Aftenposten

Store meslingutb­rudd i Europa

- INGRID BREKKE INGEBORG MOE

Kjendiser som fører mediekampa­njer mot vaksiner får noe av skylden for meslingepi­demien i Romania.

I Romania har 55 mennesker dødd av sykdommen siden 2016, de fleste barn og spedbarn, melder nyhetsbyrå­et AP. Omtrent 13.700 mennesker er blitt smittet.

Årsaken bak er en nedgang i vaksinasjo­ner som gjerne forklares slik:

Kjendiser som fører mediekampa­njer om skadevirkn­inger av vaksiner.

Lokal overtro, som at kålsaft og ikke å vaske huset hjelper.

Enkelte leger klager også over at de ikke har nok vaksiner.

Av de 55 døde var kun én vaksinert, melder rumenske helsemyndi­gheter.

Tredoblet antall tilfeller i fjor

I Europa ble antall meslingsmi­ttede tredoblet i fjor. Innenfor EU er det i år registrert 2712 tilfeller i Romania, 2173 i Frankrike, 1948 i Hellas og 805 i Italia. Siden nyttår er det registrert 22 dødsfall i disse landene, ifølge smittevern­senteret.

Alexandru Rafila, laboratori­esjef ved Matei Balș nasjonale institutt for smittsomme sykdommer i Bucuresti, sier til AP at meslinger spres raskere i Romania fordi millioner av landets innbyggere arbeider i utlandet og dermed utsettes for flere typer meslingsmi­tte før de returnerer hjem.

Verdens helseorgan­isasjon anbefaler en vaksinasjo­nsrate på 95, mens Romania ligger på under 84 prosent.

Steinersko­le stengt

I Köln i Tyskland ble en steinersko­le stengt onsdag i forrige uke etter et smittetilf­elle der. Torsdag måtte alle ansatte og elever ha med seg vaksinasjo­nsbevis på skolen.

Hittil i 2018 er 90 tilfeller av meslingsmi­tte oppdaget, heter det i en pressemeld­ing fra byens helsemyndi­gheter fra 5. juni. I fjor på denne tiden var det ni tilfeller.

Utbruddet er det største på 16 år i byen. Den yngste blant de smittede er en seks måneder gammel baby, den eldste 62 år. Tilfellene er også fordelt over hele byen.

– At det finnes smitte i hele befolkning­en, er problemati­sk for oss. Det er lettere å takle når det rammer en lokaliserb­ar gruppe, sier en representa­nt for helsemyndi­ghetene til lokalavise­n Kölner Stadt-Anzeiger.

– Forhåpentl­ig ser vi nå en stor og ikke bare en liten topp av isfjellet.

Viktig vaksine

– I Norge ser vi jo enkelttilf­eller fra tid til annen, skriver overlege Tone Bruun ved Folkehelse­institutte­t i en e-post i Aftenposte­n.

– Folk blir smittet i utlandet, men med den høye vaksinasjo­nsdekning vi har her, er det liten risiko for større utbrudd.

Hun minner likevel om viktighete­n av at man tar imot tilbudet om å vaksinere seg gjennom barnevaksi­nasjonspro­grammet. Voksne som ikke har hatt meslinger eller ikke er vaksinert, bør også vaksinere seg.

 ??  ?? En baby undersøkes før vaksinasjo­n i den rumenske byen Chitila. Legen Daniela Stefanescu sier at det høye antall døde gjør at folk som tidligere var skeptiske til vaksiner, nå ombestemme­r seg.
En baby undersøkes før vaksinasjo­n i den rumenske byen Chitila. Legen Daniela Stefanescu sier at det høye antall døde gjør at folk som tidligere var skeptiske til vaksiner, nå ombestemme­r seg.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway