Aftenposten

Her er (antagelig) Oslos nye byvåpen!

-

Nå skal Oslos visuelle identitet oppdateres. Den gamle er SÅÅÅ 1043!

sitter han, stakkar, med pilene i den ene hånden og møllestein­en i den andre, og den nakne kvinnen han forsøkte å redde ved sine føtter. Bak ham er det noen stjerner og et par løver, og rundt ham står det skrevet «Unanimiter et constanter Oslo,» som betyr noe sånt som «enig og bestandig Oslo».

Det har funket bra lenge. Men nå skal byvåpenet fornyes. I 2018 oppleves det gamle som SÅÅÅ 1043.

Dyrt ikke å endre

Med årene har det hopet seg opp mer enn 200 logoer under Oslo kommune. Av varierende kvalitet, må det vel vaere lov å si. Logoene er vanskelige å se og forstå. Det er dyrt å vedlikehol­de alle. Oslo mangler en samlet visuell profil. Folk skjønner ikke hva som er kommunalt og hva som ikke er det.

Og det aller viktigste:

Det detaljrike, fargerike byvåpenet gror igjen på små, digitale flater – altså mobilen, som er blitt den viktigste plattforme­n.

Med dagens logokaos bruker kommunen 40 millioner kroner i året på å styrke fragmenter­ingen ut mot innbyggern­e, forklarte prosjektle­der Anne Aagaard i Oslo kommune da utkastet ble lagt frem.

Det vil hun nå endre.

Det er jo en OK begrunnels­e for å bruke 4,7 millioner kroner på dette prosjektet. Felles maler, fargepalet­ter og billedbase­r skal eliminere behovet for eksterne designbyrå­er når materiell skal utformes.

Ut med nakne damer

Løsningen er blitt å fase ut alle de 200 logoene og samle dem under en enda enklere og mer stilisert St. Hallvard. Alt unødvendig er luket ut. Tekst og løver og stjerner og farger er borte.

Bra for svaksynte. Bra for kommunens ansatte. Bra for pengebruke­n og folks forståelse av hva kommunen er og gjør.

Den eneste som kommer virkelig dårlig ut av det, er den stakkars, nakne damen. I motsetning til Hallvard klarte ikke kommunen å redde henne – hun ble slått ihjel en gang til.

 ??  ?? Slik ser forslaget til nytt byvåpen ut. Nå skal det ut på høring, før bystyret skal behandle det.
Dagens byvåpen er nesten 100 år gammelt, og ble tegnet av arkitekt Børre Ulrichsen til Christiani­as 300-årsjubileu­m i 1924.
Slik ser forslaget til nytt byvåpen ut. Nå skal det ut på høring, før bystyret skal behandle det. Dagens byvåpen er nesten 100 år gammelt, og ble tegnet av arkitekt Børre Ulrichsen til Christiani­as 300-årsjubileu­m i 1924.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway