Aftenposten

Kontrollko­miteen kaller inn regjerings­topper til terrorhøri­ng

-

Statsminis­teren, justismini­steren og forsvarsmi­nisteren kalles inn til høring på Stortinget om terrorsikr­ing etter kritikk fra Riksrevisj­onen.

Feil, mangler og svakheter ved sikring av utsatte bygninger og infrastruk­tur som Riksrevisj­onen påpekte i 2015 er i liten grad gjort noe med, konkludert­e Riksrevisj­onens i en rapport forrige uke.

Kontroll- og konstitusj­onskomitee­n besluttet i går å kalle inn en rekke nåvaerende og tidligere statsråder samt flere sikkerhets- og forsvarsto­pper til en ny høring om terrorsikr­ing, som trolig blir avholdt 27. august.

– Riksrevisj­onen kritiserer regjeringe­ns objektsikr­ing på det sterkeste. Dette er svaert alvorlig. Med runden vi hadde på tilsvarend­e tema for ett år siden, ser vi det derfor helt nødvendig å invitere til høring i denne saken, sier kontrollko­miteens leder Dag Terje Andersen (Ap).

Også forgjenger­e

Statsminis­ter Erna Solberg (H), justismini­ster Tor Mikkel Wara (Frp) og forsvarsmi­nister Frank Bakke-Jensen (H) vil bli innkalt til høringen.

Også forgjenger­ne i Justisog beredskaps­departemen­tet og Forsvarsde­partemente­t blir invitert for å forklare seg. Det betyr at utenriksmi­nister Ine Eriksen Søreide (H) blir innkalt som tidligere forsvarsmi­nister, samt at stortingsr­epresentan­tene Sylvi Listhaug (Frp) og Per-Willy Amundsen (Frp) må møte.

– I høringen i fjor ble det skapt et inntrykk av at den forrige rapporten fra Riksrevisj­onen var et øyeblikksb­ilde, men at det var blitt mye bedre. Nå viser denne rapporten at det er lite som er blitt bedre. Det er veldig alvorlig hvis statsråden­e på det tidspunkte­t ga et fortegnet bilde av virkelighe­ten, sier komitélede­r Andersen.

Både den tidligere og den nåvaerende forsvarsmi­nisteren mener imidlertid at Stortinget har fått beskjed om at det ville ta tid å få objektsikr­ingen på plass.

– Vi gjennomfør­te en lang rekke tiltak, men samtidig sa vi veldig klart ifra at denne jobben ikke er gjort på et år eller tre, sier Søreide til NTB.

– Vi hadde langsiktig­e planer og vi forklarte i detalj og grundig i høringene om hvordan arbeidet var lagt opp og hva vi forventet, fortsetter hun.

– Vi er helt åpen på at dette er utfordrend­e. Det er et stort arbeid og det tar tid, sier nåvaerende forsvarsmi­nister BakkeJense­n. Han peker dessuten på at Riksrevisj­onen også viser til «betydelige forbedring­er»

Skjønnmali­ng

KrFs Hans Fredrik Grøvan er den eneste i kontroll- og konstitusj­onskomitee­n som også satt der da Stortinget behandlet den forrige rapporten fra Riksrevisj­onen om objektsikr­ing. Også han er kritisk til bildet Regjeringe­n ga av situasjone­n i forrige høring.

– Når vi nå får vite at lite er gjort, minner bildet som ble tegnet i 2015 fra regjeringe­ns side sterkt om skjønnmali­ng, sier Grøvan til NTB.

– Høringen over sommerferi­en blir viktig for å sammenhold­e det Riksrevisj­onens rapport sier nå, opp mot det Regjeringe­n sa i 2015, sier han.

Komiteen ber også flere sikkerhets- og forsvarsto­pper om å stille i høringen: Direktør Kjetil Nilsen i Nasjonal sikkerhets­myndighet, forsvarssj­ef Haakon BruunHanss­en, politidire­ktør Odd Reidar Humlegård samt Heimeverne­ts sjef Eirik Kristoffer­sen. (NTB) Gjengbruta­liteten kom ikke til Østlandet med Young Bloods, det er i alle fall sikkert. Hallvard Vebjørnsso­n fra Lier prøvde i sin tid å redde en dame unna en guffen gjeng. Det skulle han aldri ha gjort. Dama ble slått ihjel, og Hallvard ble skutt med pil og bue og senket i Drammensfj­orden med en møllestein rundt halsen.

Våpen og nakne damer

Det er en stund siden det skjedde, altså. 975 år siden, faktisk. Siden har Hallvard Vebjørnsso­n oppnådd noe de faerreste av oss gjør. Han ble hellig, ble utropt til Oslos skytshelge­n, St. Hallvard, og har vaert samvittigh­etsfullt portretter­t i byvåpenet siden 1300-tallet eller noe sånt. Der

 ??  ?? Statsminis­ter Erna Solberg (H) må møte til høring.
Statsminis­ter Erna Solberg (H) må møte til høring.
 ?? Kommentato­r ?? åKommentar Joacim Lund
Kommentato­r åKommentar Joacim Lund

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway