Aftenposten

Nå kommer idrettens kjønnsbaro­meter

- METTE BUGGE

I noen forbund mangler man også menn.

Norges idrettsfor­bund har i mange år har synset rundt kjønnsford­elingen og henvist til sin egen lov som sier at det skal vaere minst to av samme kjønn i et styre på mer enn tre. Nå tar de grep og innfører et årlig kjønnsbaro­meter. Tiltaket ble annonsert i går. I 2016 påpekte tidligere kulturmini­ster Linda Hofstad Helleland en underrepre­sentasjon av kvinner i maktposisj­oner. Da viste hun til at bare 20 av 110 presidente­r og generalsek­retaerer var kvinner.

Nå er fokuset på ledere av alle styrer i norsk idrett, og tallene viser samme trend.

– Det er lettere når vi har tallene svart på hvitt, sier Kari Vanebo, seniorrådg­iver for organisasj­onsutvikli­ng i NIF.

Nå har NIF laget et rapportsys­tem som gjør det mulig å trekke ut kjønn på styreleder­nivå. Undersøkel­sen viser at 74 prosent av lederne er menn.

Det finnes dessuten én idrett – biljard – som ikke hadde en eneste kvinne i lederposis­jon da tellingen ble gjort. I 44 styrer over hele landet var det ikke én eneste kvinnelig leder. Siden tellingen, som ble gjennomfør­t i 2017, har imidlertid Fredriksta­d Biljardklu­bb valgt en kvinnelig leder.

– Jeg er ikke overrasket. Årsaken er at biljard både i Norge og internasjo­nalt er veldig preget av menn. Vi har 2500 aktive medlemmer og omtrent åtte prosent er kvinner. Da blir det få å velge ut fra, sier forbundets generalsek­retaer Frode Myhre Larsen.

– Vi vil gjerne at det skal bli flere aktive kvinner i sporten vår, og vi ser at det er 25 prosent kvinner i gruppen under 19 år. Der har det vaert økning på over syv prosent fra 2016 til 2017. Forbundet har som ambisjon å holde på dem, fordi vi også vet at noen av dem kan bli ledere en dag.

Norges Luftsportf­orbund (3 prosent kvinnelige ledere) og Norges Skytterfor­bund (4 prosent) hører til dem som gjør det dårligst med hensyn til kjønnsbala­nse.

Noen mangler menn

Norges Gym- og turnforbun­d og Norges Danseforbu­nd mangler menn i styreverv. Det er også et problem.

– Vi sliter med å finne mannfolk. I noen grener, som sportsdril­l, er det 90 prosent kvinner som danser. Vi har dessuten region Vest som kommer til å søke om dispensasj­on. De finner ikke kvinner til å fylle opp i styret, sier generalsek­retaer Mona Kristianse­n.

– Kommet for å bli

– Kjønnsbaro­meteret er kommet for å bli. På den måten får vi fulgt opp over tid hvordan det jobbes over hele feltet, i hvert enkelt forbund, idrettslag og idrettskre­tser, sier Vanebo.

NIF har vedtatt tidligere at det skal jobbes med å utjevne kjønnsbala­nsen, og enkelte saerforbun­d, idrettslag og idrettskre­tser har satt i gang en rekke tiltak for å få flere kvinner inn i toppen.

– Men dette må bli et kontinuerl­ig arbeide og ikke et prosjekt.

Skal følge utviklinge­n

NIFs visepresid­ent Kristin Kloster Aasen forteller at det var en føring i Kulturdepa­rtementets tildelings­brev for 2017 som ønsket et godt faktagrunn­lag.

– Det var veldig velkomment fra vår side. Da satte vi av penger og gikk systematis­k til verks.

Kloster Aasen legger til at selv om NIF har hatt lov om kjønnsbala­nse i et styre, så har det vaert en utfordring og ført til skjevforde­ling i lederposis­joner.

– Dette viser med all mulig tydelighet at man må vaere aktiv for å få kvinner på ledernivå. Valgkomite­ene blir veldig viktige her fremover.

Visepresid­enten var selv tidligere president i Norges Rytterforb­und i mange år. Hun var den første kvinnen i den posisjonen.

– Jeg opplevde aldri at det var vanskelig, at jeg ble forsøkt holdt unna fordi jeg er kvinne.

 ?? FOTO: GEIR OWE FREDHEIM, NIF ?? Generalsek­retaer i Norges idrettsfor­bund Karen Kvalevåg snakket om kjønnsford­eling på Idrettens Hus i går.
FOTO: GEIR OWE FREDHEIM, NIF Generalsek­retaer i Norges idrettsfor­bund Karen Kvalevåg snakket om kjønnsford­eling på Idrettens Hus i går.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway