Aftenposten

USA kan doble antallet soldater i Norge og stasjonere dem naermere Russland

Regjeringe­n gir grønt lys til å øke antallet soldater i US Marines i Norge fra rundt 330 til 700.

- TARJEI KRAMVIKEN EIRIK HUSØY SVEINUNG BERG BENTZRØD

USA får også etablere «fire oppstillin­gsplasser» for fly på Rygge. På spørsmål fra Aftenposte­n om hva slags fly det er snakk om, sier forsvarsmi­nister Frank BakkeJense­n (H) at det kan vaere ulike typer fly.

– I interne forsvarsdo­kum-enter i USA er det uttrykt ønske om å ha to F-22 Raptor kampfly i Norge?

– Det er én mulighet, sier Bakke-Jensen, som opplyser at det er USA selv om tar kostnadene ved å etablere «oppstillin­gsplasser», i praksis infrastruk­tur og støttefunk­sjoner for flyene.

Bakke-Jensen og utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide møtte pressen i vandrehall­en etter å ha fått Stortinget­s godkjennel­se for å øke omfanget av militaer tilstedeva­erelse i Norge.

Eriksen sa at hun forventer reaksjoner fra russisk side som følge av vedtaket, men hevder at det ikke er saklig grunnlag for reaksjoner.

Sarpsborg Arbeiderbl­adhar tidligere omtalt en prosjektbe­skrivelsed­er Rygge ble vurdert som base for inntil fire amerikansk­e F-22 Raptor-kampfly.

F-22 regnes som verdens mest avanserte jagerfly. Det amerikansk­e luftforsva­ret opererer bare i underkant av 200 av de svaert kostbare stealth-flyene.

En rotasjonso­rdning

I dag kan det amerikansk­e marinekorp­set ha rundt 330 soldater på et treningsse­nter ved Vaernes nord for Trondheim.

Minst like mange skal nå slippe til på Setermoen i Indre Troms.

Formelt heter det at soldatene ikke er fast stasjonert, men at det er en rotasjonso­rdning der stadig nye soldater fra US Marines får opplaering i Norge.

Hittil har ordningen med US Marines vaert en prøveordni­ng.

– Nå har vi fått Stortinget­s tilslutnin­g til å etablere ordningen for fem år. Så skal vi evaluere ord- ningen midtveis i denne perioden, sier Bakke-Jensen.

På spørsmål fra Aftenposte­n om det finnes en grense for hva man kan betegne som alliert trening, med tanke på omfang og lengde av tilstedeva­erelse, svarte han:

– Nei. For oss er dette en rotasjonso­rdning. Den går ikke over i en permanent tilstedeva­erelse. Til sted eva er else n har helle rikke et bestemt oppdrag, men handler om øving sammen med våre styrker.

– Det er Regjeringe­n som beslutter innholdet i norsk basepoliti­kk, og dette bryter ikke med gjeldende norsk politikk her, fremholder Eriksen Søreide.

– Fra Setermoen vil det også fortsatt vaere et godt stykke til den russiske grensen, sier hun.

Utvider dagens ordning

Bakke-Jensen og Eriksen Søreide (H) fremholder at mer alliert trening er i tråd med ambisjonen i langtidspl­anen for Forsvaret, som Stortinget har sluttet seg til, naermere bestemt punktet om å legge til rette for mer samtrening mellom norske og allierte styrker.

– Forsvaret av Norge er avhengig av støtte fra våre allierte i NATO, slik det også er for de fleste andre NATO-land. For at denne støtten skal fungere i krise og krig, er vi helt avhengig av å trene og øve sammen i fredstid, sier Bakke-Jensen (H).

– Vi må legge forholdene til rette for god og effektiv trening. Dette er grunnen til at vi ønsker å forlenge og utvide dagens ordning med US Marine Corps, sier han.

Da han ble spurt om hvilken rolle de amerikansk­e soldatene vil ha i Norge under en konflikt sier han at det vil omfattes av et annet planverk.

 ?? FOTO: TOBY MELVILLE, REUTERS / NTB SCANPIX ??
FOTO: TOBY MELVILLE, REUTERS / NTB SCANPIX
 ?? FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX ?? Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide og forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen kommentere­r økt alliert tilstedeva­erelse i Norge i vandrehall­en på Stortinget.
FOTO: LISE ÅSERUD, NTB SCANPIX Utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide og forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen kommentere­r økt alliert tilstedeva­erelse i Norge i vandrehall­en på Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway