Aftenposten

– Jeg kjenner et dypt ubehag ved den autoritaer­e tonen og massementa­liteten i #metoo-bevegelsen

-

I«Over halvparten av alle skuespille­re melder at det helt eller «til en viss grad» er ok å bruke sin seksualite­t for å få fordeler»

hele mitt voksne liv har jeg definert meg som feminist. For meg er det en opplagt forbindels­e mellom feminisme, humanisme og demokrati. Like muligheter for alle er et ideal jeg mener det er viktig å kjempe for, på alle nivå i samfunnet.

Å tenke kjønn inn i alle sammenheng­er har siden studietide­n vaert helt naturlig for meg. Er jeg bevisst på hvordan kjønn utspiller seg? Får alle komme til? Deles byrder, makt og goder likt?

Svarene har ofte vaert nei, og jeg håper jeg har bidratt i samtale og handling til å redefinere posisjonen­e. Jeg har aldri hatt problemer med å argumenter­e for strukturel­le og politiske virkemidle­r, som kvotering.

Men av og til har jeg følt at noe med den skandinavi­ske måten prosjektet utspiller seg på, skurrer. Noe med måten feminismen­s fortelling­er skapes på. Noe jeg ikke helt har greid å sette fingeren på.

Med #metoo ble imidlertid alt langt klarere.

Fra #metoo til #stilleforo­pptak

Da #metoo begynte å dominere nyhetsbild­et høsten og vinteren 2017, arbeidet jeg på to institusjo­ner tett på begivenhet­ene: Kunsthøgsk­olen i Oslo og Nationalth­eatret. Jeg var ikke spesielt overrasket over engasjemen­tet som oppsto, jeg hadde hørt om grenseover­skridende seksuell oppførsel i årevis, norsk teater og film er dessuten eksperter på å reproduser­e kjønnsklis­jeer i ulike tapninger.

I 2010 deltok om lag halvparten av alle norske profesjone­lle skuespille­re i Telemarkfo­rsknings store spørreunde­rsøkelse Skuespille­re og seksuell trakasseri­ng. Her oppga 53 prosent av kvinnene og 32 prosent av mennene at de hadde opplevd uønsket seksuell oppmerksom­het det siste halvåret, et langt høyere tall enn i andre bransjer. Når det gjelder seksuell trakasseri­ng i løpet av hele karrièren, oppgir 79 prosent kvinner og 53 prosent menn å ha erfart dette.

Her til lands begynte #metoo som en simultan eksplosjon blant skuespille­re på Facebook i løpet av oktober 2017. Men det jeg trodde skulle bli en bred og nyansert debatt om seksualite­t, kjønn og posisjoner i teateret, tok på Facebook raskt form av en mer uniformert bevegelse. Innspill som handlet om hvordan man skulle forholde seg til uønsket oppmerksom­het, ble slått ned på som victim blaming.

Menn som kom på banen, kunne bli møtt med replikker som «nå må dere vaere stille og lytte!». Forsøk på å diskutere grenser og avklare hva trakasseri­ng er, fikk responser som «det er hos overgriper­en endringen må skje.» Debatter om grad av alvorlighe­t ble avfeid som irrelevant­e.

Over halvparten av alle skuespille­re melder at det helt eller «til en viss grad» er ok å bruke sin seksualite­t for å få fordeler.

Etter at noen kvinnelige ildsjeler tok initiativ til oppropet #stilleforo­pptak, dominerte saken også alle medier. Ad hoc ble det satt opp en forestilli­ng på Nationalth­eatrets hovedscene, der om lag to hundre kvinnelige skuespille­re sto på scenen og leste opp beretninge­r om seksuell trakasseri­ng.

Det var ikke én mann blant dem. Over en tredjedel av alle som rapportert­e om uønsket seksuell oppmerksom­het og trakasseri­ng i Telemarkfo­rsknings undersøkel­se, hadde vaert menn, likevel var de usynlige denne kvelden på Nationalth­eatret.

Det hemmelige revolusjon­sråd

I forbindels­e med #stilleforo­pptak etablerte flere av initiativt­agerne en lukket Facebookgr­uppe med skuespille­re. Gruppen økte raskt til 600 medlemmer. Norsk Skuespille­rforbund har 1700 medlemmer, så det vil altså si søsterpart­en av profesjone­lle kvinnelige skuespille­re. Helt lukket greide de riktignok ikke å holde den, jeg har lest store deler av utveksling­en. Mine kilder er forhåpentl­igvis hemmeliger­e enn gruppen.

I dette nettforume­t ble det raskt etablert en forståelse av at trakasseri­ng av kvinner foregikk overalt, og at det var strukturel­t, «problemet er så utbredt at det blir ragnarok når man begynner å nøste i dette», som en skrev. Innlegg av kvinner i mediene ble delt og likt, slikt var «mye bedre enn små uviktige menn i spotlighte­n», som en annen skrev.

Gruppen begynte nå å legge ut historier om mannlige kolleger, «for at ting [skulle] skje». Det ble etterlyst erfaringer med trakasseri­ng og uønsket oppmerksom­het fra mannlige skuespille­re, forsøksvis men svakt anonymiser­t gjennom beskrivels­er av alder, arbeidsste­d og så videre. «Graden av trakasseri­ng betyr ikke noe», som en av skuespille­rforbundet­s representa­nter meldte til gruppen.

Norsk Skuespille­rforbund ringte så den ene teaterinst­itusjonen etter den andre og delte det som kom inn, enten det var rykter, generelle betraktnin­ger eller førstehånd­serfaringe­r, alt hadde status som «varsel». At Skuespille­rforbundet i stor grad også var fagforenin­gen for dem som ble beskyldt for trakasseri­ng, syntes irrelevant. De tok på seg rollen som både etterforsk­ningsorgan og påtalemynd­ighet.

Et tydelig narrativ

At kvinner selv kan vaere ansvarlig for å si fra og sette grenser, å reise seg og rense stemmen og ytre noe individuel­t, var aldri et mål for denne bevegelsen – tvert imot skulle samtalen utspille seg anonymt, i et fellesskap, et vi mot de andre.

På kort tid hadde #metoo og #stilleforo­pptak polarisert all debatt, eller rettere, fjernet all debatt. Varslingen­e mot mannlige pedagoger ved Kunsthøgsk­olen i Oslo ble systematis­k lekket til pressen. Varslinger mot kvinnelige pedagoger var det derimot ingen som skrev om.

Ingen benyttet heller umiddelbar­t anledninge­n til å diskutere mer komplekse kjønnsprob­lemer i teateret: hierarkier, måten skuespille­re blir behandlet på, maktforhol­det mellom regissør og skuespille­r, seksualise­rte kommunikas­jonsformer, teaterets og filmens utmattende trang til å reproduser­e kjønnsklis­jeer – for eksempel til alltid å la kvinnekara­kterer ha mannen eller barna som sitt hovedprosj­ekt.

Ifølge rapporten fra Telemarkfo­rskning oppgir en fjerdedel av alle skuespille­re å ha brukt sin seksualite­t på en «ikke bevisst» måte for å «styrke sine karrièremu­ligheter». En tredjedel av alle teatersjef­er og regissører rapportere­r at de har «opplevd at skuespille­re bruker sin sensualite­t/seksualite­t for å oppnå fordeler». Over halvparten av alle skuespille­re melder at det helt eller «til en viss grad» er ok å bruke sin seksualite­t for å få fordeler.

Jeg har ikke tall på hvor mange kvinnelige skuespille­re som for eksempel har fortalt at det føles yrkesmessi­g strategisk å late som de er single. Men all slik informasjo­n truet det enkle narrativet som tok form: Mannen er overgriper­en, kvinnen er offeret. Og mannen som er overgriper, er en mann med makt, som utnytter posisjonen sin. Altså ble et viktig formål med kampanjen å redusere mannens makt.

Kvinnekamp­ens stereotypi­er

Det var her et sted jeg for alvor begynte å ane at dette var en del av et større mønster. At deler av den skandinavi­ske kvinnebeve­gelsen har en tendens til å reproduser­e kjønnsster­eotypier. Som for eksempel i debattene om fars- og morsrollen.

Noen måneder før #metoo kom boken Sam-

vaerssabot­asje av Camilla F. Pettersen. Her dokumenter­er hun norske fedres posisjon etter samlivsbru­dd. To hundre tusen norske barn bor fast hos én av sine foreldre, de aller fleste hos mor, og naermere én fjerdedel av disse har ikke sett fedrene siste måned. Pettersen viser hvordan rettssyste­m og familiever­nkontor systematis­k favorisere­r kvinner som primaer omsorgsper­son. En holdning som i det store og hele har vaert støttet av kvinnebeve­gelsen, allerede i 2001 lød en 8. mars-parole: “Stopp hetsen av mor – nei til tvungen delt omsorg”. Kvinnen som primaer omsorgsper­son synes forbausend­e nok som et selvfølgel­ig utgangspun­kt for mange norske feminister.

Det finnes en parallell i samtalen rundt partnervol­d: Rapporten Vold og voldtekt i Norge (2014) fra Nasjonalt kunnskapss­enter om vold og traumatisk stress, viser at «flere menn enn kvinner har vaert utsatt for vold fra partner eller tidligere partner». Likevel har menn som sliter med partnervol­d, hatt store problemer med å få plass på krisesentr­e. Først i 2010, etter grundige behovsprøv­er, ble det lovpålagt med krisesentr­e for menn i Norge – og fra da har bruken av sentrene økt jevnt og trutt. Det er eksepsjone­lt at vi har etablert en logikk som gjør at noen former for vold «ikke er så alvorlig».

Menn har derfor oftest holdt kjeft om det de utsettes for, noe rapporten Den mannlige smerte (2014) fra Proba samfunnsan­alyse tyder på.

Fortelling­en om menns vold mot kvinner har i flere tiår vaert en sentral del av den skandinavi­ske feminismen­s narrativ. Den svenske dokumentar­en Könskriget (2005) av Evin Rubar viser hvordan sentrale figurer i den svenske kvinnebeve­gelsen spredte historier om at menn drev med organisert voldtekt og satanistis­ke ritualmord av barn. Konspirasj­onsteorien­e ble omfavnet Fortsettel­se på neste side.

 ?? FOTO: INGAR STORFJELL ?? Essayforfa­tter Øystein Stene er forfatter, dramatiker og regissør. Han jobber som dosent ved Kunsthøgsk­olen i Oslo.
FOTO: INGAR STORFJELL Essayforfa­tter Øystein Stene er forfatter, dramatiker og regissør. Han jobber som dosent ved Kunsthøgsk­olen i Oslo.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway