Aftenposten

Synnøve Finden blir norsk igjen

- MARITA E. VALVIK

De to gründerne, en ny partner og de ansatte har sammen med et knippe norske investorer, kjøpt eierselska­pet til Synnøve Finden av et utenlandsk oppkjøpsse­lskap.

– Nå får vi Synnøve Finden hjem på norske hender. Det er fantastisk og noe vi har jobbet for i lengre tid, sier administre­rende direktør Jan Bodd i eierselska­pet Scandza.

Han og partner Stig Sunde startet Scandza i 2007 og kjøpte Synnøve Finden i 2009. Målet var å samle et knippe merkevarer under en paraply for å utfordre etablerte store aktører i enkelte kategorier.

I dag eier selskapet blant annet ost og yoghurt gjennom selskapet Synnøve Finden, chipsprodu­senten Sørlandsch­ips, kjøttfored­lingsbedri­ften Finnsbråte­n og pølseekspe­rten Leiv Vidar. I tillegg eier de merkevarer i andre land.

Underveis måtte de hente inn kapital, og løsningen ble å selge deler av selskapet til det britiske oppkjøpsfo­ndet CapVest. Bodd og Sunde satt igjen med 20 prosent av selskapet.

Tilbake til drømmen

– Vår drøm var at Scandza, og dermed de 21 egne merkevaren­e vi eier, skulle vaere norsk. Nå har vi, ved hjelp av ansatte og norske investorer, fått det til, sier Bodd.

Han og Sunde er i flere sammenheng­er blitt konfronter­t med at selskapet ikke er norskeid, og at pengene går ut av landet. Dette har ikke vaert enkelt å svelge, siden de hele tiden har ønsket at selskapet skulle vaere norsk.

Løsningen ble at rundt 40 av de ansatte kjøpte seg inn i Scandza sammen med en ny partner, Karl Kristian Sunde.

– Vi er veldig glade for at de ansatte har bidratt med midler og satset på dette, sier Bodd.

Karl Kristian Sunde har bakgrunn fra produksjon av emballasje.

– Vi har den samme industriel­le og langsiktig­e tankegange­n, og jeg gleder meg til å komme i gang. Det er mange spennende selskaper, merkevarer og medarbeide­re her, sier Karl Kristian Sunde.

– Dette er en god match for oss. Karl Kristian har solid erfaring og kompetanse på drift og skal nå inn å se på hvordan vi kan utnytte fabrikkene våre bedre, sier Stig Sunde, som legger til at de to ikke er i slekt, til tross for samme etternavn.

De ansatte og de tre partnerne eier rundt 60 prosent av selskapet. De resterende 40 prosentene eies av andre norske investorer.

Vil se etter nye selskaper

– Med et oppkjøpsfo­nd som eier har det hele tiden vaert et spørsmål om de ønsket å selge seg ut. Nå kan vi tenke mer langsiktig. Det betyr blant annet at vi kan se etter nye selskaper å kjøpe, sier Bodd.

I tillegg jobber de aktivt med å utvikle selskapene som de allerede har. I forrige uke åpnet de en ny tappelinje for paere- og eplejuice i fabrikken i Hardanger. Det betyr at de kan tilby produktene til forbrukern­e, og ikke bare til storhushol­ding.

– Tirsdag åpnet vi en ny produksjon­slinje hos Sørlandsch­ips. Dette gir oss større muligheter til blant annet å eksportere norske råvarer under en norsk merkevare, sier Bodd.

Videre trekker de tre partnerne frem at de ønsker å sette i gang produksjon av meieriprod­ukter på Tolga, et anlegg de kjøpte i 2016.

– For å få det til, må vi få tilgang til å kjøpe mer melk til samme pris som konkurrent­ene, sier Bodd.

– Og så har vi selskapet Berit Nordstrand som utvikler seg veldig bra innenfor sunnere matvarer. Her ser vi store muligheter, også internasjo­nalt, sier Bodd.

 ?? ARKIVFOTO: JON HAUGE ?? Eierne av Synnøve Finden, Jan Bodd og Stig Sunde, på besøk hos osteprodus­enten i Alvdal i 2012. Nå blir Synnøve Finden norsk igjen.
ARKIVFOTO: JON HAUGE Eierne av Synnøve Finden, Jan Bodd og Stig Sunde, på besøk hos osteprodus­enten i Alvdal i 2012. Nå blir Synnøve Finden norsk igjen.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway