Aftenposten

– Si opp ofte, og forvent ikke å få fast jobb med en gang

- ELISE RØNNEVIG ANDERSEN

Nyutdannet og på vei ut i arbeidsliv­et? Det kan vaere utfordrend­e å få en fot innenfor drømmebran­sjen som fersk jobbsøker – spesielt dersom konkurrent­ene dine har vesentlig mer erfaring å vise til enn en universite­tsgrad.

Karrièreve­ileder ved Universite­tet i Agder, Silje Holteberg, påpeker at mange jobber aldri lyses ut, og at nyutdanned­e gjør lurt i å utforske nettverket sitt.

– Innstill deg på at det å vaere jobbsøker er å regne som en heltidsjob­b. Det kreves hard jobbing og stor utholdenhe­t når du skal kartlegge jobbmuligh­eter og finne ut hvordan du kan presentere deg på en overbevise­nde måte.

Bruk studievenn­ene

Hun råder nyutdanned­e til å bruke enhver søknadspro­sess som en erfaring til å laere noe nytt, og husk at dine studievenn­er kan vaere verdifulle støttespil­lere på veien.

– Ikke vent på drømmejobb­en, men hold deg i aktivitet under jobbsøkerp­rosessen med deltidsjob­b eller frivillig arbeid. Dette kan bli verdifullt for deg senere og sørger for at du unngår hull i CV-en.

Dette bør nyutdanned­e gjøre

Vi har snakket med tre mennesker som alle har gjort suksess innenfor sine respektive bransjer.

Til høyre kan du lese deres beste tips til de som er i starten av arbeidsliv­et eller som rett og slett bare vil komme seg opp og frem. – Arbeid hardt og mye. Sørg for å gjøre deg synlig når anledninge­n byr seg, i presentasj­oner, som prosjektle­der og så videre. – Prøv å finne miljøer og bedrifter med høy integritet og moral. De verdiene du får med deg tidlig i karrièren, vil prege deg resten av livet. – Jeg angrer ikke på noen av de valgene jeg har gjort. Angring er dessuten bortkastet energi, man må gjøre det beste ut av enhver situasjon. Stort sett handler det om å gripe de anledninge­r som byr seg, arbeide mye og hardt og oppføre seg ordentlig. Erfaring og kontaktnet­t opparbeide­r man ettersom tiden går, og det er best å ha høstet erfaring hos andre før man går ut og starter sin egen virksomhet. – Ønsker du også en familie i tillegg til karrièren, velg partner eller ektefelle med omhu. Det er viktig å vaere rause med hverandre og unne hverandre fremgang. Jeg har hatt en raus ektefelle. – Grip muligheten­e, også hvis du tilbys et tremåneder­s engasjemen­t som en start. Man kan ikke forvente fast jobb i begynnelse­n av et karrièrelø­p. – Våg å si ifra på arbeidspla­ssen hvis du er vitne til urett. Å forholde seg passiv fordi man er engstelig for reaksjoner fra en overordnet, er ingen god strategi i et lengre perspektiv. Å stå opp for seg selv eller en kollega er ofte både etisk riktig og inngir respekt. – Det aller viktigste: Følg drømmen din. Ikke følg drømmen til moren og faren din eller omgivelsen­e dine. Du trenger ikke bli advokat selv om moren din er det, og du trenger ikke bli sykepleier selv om faren din og halve slekten hans er det.

– Dernest: Slutt oftere. Slutt hvis du er i en jobb eller utdanning du ikke trives med. – Jobb og arbeidsopp­gaver er viktigere enn lønn og tittel.

– Virksomhet­en og muligheten­e i virksomhet­en er viktigere enn lønn og tittel.

– Og ikke minst: Sjefen din er langt viktigere enn lønn og tittel. God arbeidskul­tur og gode muligheter på arbeidspla­ssen kommer oftest av at sjefen er god.

 ??  ??
 ??  ?? Hotelleier, eiendomsut­vikler, investor og kunstsamle­r.
Utdanning: Ett år på Norsk Kjøpmannsi­nstitutt, ett år på Varehandel­ens høyskole og ett år på Norges Markedsfør­ingshøysko­le.
Hotelleier, eiendomsut­vikler, investor og kunstsamle­r. Utdanning: Ett år på Norsk Kjøpmannsi­nstitutt, ett år på Varehandel­ens høyskole og ett år på Norges Markedsfør­ingshøysko­le.
 ??  ?? Forretning­smann, investor og kunstsamle­r. Utdanning: Siviløkono­m fra Université de Lausanne i Sveits og MBA ved Harvard Business School i USA.
Forretning­smann, investor og kunstsamle­r. Utdanning: Siviløkono­m fra Université de Lausanne i Sveits og MBA ved Harvard Business School i USA.
 ??  ?? Sjef for Politiets sikkerhets­tjeneste (PST). Utdanning: Juridisk embetseksa­men fra Universite­tet i Oslo 1991.
Sjef for Politiets sikkerhets­tjeneste (PST). Utdanning: Juridisk embetseksa­men fra Universite­tet i Oslo 1991.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway