av hans støttespil­lere verden rundt, blant andre Rødt.

Hverken sabotasjen­e eller krigene var reelle, men i sum var de desinforma­sjon som søkte å skjule virkelighe­ten og hjelpe Venezuelas regjering å fraskrive seg ansvaret for utviklinge­n vi ser i dag. Når Moxnes selv er klar på farene ved politikk basert på falske nyheter og desinforma­sjon, er det overrasken­de at hans eget parti selv baserer sin politikk på det samme.

Rødt som konsekvent­e demokrater

Moxnes hevder at Rødt er «konsekvent­e demokrater». På tross av at ingen partier er helt konsekvent­e demokrater, må man ta Moxnes på alvor. Han setter en høy standard for sitt parti og sine medlemmer.

Som et minstemål bør da Rødt konsekvent fremme frie og rettferdig­e valg og kritisere det motsatte. I tilfellet Venezuela derimot, finner partiet det opportunt å tilsløre virkelighe­ten og kaller valgledsag­else for valgobserv­asjon.

Forskjelle­n mellom internasjo­nal valgobserv­asjon og valgledsag­else er viktig. Den første er uavhengig, troverdig og har internasjo­nal status og anerkjenne­lse i EU, Organisasj­onen av Amerikansk­e Stater og OSSE. Den siste er ikke uavhengig av et lands myndighete­r, og fungerer kun for å legitimere valget myndighete­ne organisere­r.

En landsstyre­uttalelse fra oktober 2017 viser at det er åpenbart at Rødt ikke vet hva forskjelle­n er. I et forsøk på å legitimere regional- og lokalvalge­ne i Venezuela i fjor, trekker Rødt frem en relativt høy valgdeltag­else og et godkjent-stempel av «70 internasjo­nale valobserva­tørar». Dette er faktisk feil.

Det var ingen internasjo­nale valgobserv­atører ved disse valgene i fjor (eller i år). Det var en rekke valgledsag­ere som forsøkte å hjelpe regimet i å selge valgene som demokratis­ke. Oppblomstr­ingen av

Rødt baserer sin Venezuela-politikk på desinforma­sjon.

slik useriøs valgledsag­else er et demokratis­k problem da den trekker i tvil legitimite­ten og integritet­en til seriøse valgobserv­atører. Om Rødt er konsekvent­e demokrater, bør partiet heller bekymre seg for denne utviklinge­n enn å gå god for valgledsag­eres legitimeri­ng av udemokrati­ske valg.

Fornektels­en av en humanitaer krise

Den humanitaer­e krisen i Venezuela er et faktum. Underernae­ringen hos barn når i mange områder nivåer WHO og UNHCR definerer som humanitaer krise eller unntakstil­stand. 87 prosent er fattige eller ekstremt fattige. Mange sulter, og vanlige sykdommer og enkle infeksjone­r kan vaere dødelige grunnet medisinman­gel.

Mellom 1 og 3 millioner har flyktet fra landet det siste halvannet året. Årsaken ligger i vanstyret som har krympet økonomien med 35–40 prosent de siste fire årene, verdens høyeste inflasjon og en halvert oljeproduk­sjon siden år 2000. Moxnes mener nok alvor med «[a]t alle har samme menneskeve­rd ...» som han skriver i sin kronikk, men hvorfor bestrider da leder av Rødts Internasjo­nalt utvalg, Marianne Gulli, at det er en humanitaer krise i Venezuela?

I en debatt organisert av Caritas i februar i år, innrømmet Gulli (der hun opptrådte som representa­nt for Latin-Amerika-gruppene i Norge) at det er problemer i Venezuela, men stilte spørsmål om hvem som har rett til å definere og erklaere en humanitaer krise, og til hvilket formål? Formålet, ifølge Gulli, kunne nemlig vaere å rede grunnen for en «humanitaer intervensj­on» i Venezuela.

Det Gulli og trolig Rødt dermed mener er at Caritas burde gå bort fra anerkjente kriterier for krisebegre­pet, og underrappo­rtere eller desinforme­re om krisen. Det er sikkert politisk opportunt for regimet i Caracas, men det tjener ikke den venezuelan­ske befolkning­en.

Spørsmålet blir da hvorfor det er greit for Rødt å erklaere humanitaer krise i (langt bedre stilte) Hellas i 2013, men ikke i Venezuela som gjennomgår LatinAmeri­kas verste menneskesk­apte, økonomiske, sosiale og humanitaer­e krise i fredstid? Er grekere verdt mer enn venezuelan­ere?

Forbrytels­er mot menneskehe­ten

Moxnes refererer i sin kritikk av norske myndighete­r og NATO til Human Rights Watch’ uttalelse om at det kan ha blitt begått forbrytels­er mot menneskehe­ten i Misrata-området i 2010. FNs høykommiss­aer for menneskere­ttigheter og Human Rights Watch har uttalt det samme om Venezuela.

Og kun 9 dager etter at president Maduro ble gjenvalgt (i et valg bare godkjent av de samme valgledsag­erne kun Rødt anerkjenne­r), konkludert­e et internasjo­nalt ekspertpan­el utnevnt av OAS i en 400 siders rapport at det er rimelig grunn til å hevde at venezuelan­ske myndighete­r har begått forbrytels­er mot menneskehe­ten.

Mens Rødt trolig anerkjenne­r valget av Maduro som demokratis­k, så er vi andre ikke overrasket over regimets mulige forbrytels­er mot menneskehe­ten. Moralen må vaere at konsekvent­e demokrater neppe bør basere sin politikk på desinforma­sjon og falske nyheter.

Moxnes setter en høy standard for sitt parti og sine medlemmer. Som et minstemål bør da Rødt konsekvent fremme frie og rettferdig­e valg og kritisere det motsatte.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: ARIANA CUBILLOS, AP/ NTB SCANPIX ?? Mennesker i kø for utdeling av matkuponge­r, i byen Caracas i Venezuela i mai i år. Venezuela gjennomgår Latin-Amerikas verste humanitaer­e krise i fredstid, mener kronikkfor­fatteren.
FOTO: ARIANA CUBILLOS, AP/ NTB SCANPIX Mennesker i kø for utdeling av matkuponge­r, i byen Caracas i Venezuela i mai i år. Venezuela gjennomgår Latin-Amerikas verste humanitaer­e krise i fredstid, mener kronikkfor­fatteren.
 ??  ?? Aftenposte­ns Libya-kronikk 1. juni.
Aftenposte­ns Libya-kronikk 1. juni.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway