Aftenposten

– Her er Trump ute å kjøre

- KJETIL HANSSEN

USA skal slutte med «krigsspill» i Sør-Korea, sa president Donald Trump. Han stemplet øvelsene som «provoseren­de».

President Trump sa etter toppmøtet i går at USA ikke skal vaere med på militaerøv­elser i Sør-Korea. Han brukte det amerikansk­e begrepet krigsspill om øvelsene og stemplet dem som «svaert dyre» og «provoseren­de». Under forhandlin­ger om atomnedrus­tning ville de ifølge presidente­n vaere «upassende».

Professor Øystein Tunsjø, Asiaeksper­t ved Institutt for forsvarsst­udier, er svaert overrasket over Trumps utspill om militaerøv­elser.

– Her er Trump litt ute å kjøre. Han ser ut til å gi bort alle forhandlin­gskortene sine uten å få noe annet igjen enn et generelt ønske om atomnedrus­tning på den koreanske halvøya, sier Tunsjø.

«Fluffy» løfter

Han beskriver løftene i den undertegne­de avtalen fra toppmøtet som langt mer «fluffy».

– Utspillet om militaerøv­elser er den mest konkrete nyheten fra møtet. Dette burde vaert et forhandlin­gskort til bruk om et halvt år eller et år. Det er svaert overrasken­de at Trump spiller det ut nå, sier professore­n.

Den offisielle amerikansk­e holdningen har hittil vaert at slike øvelser er defensive og nødvendige. Nordkorean­erne har derimot rutinemess­ig karakteris­ert dem som krigshisse­nde forberedel­ser til invasjon av Nord-Korea.

– Krigsspill er veldig dyre. Jeg synes det er svaert provoseren­de når du har et land rett i nabolaget, sa Trump med henvisning til Nord-Korea. Han sa at tiltaket vil spare enorme pengesumme­r.

Styrkene ikke varslet

Uttalelsen­e om øvelsene kom tilsynelat­ende helt uforberedt på de amerikansk­e styrkene i SørKorea. USA har drøyt 28.000 sol- dater på plass i landet. Avisen Stars and Stripes, som dekker USAs militaere, har spurt USAs styrker i Korea om de nå endrer planer og fått til svar at de ikke har fått noen «oppdatert veiledning om gjennomfør­ing eller stans av øvelser».

– I samarbeid med våre sørkoreans­ke partnere vil vi fortsette med vår nåvaerende militaere stilling inntil vi får oppdatert veiledning fra Forsvarsde­partemente­t, skriver oberst Jennifer Lovett i en e-post til avisen.

Trump sa at han ikke hadde konkrete planer om å trekke landets styrker ut av Sør-Korea, men at målet er «å få alle hjem igjen».

Øvelse planlagt i august

I august er den årlige øvelsen Ulchi-Freedom Guardian planlagt å gå av stabelen. I fjor deltok rundt 50.000 sørkoreans­ke og 17.500 amerikansk­e soldater. Da USAs forsvarsmi­nister James Mattis for drøyt en uke siden møtte sin sørkoreans­ke kollega Song Young-moo, var det ikke snakk om å avlyse øvelsen. De var imidlertid enige om at øvelsene skulle ha en lav medieprofi­l.

Tunsjø synes toppmøtet er positivt fordi det gjør opptrappin­g og misforståe­lser vanskelige­re å se for seg. Han har likevel liten tro på at Nord-Korea er villige til å oppgi sitt atomprogra­m.

– Jeg kan ta feil, men slik er i hvert fall min magefølels­e, sier han.

Han påpeker at Trumps utspill om militaerøv­elser vil bli nøye vurdert i andre hovedstede­r.

– Han har jo blant annet hintet om en omstart av forholdet til Russland, minner Tunsjø om. Han spør seg om man også skal slutte med militaerøv­elser naer Russland eller andre land med samme begrunnels­e som på Korea-halvøya.

Tunsjø tror ledelsen i Beijing «gnir seg i hendene» etter utspillet.

– Kineserne får i pose og sekk. Situasjone­n på Korea-halvøya stabiliser­es, og de får en slutt på øvelsene, som provoserer kineserne like mye som nordkorean­erne, sier han.

 ?? FOTO: AHN YOUNG-JOON, AP/NTB SCANPIX ??
FOTO: AHN YOUNG-JOON, AP/NTB SCANPIX

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway